Jasmine har fått nog – dumpade containrar upprör i Sävedalen

Under det senaste året har boende vid Brattåskärrsvägen i Sävedalen fått stå ut med att flera containrar regelbundet ställs upp längs vägen. Men nu har de tröttnat – en av de drabbade är Jasmine Bergh som nu vill att något görs.
– Det blir ett problem när de ställer upp så många på rad, jag är orolig att något allvarligt ska hända, säger hon.

ANNONS
|

Den som under de senaste dagarna kört längs med Brattåskärrsvägen på sträckan från trygghetsboendet och ner mot korsningen till Vallhamra Torg har med största sannolikhet lagt märke till de stora, färgglada containrarna som stått uppställda i ett av körfälten längs med gatan.

Upp till fem stycken radades upp alldeles intill kastanjeträdsallén som skiljer av vägen från villaträdgårdarna bredvid, och fenomenet är inget nytt.

Jasmine Bergh, som bor i ett av husen, förklarar att vad hon kallar ”dumpningen” av containrar och byggbaracker pågått regelbundet under hela det senaste året.

– Om man skulle slå ut det här över ett år så dyker de upp drygt en gång i månaden. Lite mer sällan kanske, och jag skulle säga att som mest så har de stått här någon vecka men oftast runt två till tre dagar innan lastbilarna kommer och hämtar dem igen, säger hon.

ANNONS

Förstör kastanjeträden

Och under tiden de står uppställda ställer de minst sagt till med problem för de boende. Jasmine Bergh som själv ofta kör längs sträckan tvingas använda hörseln för att avgöra om det kommer något möte från andra hållet, för sikten är för dålig.

– Det är problematiskt att de ställer upp så många på rad. När man kommer från trygghetsboendets håll och ska svänga ut ser du inte. Man får helt enkelt lyssna och hoppas att man hör rätt, att ingen mötande bil kommer. Sen att de kör så fort gör inte saken bättre, säger hon.

Förutom att dumpningen innebär en hel del buller för de boende så har Jasmine Bergh också lagt märke till hur kastanjeträdens grenar knäcks när de stora tunga containrarna fälls ner precis bredvid.

– Då tänker man ju att de har ju stått här sen typ 50-talet, vi vill ha kvar våra träd.

”Sikten är skymd”

För lite över en vecka sen kom containrarna tillbaka till gatan ännu en gång, vilket blev droppen för Jasmine Bergh.

– Nu kom de och dumpade i förra veckan och då blev jag väldigt upprörd, för jag kände bara att nu får det vara nog. Då ringde jag Partille kommuns kundservice som bad mig skicka in bilder. Sen när jag hörde av mig igen fick jag höra att det gått över till deras trafikavdelning, och sen någon dag senare kom företaget och forslade bort dem. Då tänkte jag att de måste fått en tillsägelse och släppte det, säger hon.

Det går mycket skolbarn här som måste röra sig mellan containrarna.

Sedan var det lugnt på gatan, men sent under onsdagskvällen hörde hon det igen – bullret av lastbilar.

– Det var vid niotiden de kom och dumpade av flera stycken på rad. Då tänkte jag, för jag blir ju så arg, att jag ringer polisen. Men det var telefonkö, jag satt i 50 minuter och sen la jag på, säger hon.

Jasmine Bergh ställer sig starkt kritisk till att NCC, företaget som äger containrarna ställer upp containrarna på just deras gata.

– Jag vet fortfarande inte om de har tillstånd men på något sätt så känns det ju väldigt tveksamt att det här ska vara okej. Det går mycket skolbarn här som måste röra sig mellan containrarna. Problemet blir att man ser ju inte. Sikten skyms när de ställer upp så många på rad, jag är orolig att något allvarligt ska hända.

”Partilles bortglömda barn”

Redan innan containrarna blev ett så stort problem lyfte även Jasmine Bergh upp trafiksäkerheten längs vägen i samband med en av kommunens hastighetsmätningar.

