Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Jamina Roberts om nya huset och lockropen från proffsklubbarna

Efter OS-succén har anbuden trillat in. Men att lämna sitt kära Partille och nya radhuset i Furulund är inte självklart.
– Jag brottas med mig själv. Inget är hugget i sten och jag stänger inga dörrar, säger Jamina Roberts som är en av de nominerade till att bli Årets partillebo.

När Partille Tidning kommer på besök och ska trycka på dörrens ringknapp svischar det till i fönstret. Den vindsnabba vänsternian från landslaget lyckas på nolltid få upp dörren i steget och viska: ”Dottern sover”.

Dottern Lou är dryga året gammal och är kanske främsta anledningen till att vi står här i en radhuslänga i Furulund, för att tala om OS-succén, inredningsvurm, proffsanbud och det faktum att Jamina Roberts nu är äldst i landslaget och jagar Bella Gulldéns rekord för antal mästerskap på damsidan. Och att hon som grädde på moset är nominerad av Partille Tidnings läsare till Årets partillebo.

Flyttade hem efter spel i Danmark

Förra året flyttade Jamina Roberts hem till Partille och Sävehof igen efter att kontraktet med danska Randers löpte ut. Längtan efter att flytta hem till Partille var stor. Inte minst eftersom hon och sambon, Emil Berggren, som är sportchef i just Sävehof, väntade sitt första barn. Jaminas föräldrar bor fortfarande kvar i Jonsered.

När Lou föddes i augusti förra året bodde paret i en trea i Partille Port.

– Vi trivdes väldigt bra där nere. Men när vi blev tre i familjen behövde vi mer plats.

Någon större lägenhet, helst en fyra, gick inte att få tag i centralt och paret halkade in på en visning av ett radhus i Furulund.

– Ja, vi har ju inte letat ihjäl oss efter hus. Vi hittade att det var visning på det här huset. Sedan var vi där i tre, fyra minuter kändes det som.

De budade på huset och fick det. Men paret har en backup-plan om det skulle visa sig att de inte trivs som husägare.

– Samma dag som vi skrev på pappren för huset ställde vi upp oss på nya lägenheter som ska byggas i centrum.

Trivs ni med att vara husägare?

– Vi trivs bra. Det är mer yta och inte så långt ner till idrottshallen. Även om det är längre än tidigare. Sedan känns det inte som ett riktigt hus. Det är ju ett hus light när det är ett radhus.

Uteplatsen enda synbara skönhetsfläcken

Uteplatsen till radhusen påminner om ett atrium och är så insynsskyddad att man enligt Jamina ”kan gå där utan kläder”. Uteplatsen är förövrigt den enda synliga skönhetsfläcken i det nya boendet.

– Vi får fixa den till våren. Där får du inte ta några foton.

Invändigt har Jamina och Emil sett till att leja hantverkare för en total urblåsning och fixa nya golv, väggar och bygga om före inflyttningen i maj. Det integrerade köket och vardagsrummet är husets stora wow-faktor med ett stort ljusinsläpp, stilren inredning och en kamin som skriker mysiga vinterkvällar i soffan. Det är Jamina Roberts som är inredningsdesignern i huset.

– Jag gillar inredning. Både att planera och shoppa grejer till hemmet.

Var det självklart att leta hus i Partille?

– Jag vet inte var jag skulle bo annars. Förutom mina proffssejourer har jag bott här sedan jag var sju år gammal. Nu är det nära till träningen och även om man inte kommer spela handboll hela livet trivs vi här. Det finns väldigt mycket i Partille. Och det kommer mer och mer. Visst kan man shoppa i stan ibland men vi har Allum, Biltema, Jysk och allt man behöver här.

LÄS MER: Fredrik Montin siktar mot nytt landslag i parahandboll

Kan bli ännu ett proffsäventyr

Och det finns ytterligare ett plus med radhuset. Det går att hyra ut lätt om det skulle bli ytterligare en proffssejour. Efter OS-succén i somras blev Jamina Roberts uttagen i världslaget av internationella handbollförbundet. En tung utmärkelse och ett kvitto på att Roberts gjort sitt bästa mästerskap hittills, det har blivit 13 så här långt.

– Jag har inte tänkt på det så mycket men det är stort. Och jag blir stolt. I OS var jag värd platsen. Jag behövde inte be om ursäkt för att bli uttagen. Jag kom även med i all star team i SHE förra säsongen. Men där känns det som om jag gjort betydligt bättre säsonger tidigare. Det betyder inte lika mycket då.

LÄS MER: Sävehof lanserar bröd – med klassiska partillebagarna

På tal om att bli uppmärksammad, Partille Tidnings läsare har bland annat nominerat dig till Årets partillebo, hur känns det?

– Det är väldigt roligt. Det om något är en bekräftelse som jag blir väldigt stolt och glad över.

Kontraktet med Sävehof går ut efter säsongen. Och OS-succén har gjort att Jamina Roberts är ett hett namn på transfermarknaden. På frågan om anbud talar hon ogärna om det. Det är agenten som får hålla koll på propåerna och själv är hon lite kluven till om det ska bli en proffssejour till eller om det blir fortsatt spel med Sävehof.

LÄS MER: Årets Partillebo kan bli Sävehofs damer eller en granne

– Jag kan inte bara flytta så där, det krävs lite framförhållning. Det kom förfrågningar förra säsongen men efter OS kommer det helt andra bud nu, säger hon.

Hon berättar att det är mycket att ta hänsyn till. Sambon Emil är sportchef i Sävehof, och det kommer leda till uppoffringar för familjen om de ska flytta utomlands. Visserligen kan ett kontrakt i Europa vara ett hack uppåt mot kontraktet med Sävehof, där hon ändå är en av få spelare i ligan som har det som heltidsjobb, men det innebär inte att hon blir ekonomiskt oberoende.

– Jag brottas med mig själv. Inget är hugget i sten och jag stänger inga dörrar. Helst skulle man vilja bo i en storstad, men det ska vara lätt att ta sig hem, det måste lösa sig bra för familjen. Ja, du hör ju själv. Det är mycket fram och tillbaka.

Jamina Roberts äldst i landslaget

Jamina Roberts har hunnit bli 31 år gammal. Och numera är hon äldst i landslaget.

LÄS MER: Skadan satte stopp för OS – nu kan Nina Koppang ta revansch

Hur känns kroppen?

– Bra. Det känns faktiskt som jag verkligen kan träna på riktigt nu.

Hon berättar om fyra år av smärtor i sina knän, som började när hon var 24 år. Hon fortsatte att köra men det blev inget bättre. Det var inget hon kunde träna eller spela bort. Hon fick anpassa sitt spel, alltid gå utsida, för att undvika smärta och till slut var det så illa att hon kände att karriären började lida mot sitt slut.

Ett par operationer och en hel del rehabiliteringsarbete senare har en ny värld öppnat sig.

– Successivt har det blivit bättre och bättre. Jag får mycket fler alternativ på planen nu och kan träna och utveckla fler moment.

För fyra år sedan med konstant smärta kände hon att karriären skulle hålla i tre år till. Nu vill hon inte ens tänka på att runda av.

Vad säger lagkamraterna i landslaget om att du är äldst?

– Jag känner mig inte gammal. Men jag vet hur det var när jag och Natalie Hagman var bland de yngsta. Då kände vi, Gud, ska inte de där gamlingarna sluta snart. Vi tyckte att de var så gamla. Undrar om de tänker samma sak om oss?

Jagar rekord för antal mästerskap

Förra året slutade vännen Isabelle Gulldén i landslaget. Den meriterade mittnian, som av många ses som Sveriges bästa damspelare genom tiderna, är fortsatt aktiv i norska storlaget Vipers Kristiansand. Gulldén hann med 15 mästerskap för blågult och har rekordet för antalet mästerskap i damlandslaget. Om tre veckor, när VM startar, går Jamina Roberts in i sitt 14:e internationella mästerskap. Men rekordet eller jakten på Gulldéns rekord är inget hon ens reflekterat över. Det är inget vännerna har talat om när de hörs på telefon.

– Nej, när man blir äldre kanske man bryr sig mer. Nu är det inget jag tänker på.

Handbolls-VM spelas i Spanien mellan 2 och 19 december. Landslaget samlas 24 november. Jamina Roberts ser fram emot att träffa gänget.

– Vi har en väldigt bra stämning i laget.

Siffran gör verkligen skillnad

Ålder: 31 år, tillhör den gyllene generationen i svensk damhandboll som föddes 1989–91.

Familj: Sambon Emil Berggren och dottern Lou

Bor: I ett radhus i Furulund

Landskamper: 187

Landslagsmål: 423

Antal mästerskap: 13 (EM-silver 2010 och EM-brons 2014)

Nummer på tröjan: 8 ”Jag har velat ha åttan ända sedan jag fick den i Sävehof. Jag trivs med den. Men när jag spelade Ungern var åttan upptagen. Då fick jag ha 28. Även ett år när jag återvände till Sävehof vid ett tillfälle fick jag först ha 28. Detta är mina två sämsta säsonger”

Så här prenumererar du

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.