Jasmin från Sävedalen tog medalj i yrkes-VM: ”Jag har haft så kul”

Herrklippningen blev on point och Jasmin Aslan vann en Medallion for Excellence vid frisördelen av yrkes-VM i Finland.
– Jag är jätteglad och vill inte åka hem! säger hon från avslutningsmiddagen.

ANNONS
|

Efter månader, ja år, av träning var det dags för Jasmin Aslan att sätta sina frisörkunskaper på prov i yrkes-VM i Helsingfors. Hon hoppades, som sig bör, på en plats på prispallen men Frankrikes kandidat vann och Jasmin fick nöja sig med en Medallion for Excellence. Vilket inte är fy skam i sammanhanget.

– Det är alldeles under topp tre och ett bevis på att du har gjort otroligt bra ifrån dig, säger hon, sprudlande glad från avslutningspartajet i Helsingfors.

Coachen började gråta

Först märkte hon inte att hon tagit sin medalj, hennes namn stod längst ner i hörnet på en powerpoint och det var först när hennes coach började gråta av lycka som hon förstod att hon vunnit något.

ANNONS

– Jag frågade: ”Varför gråter du?”. Coachen bara: ”Ditt namn står ju där!”

Tävlingen har varat i flera dagar och har innehållit sju moment med flera delmoment i varje. Jasmin är lite extra nöjd med sin herrklippning och - färgning.

– Den blev precis som på bilden vi fick att utgå från.

Vill inte hem

Det digra tävlingsprogrammet innebar att utforskandet av huvudstaden stannade vid en båttur och några sevärdheter men Jasmin har trivts som fisken i vattnet ändå. Så bra att hon inte riktigt är sugen på att åka hem igen.

– Jag flyger i morgon och jag vill inte hem, vi har haft det så kul! Eftersom vi tävlar en och en så har vi hängt med varandra hela tiden och bondat och knutit kontakter. Jag har aldrig njutit av en tävling som den här, säger Jasmin Aslan från Sävedalen innan hon ska iväg på efterfest.

VM i 15 olika grenar utspritt på olika länder

I helgen som gick tävlades det också i 15 olika yrkes-grenar, däribland trädgårdsanläggning och automationsteknik, där Sverige hade två tävlande vardera. Totalt var det 15 grenar med 17 svenskar som tävlade.

I vanliga fall brukar yrkes-VM vara på en och samma plats. Planen var att ha det i Shanghai, men på grund av pandemin så blev de planerna ändrade. Arrangörerna World Skills kom fram till en lösning med olika värdländer som arrangerar olika grenar. I år har tävlingarna varit utspridda i olika länder i Europa, men även i Sydkorea.

– Nackdelen är att i vanliga fall är alla samlade tillsammans och man peppar varandra i hela landslaget, men sen är det såklart roligt att de får se olika länder. Men det är klart att när man är på en och samma plats så blir det en annan sammanhållning, säger Lova Schöldsten Hjertberg, pressansvarig för JMW Golin som ansvarar för all kontakt med media.

LÄS MER:Västtrafik ordnar tävling för att utse vackraste hållplatsen

LÄS MER:Mexikanskt tema med jättedödskallar ska locka till fest hela höstlovet på Kniven

ANNONS