– Jag är ju en sådan jobbig människa som säger till eftersom jag bråkat med kommunen ganska mycket om den här vägen. Det har varit otroligt mycket fortkörning också med bilar som blåser förbi i 80 km/h när det är en 40-väg, säger hon och suckar uppgivet.

– Den här vägen är nog Partilles bortglömda barn.

För varför NCC valt att ställa upp sina containrar på just Brattåskärrsvägen vet hon inte.

– Det byggs inte just här och jag har ingen aning om varför de valt att ställa allt just på vår gata. Vi som bor här antar att de kommit på att det är en bra väg att ställa saker på, säger hon.

Trafikingenjören: ”Ska inte utgöra trafikfara”

Vilket visar sig vara en del av sanningen. Enligt Marcus Hull på Partille kommuns gatuavdelning kan containrarna mycket väl härröra från de asfalteringsjobb han beställt av NCC att utföra på Puketorps- och Hermelinsvägen.

– Ofta använder de sidogatorna där de jobbar för att ha sina containrar med material och liknande, så att de är i närheten av området där de jobbar. Trafikavdelningen och polisen ger tillstånd att nyttja de ytor som finns att tillgå, sedan ska man givetvis inte utgöra en trafikfara, säger Marcus Hull.

– Är det så att man upplever att de är det så får våra trafikingenjörer komma ut och titta. Sen får de ta ett beslut.

En av Partilles trafikingenjörer som tittar på just sådana ärenden som containrarna på Brattåskärrsvägen är Marino Pozzi.

När han får ta del av ärendet bekräftar han att just NCC har ett så kallat ”generellt tillstånd” att få ställa upp arbetsbodar och även lastväxlar när de jobbar i kommunen.

– Det är ju för att spara på miljön så de kan ha material på ett lättillgängligt ställe. Men därmed inte sagt att de får ställa sig varsomhelst, utan det ska vara på ett så trafiksäkert sätt som möjligt, säger han.

Uppmuntrar allmänheten att höra av sig

När han får höra om hur Jasmine Bergh beskrivit situationen på Brattåskärrsvägen erbjuder han sig direkt att åka ut och titta för att göra en bedömning på platsen.

– Det hon beskriver, att de ställer de upp för många fordon på rad så det blir skymd sikt, är det precis det vi inte vill ha. Då är det bättre att lämna en lucka så man kan smita in där. Alternativt ställa upp vägmärken som reglerar detta.

– Är det skymd sikt och en sträcka med fordon så är det min roll att stävja sådana saker.

Men precis som Jasmine Bergh var inne på så är även Marino Pozzi medveten om att containrarna kan flyttas ganska snabbt från en dag till en annan.

Vilket också visar sig vara fallet den här gången – när han besöker vägen under fredagen har allt redan lyfts bort. Däremot uppmuntrar han ändå Jasmine Bergh och även allmänheten att höra av sig om de upplever att något ställer till problem i trafiken.

– Vi är beroende av allmänhetens iakttagelser eftersom vi kan inte vara överallt i kommunen. Vi tar tacksamt emot de tips vi kan få. Medborgarna är oerhört viktiga för hör vi inget tror vi att allt fungerar som det ska. Först när vi får indikationer kan vi vidta åtgärder, säger han.

Hoppas på lösning

Om det längre fram visar sig att situationen utgör en trafikfara kommer Marino Pozzi kunna inleda en diskussion med NCC för att komma till rätta med problemet.

– Det är så det funkar över lag, man diskuterar fram en lämplig lösning, säger han.

Jasmine Bergh är glad att kommunen tar problemen på allvar och att de lyssnar på hur de som bor i området upplever situationen.

– Jag hoppas detta kan leda till att de ställer dem bättre framöver.

LÄS MER:Viltolyckorna ökar – så ska du agera

LÄS MER:Tingstadstunneln stängs – så påverkas trafiken från Partille

LÄS MER:Situationen kaosartad när barn lämnas till Jonsereds skola

ANNONS