Jonsereds trädgårdar tilldelas prestigefull utmärkelse – igen

Jonsereds trädgårdar blev den första svenska kommunala trädgården att tilldelas Green Flag Award år 2020. Nu tilldelas grönområdet den prestigefulla utmärkelsen för tredje året i rad.

ANNONS
LocationJonsered, Partille||

Jonsereds trädgård, även känd som Partilles grönskande pärla har fått för tredje året i rad en Green Flag Award. Utmärkelsen delas årligen ut av Storbritanniens miljöorganisation ”Keep Britain Tidy” för att utmärka de grönområden som håller en hög standard för skötsel, tillgänglighet och långsiktig hållbarhet.

Med ungefär 400 olika växt- och djurarter, fri entré och bra kollektivförbindelser har uppmärksamheten från Storbritannien återigen fallit på Partilles grönskande pärla. Karin Brattberg, trädgårdsmästare på Jonsereds trädgårdar, berättar hur stolta alla på parken är över denna prestigefulla utmärkelse.

– Vi tycker att det är superroligt, en ära och kanonhäftigt att lilla Jonsered utmärker sig, säger hon.

ANNONS

Fokus på biologisk mångfald

Jonsereds trädgårdar är den första kommunala parken som tilldelas Green Flag Award och totalt den andra trädgården i Sverige. Trädgården satsar hårt på att gynna biologisk mångfald.

– Det är inte en utmärkelse som speglar hur vacker trädgården är utan istället hur den förvaltas och underhålls, säger Erika Bertilsson, arbetsledare för arbetsträningar på Jonsereds trädgårdar. Hon tillägger:

– I grund och botten lägger vi fokus på en strukturerad förvaltningsplan med tydliga rutiner. Det kan vara allt från skötselplan till hur vi förvarar brandfarliga saker.

Trädgårdsmästare Karin Brattberg berättar om alla de åtgärder Jonsereds trädgårdar gör för att fullfölja sitt arbete med hållbarhet och biologisk mångfald. Hon berättar att de exempelvis har både löv- och grönkompost och att de endast använder biologiska bekämpningsmedel och naturliga produkter.

Karin Brattberg berättar att Jonsereds Trädgårdar lägger stor vikt på att att respektera och bevara det naturliga ekologiska kretsloppet. Exempelvis har Jonsereds trädgårdar medvetet lagt en fontän i parken för att möjliggöra en förutsättning för liv.

– Vi låter faktiskt mycket av sjukdomarna i trädgården komma för att vi respekterar det ekologiska systemet och att allting följer ett kretslopp. Det är okej att det är lite skada på växter, för det finns alltid ett skäl till det och något som lever på det.

Vikten av fortsatt hög standard

Både Erika Bertilsson och Karin Brattberg känner, tillsammans med sina medarbetare på Jonsereds trädgårdar, stor lycka över att ha tilldelats en prestigefull utmärkelse från utlandet för tredje gången. Men detta sätter också press på att fortsätta hålla en hög standard i parken.

– Det blir mer värdefullt för varje år för det är viktigt att hålla fortsatt hög kvalité och en internationell standard, säger Erika Bertilsson.

Karin Brattberg instämmer och tillägger.

– Det vi vill förbättra finns alltid i våra tankar. Vi ser till att det är ett kontinuerligt arbete genom att utvärdera och jobba mer strategiskt.

Ett ”väx-stöd” för människor

Erika Bertilsson betonar också arbetet som Jonsereds trädgårdar gör med människor. Hon berättar att parken även ska fungera som ett ”väx-stöd” till människor som behöver hjälp för att komma vidare ut i arbetslivet.

– Vi jobbar mycket med människor också, de som behöver hitta nya vägar i livet, och då är det jätteviktigt att veta att vi erbjuder en bra arbetsmiljö, säger Erika Bertilsson och tillägger:

– Hur man tänker kring trädgårdar, biologisk mångfald och människor hänger ihop.

När det gäller växtval väljer Jonsereds trädgårdar oftast sådant som gynnar olika pollinerare. Trädgårdsarbetare använder alltid biologiska bekämpningsmedel. De stressar aldrig växter med konstgödsel eller liknande utan allt görs naturligt. Trädgårdsmästaren Karin Brattberg berättar att Jonsereds trädgårdar, i största möjliga mån, handlar lokalt växtmaterial.

Om Green Flag Award

Utmärkelsen Green Flag Award tilldelas till välskötta parker som har inspekterats av engelsmän från miljöorganisationen ”Keep Britain Tidy”.

– Engelsmännen är väldigt noga när de inspekterar och säkerställer våra åtgärder, berättar Erika Bertilsson.

Det är i dag en väl ansedd norm för förvaltning av utemiljöer i Storbritannien och resten av världen. Jonsereds trädgårdar blev den första kommunala trädgården och totalt den andra trädgården i Sverige som tilldelas utmärkelsen.

LÄS MER:Chefen på botaniska hyllar grönskan – i Partille

LÄS MER:Så håller du din trädgård vid liv

LÄS MER:Mitt i grönskan – en utställning som speglar livet

ANNONS