Obs, bilden är ett montage.
Obs, bilden är ett montage. Bild: Stefan Bennhage

JO kritiserar polisen – efter omhändertagande av pojke

En 13-årig pojke på väg hem från skolan i Partille omhändertogs av polis, efter att han pekat finger. Nu kritiseraras Polismyndigheten av Justitieombudsmannen, JO, som menar att polisens handlingar inte varit förenliga med lagen. ”Jag bedömer det som klarlagt att omhändertagandet var ogrundat”, skriver JO i sitt beslut.

ANNONS
|

Det var i november 2020 som en 13-årig pojke som var på väg hem från skolan stoppades av polis.

Pojken hade höjt sitt långfinger i en ”fuck you”-gest som poliserna upplevde var riktad mot dem. Detta resulterade i att poliserna tog tag i pojken och drog in honom i polisbilen.

Pojkens mamma anmälde händelsen till Justitieombudsmannen, JO, och i anmälan som Partille Tidning tagit del av framgår det att pojken påverkats kraftigt av det som hänt.

”Min son är jätteledsen och gråter och känner sig kränkt. Dagen därpå vågar inte min son gå till skolan, och känner sig väldigt skärrad”, skriver modern i anmälan.

ANNONS

Polisen tog med pojken i bil

I anmälan framgår det att pojken inte pekat finger åt polisen utan den kamrat som han gått hem från skolan med, men att polisen uppfattade det som att den obscena gesten var riktad mot dem.

Modern menar att polisen var hårdhänt och att hennes son drabbats av värk efter händelsen. Vad som hänt i själva polisbilen är inte helt klarlagt. Modern menar att poliserna hotat pojken att han skulle tas om hand av socialen, samt att de kroppsvisiterat honom. I samtal med modern ska poliserna också ha uppgett att hennes son hade en ”dålig attityd”.

Nu har JO stängt ärendet och i beslutet kritiseras polismyndigheten.

Fick inte omhänderta pojken

I beslutet står det att det inte går att klarlägga om polisen kroppsvisiterat pojken, men JO menar att polisen inte hade någon rätt att omhänderta honom från början.

I den tolfte paragrafen i polislagen framgår det att personer under 18 år endast får omhändertas om de ”anträffas under förhållanden som uppenbarligen innebär överhängande och allvarlig risk för hans eller hennes hälsa eller utveckling”. En sådan situation skulle kunna uppstå exempelvis om barnet i fråga riskerar att utsättas för ett brott eller skadas genom ett ”socialt nedbrytande beteende”.

Ingen av dessa saker riskerade pojken att utsättas för och polisen har därför enligt lagen inte haft rätt att omhänderta pojken.

Polismyndigheten har i anmälan fått se sin syn på saken och man är där relativt självkritiska och konstaterar att ingripandet saknat lagstöd, samtidigt har poliserna som varit inblandade hävdat att man var orolig för pojken, eftersom man upplevt en ökad narkotikaförsäljning och problematik med ordningsstörande ungdomar i området.

JO ser allvarligt på händelsen

Oro för en ungdom räcker dock inte för ett omhändertagande, enligt JO.

”Polisen kan inte göra ett omhändertagande med stöd av bestämmelsen enbart av den anledningen att polisen upplever att den unge exempelvis beter sig illa eller visar en dålig attityd. Inte heller räcker enbart en mer allmän oro för den unges situation”, står det i beslutet.

Justitieombudsmannen

Riksdagens ombudsmän, eller i dagligt tal Justitieombudsmannen (JO), är en del av riksdagens kontrollmakt. JO har till uppgift att på riksdagens vägnar utöva tillsyn över tillämpningen i offentlig verksamhet av lagar och andra författningar. Tillsynen omfattar såväl domstolar och andra myndigheter som de anställda befattningshavarna.

Källa: jo.se

I beslutet skriver JO att man ser allvarligt på att polismännen inte visste om vad som gällde när det gäller omhändertagande av minderårig. JO har dock inga synpunkter på hur själva ingripandet utfördes.

”Jag får uppfattningen att de två poliser som ingrep mot NN inte hade tillräcklig kunskap om i vilka situationer 12 § polislagen kan tillämpas. Det verkar närmast som att de vidtog åtgärden för att tillrättavisa honom. Jag ser allvarligt på att NN omhändertogs utan att det fanns grund för det och Polismyndigheten kritiseras för detta. Jag har dock inte anledning att kritisera Polismyndigheten för hur ingripandet gick till.”

JO konstaterar slutligen att kunskapen inom polisen i hur man ska förhålla sig till omhändertagande av unga verkar vara bristfällig på flera platser i landet, då liknande fall hamnat på ombudsmannens bord.

”Det tycks finnas ett behov av att höja kunskapsnivån inom polisen när det gäller tillämpningen av bestämmelsen. Det är därför angeläget att myndigheten, om det inte redan är gjort, påminner berörda regioner om tillämpningsområdet för bestämmelsen och att ingripandeverksamheten far en genomgång av reglerna”, står det i beslutet.

LÄS MER:Ungdomsgäng hotade och slog tonårskille – pressades att inte gå till polisen

LÄS MER:Nu finns det gott om passtider i Göteborg

LÄS MER:13-årig pojke slagen blodig – jämnårig misstänkt

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS