Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kö till konståkningen i Partille: ”Det ska fladdra om öronen”

Tomtar, lucior och renar tar över isen i Vallhamra ishall till helgen. Julshow och klubbmästerskap på samma gång för konståkningsklubben som är så populära att det är kö till att få börja.
– Det närmaste människan kommer att kunna flyga, säger ordförande Maria Larsdotter-Spertina.

LÄS MER: Enhjuling och aerial silk – Cirkus Draken är klara för julshow

Partille konståkningsklubbs årliga julshow i Vallhamra ishall går av stapeln på lördag och är så populär att det nästan ställer till problem för arrangörerna. Särskilt i år då de är tvungna att kontrollera covidpass på alla som vill komma in och titta. Men enligt Maria Larsdotter-Spertina har de organiserat sig väl för att klara utmaningen och julshowen kommer att bli en succé.

– Vi har 12 träningsgrupper som alla sätter ihop ett shownummer med jultema där de tolkar julen och dess symboler. Det brukar bli jättefint.

Kö till skridskoskolan

De 12 grupperna är fulla och konståkningen har blivit så populär i Partille att det är kö att komma in på skridskoskolan som är det första steget för nybörjarna. Anledningarna till populariteten är, enligt Maria, flera. Dels är det härligt att få klä ut sig och göra sig fin och vacker. Dels är det en idrott som inte går ut på att göra mål, det är själva utförandet som är grejen och det lockar många. Och när det gäller Partille handlar det också om tillgänglighet.

– Det påverkar mycket att det finns en ishall i närheten där det dessutom är generösa tider för allmänhetens åkning. Då skapas ett intresse för skridskor, att det är roligt att lära sig både kroppskontroll och balans. Efter ett tag kan du börja tävla men i början handlar det mest om att lära sig åka, säger hon.

LÄS MER: SMHI: Så blir vädret i jul

Som att flyga

Att bli riktigt bra på skridskor är svårt, du ramlar mycket i början, men när det väl sitter så sitter det. Då kan du öka hastigheten och känna hur det ”fladdrar om öronen” och när du sedan börjar göra hopp så nås nästan en känsla som människan varit ute efter sedan urminnes tider.

– Människan kan ju inte flyga men detta är nog det närmaste man kan komma, säger Maria Larsdotter-Spertina.

LÄS MER: Iiris tar sin finska jul till Kulturum: ”Melankoli och hopp”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.