Jonas hittade skrivbubblan i Villa Martinson

På torsdag åker han ut och ger plats för nästa stipendiat. Men Jonas Asp hade gärna stannat i Villa Martinsons skrivarlägenhet.
– Jag har hittat in i bubblan, säger han.

ANNONS
|

Det finns en bild av konstnärsskap i allmänhet och författarskap i synnerhet att det görs bäst isolerat från omvärlden. Fram till för några veckor sedan hade september månads vistelsestipendiat i Villa Martinson, Jonas Asp, inte mycket till övers för den bilden.

– Jag trodde det var fantasier och inget för mig, men nu när jag varit här i snart en månad så måste jag säga att det stämmer. Fokuset har varit på en helt annan nivå, säger han.

LÄS MER:Eric Ericson förverkligar dröm om hantverksbageri i Jonsered

Svårt att kombinera skrivande med vardagen

Normalt sett bor han i en liten lägenhet i Stockholm där han tycker sig ha skapat ett upplägg för sitt liv där skrivandet är ihopflätat med vardagen, rutiner och relationer. Det har funkat helt okej, ibland till och med bra, men ensamheten, isoleringen, tystnaden i den gamla inspektorsbyggnaden granne med Jonsereds Herrgård har gjort hans skrivande gott. Distraktionerna är få och framförallt har han inga personliga kopplingar, vare sig fysiska eller känslomässiga, till stället där han nu skrivit i snart en månad.

ANNONS

– Hemma i lägenheten är det alltid något annat som drar i en och när jag åker till mammas gård i Dalarna så har jag förvisso lugn och ro men platsen är samtidigt förknippad med en massa minnen och relationer så det blir svårt att helt komma in i skrivbubblan, säger Jonas Asp.

LÄS MER:The Chainsmokers kommer till Partille Arena

Har jobbat på Partille bibliotek

Det återstår att se om vistelsen i Villa Martinson fått någon ”Jonseredseffekt” på VAD han skrivit, den berättelse han skriver på just nu har en början, mitt och slut klart i hans huvud men i övrigt är han öppen för infall.

– Ja och faktum är att det under tiden jag varit här har det kommit in ett okänt element, en främmande karaktär, i berättelsen som jag inte hade planerat för. Det låter ju lite mystiskt men det kan det väl få vara.

Jonas Asp är bibliotekarie med sejourer på såväl Partille bibliotek som Göteborgs Stadsbibliotek bakom sig men just nu läser han Litterär gestaltning på Göteborgs universitet och skriver på två verk som båda kan bli hans debutroman framöver. Han är glad och tacksam för upplevelsen i Villa Martinson och att han fått utforska skrivande under isolering men att det kommer att bli hans primära sätt att skriva framöver är han inte säker på.

– Jag ska försöka nå något liknande hemma och det kommer att kräva vissa justeringar, men samtidigt kommer jag att vilja prioritera relationer även framåt. Båda och behövs, säger han.

AIR Litteratur samarbetar med Jonseredsstiftelsen när de delar ut vistelsestipendier till författare som får varsin månad i skrivarlyan i Villa Martinson. Under 2021 handlar det om följande stipendiater:

Jörn Lindskog (Berlin, Tyskland), juli

Hanna Eriksson (Västerås, Sverige), augusti

Jonas Asp (Bandhagen, Sverige), september

Karin Brygger (Göteborg, Sverige), oktober

Maja Tinnervall (Göteborg, Sverige), november

Maria Bouroncle (Göteborg, Sverige), december

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS