Julkrubban har fortfarande sin plats i kyrkan i Partille

Från levande julkrubba till miniatyrer av porslin. Julkrubban hänger med som en juldekoration för att berätta om Jesu födelse inne i kyrkorna. Partille Tidning tog en titt på årets julkrubbor i Partille.

ANNONS
|

LÄS MER:Smycken med kristet budskap går hem i Paris och New York

LÄS MER:Första advent – då fylls Partille kyrka med besökare

Julkrubban är fortfarande ett vanligt julpynt i kyrkor och hem. Här finns såklart Jesusbarnet liggande i en krubba, jungfru Maria och Josef vid stallet, och ofta herdarna med sina lamm. Ibland finns även de tre vise männen med kameler eller andra djur som en åsna och ibland även en ängel som kommer till herdarna och förmedlar budskapet om att Guds son föds i Betlehem. Krubban ska föreställa Betlehemstrakten, ibland med en palm till och en hängande stjärnsymbol som symboliserar Betlehemsstjärnan.

En snabb sökning på nätet visar att den första kända julkrubban skapades av Franciskus av Assisi år 1223. Seden med julkrubba sågs fram till början av 1900-talet som en romersk-katolsk tradition. På Grand Place i Bryssel arrangeras varje år en julkrubba i naturlig storlek som lockar många besökare.

ANNONS

De första julkrubborna i Sverige fanns i borgerliga katolska hem under 1870- och 1880-talet. Svenska kyrkan motsatte sig först traditionen. Men seden blev populär och en julkrubba sattes för första gången upp i en svenskkyrklig kyrka år 1929 i S:t Petri kyrka i Malmö. Under 1900-talet spreds traditionen snabbt i såväl kyrkor som hem och under 1970-talet hade julkrubban slagit igenom även hos Svenska kyrkan.

LÄS MER:Så röstade Partilleborna i kyrkovalet

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS