Jonseredsvägen och bussladdaren.
Förslag på ny vattenledning i Jonsered arbetas fram i år av Samhällsbyggnadskontoret. Bild: Shamiram Demir

Jonsered kan få ny vattenledning – förslag arbetas fram

Just nu arbetas det fram olika förslag på en eventuell ny vattenledning för Jonseredsborna. Den tidigare ledningen är stabil – men för att säkra vattentillgången även i framtiden behövs till ledning.

ANNONS

Vattenledningen i Jonsered är relativt ny och lades så sent som år 2005. Inga driftstörningar har heller inträffat sedan den kom till. Men för att säkra vattentillgången för jonseredsborna även i framtiden arbetar kommunen just nu på att olika förslag på en eventuell ny ledning.

– Just nu finns ingen problematik alls, men det blir känsligare om den ledning man har börjar läcka, då kan hela området under en viss tid bli utan vatten, säger Sertac Umas, va-chef på samhällsbyggnadskontoret.

Den nuvarande ledningen är mellan 700-800 meter lång och sträcker sig från parkeringen vid Kåhögsvägen och utmed hela Jonseredsvägen och igenom samhället. En eventuell ny ledning ska inte ligga bredvid den andra, eftersom tanken är att man vill ha en slags rundmatning på vattnet. Det betyder att vattnet ska komma från olika håll och rinna till så att vattnet inte står stilla.

ANNONS

– Det är alltid bättre och det man föredrar, säger Sertac Umas.

Varför då?

– Stillastående vatten kan skapa kvalitetsproblem med lukt och smak, förklarar han.

För att få vattnet att rinna till bra krävs en vattenreservoar som skapar ett tryck mot ledningsnätet. Utöver det kan en tryckstegringsstation också vara ett alternativ.

Båda ledningarna ska användas samtidigt

Den nya vattenledningen ska vara igång samtidigt som den gamla, och användas vid eventuella problem i driften.

– Den befintliga ledningen fungerar som den ska och det är inga problem i området, men vi vill framtidssäkra området. Vattenledningen blir inte lika driftkänslig vid driftstörningar, förklarar Sertac Umas.

Han konstaterar dock att den nuvarande ledningen inte drabbats av några problem sedan den började användas år 2005.

Utredning av området för att komma med förslag på en dragning av vattenledning pågår året ut.

– Det ska bli en ledning, men frågan är vart det är lämpligast, säger Sertac Umas.

Hänsyns måste tas till både järnvägen och Säveån

Flera förslag finns redan nu, men om de kan bli hållbara och hamna på politikernas bord i slutet av året hänger på dels naturförhållanden. Man måste och ta hänsyn både motorvägen och järnvägen. Sedan finns Säveån också att planera efter.

– Vi ska ta fram förslag och därefter ska politikerna bestämma utifrån förslagen, säger Umas som tror att en eventuell ny ledning kan dras först om några år.

Jonseredsborna har ett blandvatten i kranarna idag, där man dels köper in vatten från Göteborg och tar från den egna intilliggande Kåsjön.

I Öjersjö kommer vattnet från Kåsjön. Även i norra Partille delarna är det mer blandvatten som produceras.

LÄS MER:De arrenderar lotterna vid Amerikakolonin i Jonsered

LÄS MER:Emma har sålt av hönsen – högt foderpris en av orsakerna

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS