Amanda Andréas älskar berättelser och hennes jazziga visor blandas med jullåtar på Kulturums jazzcafé på söndag.
Amanda Andréas älskar berättelser och hennes jazziga visor blandas med jullåtar på Kulturums jazzcafé på söndag. Bild: David Andreas

Jazzcafé med jultoner - Amanda Andréas tar inte bara fram myset

ANNONS

LÄS MER:Iiris tar sin finska jul till Kulturum: ”Melankoli och hopp”

Amanda Andréas har spelat mycket under hela pandemin och framförallt streamat en hel del, men av det tio man och kvinnor stora band som en gång fanns är bara hon och gitarristen Erik Björksten kvar. Något som lett till att hon hittat en form hon verkligen trivs med och som kommer att bli tydlig för dem som besöker Kulturums uppskattade jazzcafé på söndag eftermiddag.

– Vi spelar jazz och visa och jag älskar berättandet och närheten till publiken. Jag har förebilder som Barbro Hörberg och Lill Lindfors som också alltid hade och har fokus på text. Och eftersom jag är urusel på engelska så blir allt på svenska, säger hon.

LÄS MER:Svårt med covidpass för äldre: ”En bortglömd grupp”

Inte bara mysigt

Söndagens konsert blir alltså en eftertänksam sådan där Amanda Andréas kommer att blanda en del eget material, som jullåten Kom till mig: När juldagsmorgon glimmar, med en del mer eller mindre kända jullåtar hon själv valt ut. För att hon tycker om dem och vad de står för. Det kan handla om signaturmelodin till Karl Bertil Jonsson, något med Leonard Cohen och kanske också Joni Mitchell.

– Och en fin Svante Thuresson-översättning av Have yourself a merry little christmas. Det ska finnas en innerlighet i jullåtarna för att jag ska gillar dem och de får gärna inte bara handla om det mysiga utan också ta upp det som inte är perfekt, säger hon.

Fri entré

Amanda Andréas bor nu i Göteborg men är från Lerum och känner till Partille väl. Under tonåren var hon ofta här på fest och trots att hon aldrig själv besökt jazzcafét på Kulturum så känner hon väl till det.

– Ja, absolut. Det är så generöst att det är fri entré, då kan jag bjuda in alla, säger hon.

LÄS MER:Framflyttat och inställt i Partille Arena

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS