Julkrubban av granris har blivit en succé på kyrkogården

De inspirerades av en dansk kyrka som hade gjort en julkrubba i verklig storlek. Från idé till handling. Det blev en egen julkrubba i naturlig storlek gjord av granris vid Kvastekulla griftegård i Jonsered. Många besökare uppskattar konstverket bland gravarna.

ANNONS

LÄS MER:Polisen varnar för sms-bedrägerier i julklappshandeln

LÄS MER:I dag kan du se försvarets julkula över Partille

En Julkrubba med Maria, Josef och Jesusbarnet av granris kan beskådas av nyfikna på Kvastekulla griftegård sedan Allhelgonahelgen. Skaparna till konstverket är flera, däribland gravskötarna som tog inspiration av danskarna och möbelsnickaren Stefan Milleman.

– Stefan gjorde mallarna, han snickrade ihop dem av plyfaskivor, sedan täckte vi dem med hönsnät och dekorerade med granris, förklarar kyrkogårdschefen Sanna Björlin.

Plyfaskivor är ett vädertåligt material. Det tog teamet en och en halv vecka att sätta ihop konstverket. Och de blev själva nöjda med resultatet som kom på plats för en dryg månad sedan.

– Det blev jättelyckat, mycket mycket bättre än vad vi hade hoppats på, säger Sanna Björlin.

Kyrkogårdschefen: ”Vi har fått helt otroligt mycket bra feedback. Folk säger nästan varje dag att det är fint.”

Kvastekulla griftegård har aldrig tidigare haft en julkrubba. Många positiva reaktioner har det blivit bland besökarna som kommer till kyrkogården för att ta en promenad bort från julstöket.

– Jätteuppskattat, vi har fått helt otroligt mycket bra feedback. Folk säger nästan varje dag att det är fint.

Årliga konstellationer lockar många besökare till Kvastekulla

Det har blivit lite av en tradition att skapa konstverk ute i det fria vid Kvastekulla. Huvudsysslan är gravsättningar och gravskötsel, men utöver det så skapar de anställda gärna fantasifulla konstellationer varje år. Tidigare har Sanna Björlin och kollegorna gjort både ugglor och storkar av naturmaterial. Med årets julkrubba utmanade de sig själva ytterligare.

– Det hade aldrig hållit med lite pinnar som vi tänkte oss från början. Det svåra var att det var stort och i naturlig storlek. Men det blev lätt för vår möbelsnickare hade tänkt ut allt, säger Sanna Björlin.

Julkrubban i Kvastekulla får stå kvar tills julen är över. Sedan får den gå i vila för att tas fram nästa jul.

– Vi kommer återanvända den till nästa jul, lovar Sanna Björlin.

LÄS MER:De levererar flest paket i Partille: ”Vi har byggt ut och byggt ut”

LÄS MER:Julbordet ställs in för andra året på rad för de mest behövande

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS