Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild.  Bild: Martin Örtegren
Genrebild. Bild: Martin Örtegren

Jonsered Padel Club stängd efter bristande brandsäkerhet

För branta trappor, klättringsbara räcken och otäta brandcellsgränser. Efter en anonym anmälan stänger nu Jonsered Padel Club ner sin verksamhet, men fastighetsägaren vill inte kommentera händelsen.

I början av juni tog bygg- och miljöförvaltningen emot en anonym anmälan. Kritiken visade sig rikta sig mot Jonsered Padel Clubs verksamhet och dess säkerhetsbrister. Bland annat ansågs trapporna vara för branta, räckena vara klättringsbara och brandcellsgränserna var otäta.

Besök på padelklubb i Partille

Veckan därpå var förvaltningen på plats för en granskning. Då kunde de konstatera att dörrar och genomföringar i en vägg, som avgränsar mot verksamheten, var av osäker brandklass. Som anmälaren påpekade visade det sig att brandcellsgränserna var otäta.

Fakta om brandskydd

En brandcellsgräns syftar till att begränsa spridningen av en brand så att utrymningen av byggnaden tryggas och så att personer i intilliggande brandceller eller byggnader skyddas under hela eller delar av ett brandförlopp.

En brandcellsväg kan vara en vägg, ett tak eller ett golv som har som funktion att begränsa brand- och rökgasspridning.

Källa: Bygg- och miljöförvaltningen.

Rasrisk och osäkra räcken

Efter tillsynen kunde även förvaltningen konstatera att de räcken som monterats längs entresolplanet, det extra våningsplanet, var klättringsbara. Detta trots att deras ursprungliga funktion var att förhindra fallolyckor.

Huvudbärverket i byggnadsdelen ansågs dessutom vara utfört utan brandskydd. Detta gör, enligt förvaltningen, att det inte går att säkerställa att byggnaden har en tillräcklig bärförmåga vid brand och rasrisken blir därför aktuell.

Vad som hade kunnat hända om padelverksamheten hade fortsatt och en brand hade utvecklats är inte något förvaltningen vill spekulera vidare kring.

Padelverksamheten upphör

Trappan i lokalen, som anmälaren hade noterat på, bedömes inte att vara en säkerhetsrisk. Då padel dock motiveras vara en aktivitet som engagerar barn, och risken för att barn som befinner sig i lokalen far illa finns, beslutades det att padelverksamheten i hallen upphör till dess att bristerna åtgärdas. Hur anmälaren har upptäckt bristerna är inget förvaltningen känner till.

Partille Tidning har försökt att komma i kontakt med hallägaren och fastighetsägaren men utan resultat.

LÄS OCKSÅ: Hallägare i Partille positiva trots larm och om padeldöd: ”Måste jobba med aktiviteter i hallen”

LÄS OCKSÅ: Partillebo fick sin adress utnyttjad av bedragare

LÄS OCKSÅ: Missförhållande på Furulunds äldreboende: ”Det är skamligt”

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.