Inför valet: Så fördelas partistödet i kommunen

ANNONS

Det var under kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 1 december som beslutet om det kommunala partistödet klubbades igenom.

Totalt rör det sig om 1 456 560 kronor och samtliga åtta partier i kommunfullmäktige får samma grundpott på 54 621 kronor.

Men hur stor del av kakan man får beror även på hur många mandat man som parti sitter på. Det innebär att det största partiet, Moderaterna, får 200 000 kronor mer att röra sig med under valåret 2022 än Liberalerna och Kristdemokraterna som ligger i botten av mandatlistan.

Så mycket pengar får varje parti i Partille

Samtliga partier får 54 621 kronor i grundbidrag.

Övriga pengar fördelas beroende på hur många mandat respektive parti har av de 51 som finns i kommunfullmäktige.

I listan nedan redovisas det totala partistödet, inklusive grundbidraget.

Moderaterna: 13 mandat, 314 517 kronor.

Socialdemokraterna: 11 mandat, 274 533 kronor.

Sverigedemokraterna: 7 mandat, 194 565 kronor.

Vänsterpartiet: 5 mandat, 154 581 kronor.

Centerpartiet: 5 mandat, 154 581 kronor.

Miljöpartiet: 4 mandat, 134 589 kronor.

Liberalerna: 3 mandat, 114 597 kronor.

Kristdemokraterna: 3 mandat, 114 597 kronor.

Går åt extra pengar under ett valår

Kåge Wallner är Miljöpartiets gruppledare i Partille kommun, han berättar att det av förklarliga skäl går åt extra pengar ett valår.

– Vi har inte spikat valbudgeten för nästa år, men det är klart att det går rätt mycket pengar ett valår på olika typer av kampanjer. Där är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Vi i Miljöpartiet försöker tänka lite okonventionellt och möta folk på andra sätt än att locka dem till en lokal genom valaffischer. Det känns lite gammaldags, säger han.

Sverigedemokraternas gruppledare i kommunen, Matz Dovstrand, berättar att man sparat sina kommunala partistöd i flera år, för att kunna lägga extra krut på valåret 2022.

– Vi har bunkrat för valåret i flera år. Vi har en valbudget som vi lägger och vi kanske kommer att spä på den lite med det här partistödet. Sverigedemokraterna har inga arvoden och inga hyror att betala i Partille, så allt kan gå till politiken, säger han.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS