Här startar eleverna företag – ”Glasklart” tillverkar växthus för alla

Partille gymnasiums elever startar varje år ett eget företag under studietiden – från affärsidé till bokslut. Tre av de som satsar stort i år är Antonio, Hannes och Filip som med sitt växthustillverkande företag ”Glasklart” vill göra hemmaodling tillgängligt för fler.
– Alla har inte tillgång till en stor villa med trädgård, det vill vi ändra på, säger Hannes Mårland.

ANNONS
|

Innanför dörrarna på Partille gymnasium är det febril aktivitet. Bygghallen fylls av höga ljud från slipmaskiner, sågar och hammarslag när eleverna intar salen med alla sina projekt.

Längst in i salen står Antonio och Hannes Mårland bredvid ett par glasskivor som placerats i varsin träram. Med hjälp av en spännram hålls delarna ihop samtidigt under tiden som limmet torkar.

Snart ska delarna sättas ihop och bli ett av de växthus som de nu säljer i sitt nya företag de valt att kalla ”Glasklart”.

– Vi visste att vi ville göra något med fönsterglas, sen kom vi på det här med växthus i lite mindre format. Alla har inte tillgång till en stor villa med trädgård men vi vill att man ska kunna odla även om man bor litet i till exempel en lägenhet, säger Antonio.

ANNONS

För bara några månader sedan drog de i gång på allvar med produktionen som nu ska pågå under hela höst- och vårterminen fram tills de tar studenten i maj.

LÄS MER:Mannes sommarjobb ska ge fler sommarjobb

Gör en enorm resa

Företagen som startats är alla en del av det program som stiftelsen Ung Företagsamhet erbjuder tusentals elever på skolor runt om i Sverige, där Partille gymnasium varit en av de som engagerat sig i över 25 år.

En av lärarna som handleder ungdomarna i arbetet är Tim Johansson, som sett hur elever utvecklats och nått framgång i flera års tid.

– Det är en enorm resa ungdomarna gör, vi stöttar ju eleverna från affärsidé till bokslut men de gör allt på egen hand, som fakturering, bokföring, marknadsföring. De får också gå till banken och starta upp egna konton, säger han samtidigt som han stöttar upp en bräda en av eleverna sågar upp.

LÄS MER:Partillebarn på topplistan – idrottar mest i väst

Både Antonio och Hannes Mårland instämmer, de berättar att de redan har lärt sig en hel del om företagande som de inte kunde innan.

– Det är riktigt kul att lära sig detta in och ut. Sen är det såklart något helt annat än ett ”riktigt” företag. Här har vi stöd av lärare om det behövs, om vi väljer att fortsätta att driva det även efter studenten blir det mer seriöst, mer ansvar, säger Hannes Mårland.

Specialanpassar utifrån kundens behov

Men trots allvaret är de inte helt främmande inför att hålla liv i företaget efter studenten om det blir riktigt framgångsrikt. Redan har de fått in åtta beställningar och fler räknar de med inför julhelgerna.

– Min syster har redan sagt att hon vill ha en, sen har vi märkt att vi har en stor målgrupp som är i 40-årsåldern, säger Antonio.

Tack vare att de kan ta emot specialbeställningar på mått anpassade efter kunden kan växthusen utformas efter varje unik kunds behov. Antonio och Hannes Mårland tror också att många upptäckt charmen med odlingen när de varit hemma mer under pandemin.

Ett växthus kostar 800 kronor att köpa och redan har de upptäckt flera olika sätt att förbättra konstruktionen.

– Vi gör nu träramen tunnare vilket vi märkt funkar bättre.

LÄS MER:Lina Marmin – nominerad till årets Partillebo för engagemanget i scoutkåren

Från fågelbon till vindskydd för scouter

Enligt läraren Tim Johansson har företaget potential, liksom många andra av elevernas företag som startat i år. Förutom ”Glasklart” finns också företag som tillverkar fågelbon, industrispeglar och vindskydd för Jonsereds scouter.

Tidigare år var det några elever som började tillverka garage för robotgräsklippare, vilket visade sig bli en stor succé.

– De kunde senare spara in till en studentresa till Spanien tillsammans, säger Tim Johansson.

De träffade rakt in i efterfrågan på marknaden och är ett av exemplen som han brukar använda för att motivera eleverna.

Partille gymnasiums rektor Sofie Andrésen tar också upp ett framgångsexempel i Therese Albrechtson, som varit elev tidigare på skolan.

– Hennes affärsidé var att beställa in försvarsspray från USA och sälja vidare. Det kunde hon sen fortsatta med även efter studietiden, säger hon.

LÄS MER:Ungas boklån minskar - men inte i Partille

Vill ha stark verklighetsförankring

För henne är UF-företagen en viktig del av gymnasiets kärnverksamhet vilket hon menar handlar om att alltid ha ett ”på riktigt-tänk”.

– Vi arbetar mycket med att eleverna ska ha mentorer ute i arbetslivet, få kontakt ute i verkligheten tidigt under studietiden. Där kommer UF-företagandet in väldigt väl där de får prova på alltifrån marknadsföring till allt ekonomiskt kring att starta ett företag, säger hon.

För ”Glasklart” har företagandet dragit igång på allvar, och förutom att marknadsföra sig på sin Facebooksida har de också ställt ut sitt växthus på kommunens näringslivskväll där de fick ett gott mottagande.

Även hemmavid har deras nya företag fått gensvar.

– Min familj är superpositiva till det här. Jag tror de är glada att man inte längre kommer hem med en liten sked från träslöjden liksom, utan ett riktigt schysst växthus, säger Antonio.

LÄS MER:Succén Spelets hus växer

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS