Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Inget ide för Peter Svenson i Jonsereds Trädgårdar

Vad gör egentligen en trädgårdsmästare på vintern? En massa. För Peter Svenson och gänget i Jonsereds Trädgårdar börjar jobbet bakom kulisserna.

Efter ytterligare en succésäsong där besöken kommer att hamna på runt 80 000 vore det kanske inte mer än rätt att trädgårdsmästare Peter Svenson och hans gäng på Jonsereds Trädgårdar kunde få gå i ide ett tag. Ta igen sig och pusta ut. Men inte då.

– Vi måste börja jobbet med nästa säsong. Dessutom ska trädgården hållas fin året runt, här är fantastiskt även på vintern, säger Peter Svenson.

Gästträdgård i Jonsered gör comeback

Beställningar, planering, möten, administration ligger till grund för att Jonsereds Trädgårdar ska blomma även 2022. Alla äppelträd ska beskäras, perennklippningen kan förmodligen påbörjas redan i februari och planen är att återuppta idén med en gästträdgård. Timo Räisänen var gäst 2020, i år satte corona stopp men 2022 ska en ny gäst hittas.

– Utöver allt detta handleder jag praktikanter och lärlingar året runt så det kommer bli mycket snöskottning och grusning i vinter. Det finns alltid en massa att göra.

LÄS MER: Uthyrning av elsparkar på gång till Partille

”Närmar oss 100 000 besökare”

Peter Svenson har varit med och byggt upp Jonsereds Trädgårdar från grunden och de senaste årens succé får ses som en rejäl framgångssaga för en trädgård som nästa år firar unga åtta år i drift.

– Vi är Partilles enda riktigt stora besöksmål och när vi närmar oss 100 000 besökare om året så betyder det mycket för många i kommunen.

Han vill inte riktigt gå med på att han ibland står och njuter av sitt eget verk, han är alltför ödmjukt lagd, men visst känner han en stor stolthet och engagemang för det som blivit en stor del av hans liv.

– Det var nog ingen som trodde att det skulle bli så här stort, varken politikerna eller jag själv. Det är ju inte så länge sedan jag kom hit för att hyra en lokal för att starta trädgårdsbutik och fick frågan om jag ville bli trädgårdsmästare. Det gick ju inte att tacka nej till den frågan, säger Peter Svenson.

LÄS MER: Vinylfesten är tillbaka – Partille skivmässa återuppstår

Bytte arkitektkarriären mot trädgården

Så efter några år med för mycket skrivbordsarbete på en arkitektbyrå började Peter arbetet med vad som skulle bli Jonsereds Trädgårdar och sedermera något av en livsstil. Även om han gärna unnar sig ett glas vin med vänner, en bra film eller att vara ute på havet så finns trädgården med honom i nästan allt han gör. Den har blivit hans bebis och kommer att bli svår att släppa när det är dags att gå i pension.

– Jag är 61 och ett halvt i år och vill nog gå vid 65. Då vill jag att den som ska ta över går bredvid mig i ett halvår så jag kan få känna lite på hur entusiasmen är. Det finns några gamla praktikanter jag tänkt kan göra ett fantastiskt jobb.

Men riktigt än är vi inte där, Peter Svenson reser sig från bordet i drivhuset och promenerar ut bland planteringarna i trädgården. Ett par säsonger till ligger framför honom när han tar styr mot en stor afrikansk lilja.

https://www.partilletidning.se//partille/skördefesten-i-lexby-lockade-storpublik-1.55325047

– Den här är alldeles fantastisk. Helt underbar, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.