Östen Sundell och föreningen Hela Människan Partille tvingas ställa in årets julbord- för andra året på rad. Men till  nästa år lovar man ett julbord på julafton.
Östen Sundell och föreningen Hela Människan Partille tvingas ställa in årets julbord- för andra året på rad. Men till nästa år lovar man ett julbord på julafton. Bild: Jonas Rindefjell

Julbordet ställs in för andra året på rad för de mest behövande

Det blir inget julbord för hemlösa, missbrukare och andra behövande för andra året på rad. Det populära julbordet brukar dra mellan 40-60 personer på julafton. Men med nya restriktioner vågar Hela Människan Partille (Ria) inte bjuda på julmat och gemenskap under julen.

ANNONS
|

Det är ett populärt julbord som brukar dukas upp i församlingshemmet till Svenska kyrkan i lokalerna på Kronvägen. Här erbjuder föreningen Hela Människan Partille, tidigare Ria, vanligtvis frukost under veckorna för människor som lever i en utsatt livssituation. Det är människor som har missbruksproblematik, psykisk ohälsa och socialt utanförskap. Enligt föreningen brukar någonstans mellan 40 till 60 personer dyka upp och njuta av julmaten och gemenskapen på julbordet. Men på grund av smittspridningen i samhället kommer även årets julbord att ställas in – för andra året på rad.

– Det är klart att det är tråkigt. Anledningen till att vi har haft julbord är för att de ska få vara med och äta julmat, förklarar Östen Sundell, verksamhetschef på Hela Människan Partille.

ANNONS

Verksamheten för föreningen vilar på kristna grunder och får stöd av Svenska kyrkan, liksom Equmeniakyrkan i Jonsered och Sävedalen samt Vallhamra kyrka.

LÄS MER:De levererar flest paket i Partille: ”Vi har byggt ut och byggt ut”

Östen Sundell menar att det finns en stor förståelse hos gruppen utsatta och hemlösa över att de återigen tvingas ställa in julbordet.

– Situationen är som den är, den här gruppen fattar det också.

Många av besökarna har tagit vaccinet mot Covid-19 och förstår att det är bäst att inte bidra till smittspridningen av viruset.

LÄS MER:Smittskyddet: Gör dig beredd på inställt julfirande

Vilka reaktioner har det varit, är de inte besvikna?

– Nej, de visar ingen besvikelse. De förstår varför vi gör det. Jag tycker att det är starkt att dom gör det, lägger Östen Sundell till.

Östen Sundell: ”Det finns ju en del som sitter hemma eller också lever som dom gjorde vilken annan dag som helst”

Var deras besökare istället kommer fira julen vet han inte. En del har familjer de kanske söker sig till trots allt. Men andra gör inget särskilt alls den dagen.

– En del är hos familjen, men det finns ju en del som sitter hemma eller också lever som dom gjorde vilken annan dag som helst, säger Östen Sundell.

Han känner inte till att det erbjuds något julbord någon annanstans i Partille för den här gruppen. Eventuellt gör Stadsmissionen något i Göteborg. Men det är för långt att åka till.

– Den här gruppen åker inte in till stan. De är vana att ta dagen som den kommer, säger Östen Sundell.

Löfte om julbord till nästa år

Men till nästa år kommer föreningen att erbjuda ett julbord för den här gruppen utsatta människor – oavsett restriktioner.

– Vi kommer köra ett julbord på julafton nästa år. Vi vill inte ha det såhär, vi vill verkligen att det ska finnas någonting att fira och att det är jul på julafton, säger Annicka Plos, ordförande i Hela Människan Partille.

Tidigare har julbordet kunnat avnjutas dagarna innan jul. Men till nästa år ska det hållas på självaste julafton är löftet.

– Det är för att man ska få känna att det är julafton och verkligen vara med på den dagen, säger Annicka Plos.

LÄS MER:Ljusfesten lockade många trots regnet

Volontärer behövs

Men för att det ska kunna förverkligas behövs volontärer. De som fanns innan pandemin lämnade när den slog till.

– Vi har förlorat volontärer. Många av dem vi hade har varit äldre och de kommer inte tillbaks igen, säger Annicka Plos som hoppas att folk ska höra av sig och bidra med sina insatser för de behövande i samhället.

Den som vill ställa upp kan kontakta svenska kyrkan, röda korset eller henne själv.

LÄS MER:Polisen varnar för sms-bedrägerier i julklappshandeln

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS