Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Iiris tar sin finska jul till Kulturum: ”Melankoli och hopp”

Den finska julen innehåller hela känslospektrat. Det vill Grammisvinnaren Iiris Viljanen visa på Kulturums stora scen på torsdag.
– Jag hoppas Partilles finländare hittar dit, säger hon.

LÄS MER: Lugnt i arenan - 1 700 covidpass kollade

Iiris Viljanen, som i somras vann Grammis som Årets visa/singer songwriter, minns sitt senaste stopp på Kulturum för ett drygt år sedan med värme. Det var mitt i pandemins värsta läge för artister och hon hade inte många spelningar, men Partille var i alla fall en.

– Det fanns en fin flygel att spela på och det var mysig stämning. När jag åkte taxin in till hotellet i Göteborg efteråt så sa taxichauffören att det bor många finländare i Partille. Hoppas de hittar till min julkonsert den 16 december, säger hon.

Både traditionellt och eget

Iiris reser just nu Sverige runt tillsammans med sitt band för att framföra En finsk jul. Konserten, som också finns på skiva, bjuder på både traditionella finska jullåtar och egenskrivet material och är enligt Iiris ett ganska bra snitt på hur den finska julen låter.

– Finsk julmusik är mer melankolisk än den svenska, det handlar en del om att minnas alla som gått bort, men det finns också en hel del hopp och humor. Det är liksom hela känslospektrat från gråt till skratt, ungefär så ickeperfekt som en normal jul är. Du stressar, du träffar släktingar du inte drar jämnt med, du skrattar, du gråter. Inte så glättigt, säger Iiris Viljanen.

LÄS MER: Dubbelt upp med hårdrock till Partille arena

Letar egna traditioner

Hon själv vill inte kalla sig traditionalist men samtidigt så står hon där i början av december och börjar baka, fixa fram julsaker och köpa julblommor.

– Det går inte att komma undan det, men jag var mer traditionell när jag var liten. På senare år har jag försökt hitta en egen tradition. Åkt utomlands, firat på bara två personer och kommit fram till att jag tycker bäst om julen i ett litet sällskap i lugn och ro.

Vill ha snö

Än så länge har Iiris julturné mest åkt i Stockholmsområdet där det förvisso varit kallt men inte snökaos som i södra Sverige. Till helgen smälter det mesta bort här i söder, lagom till att hon tar bussen hit.

– Ja, det brukar ju regna och det är lite trist faktiskt. Jag föredrar julkonsert när det ligger lite snö ute och publiken är i stämning redan när de kommer in i lokalen. Så är det nog för mig på scen också. Det brukar bli bättre, säger Iiris Viljanen.

LÄS MER: Omtyckt och ont i knäna – nu fyller Mathias 50

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.