Hyllor utplockade en kvart efter premiäröppning på sociala matbutiken

Donatorerna är på plats och efter smygöppning i förra veckan var det riktig premiär under tisdagen för den sociala matbutiken på Kyrktorget. Då gällde att vara där i tid. Bara en kvart efter öppning var många hyllor utplockade och en kö hade formats till kassan.

ANNONS
|

Lena Nylund är på plats tidigt på morgonen med två volontärer för att fylla på i hyllorna inför premiären. Redan förra veckan var det smygöppning men nu är det skarpt läge. När Partille Tidnings reporter var på plats var det bara några timmar kvar till öppning och det fanns många varor att prissätta innan dess. Projektet är skapat för att vara en hjälpande hand för personer som har en svår ekonomisk situation. Med rabatterade matvaruprodukter från donationer kan de ge stöd till dem som behöver det.

– Vi vill skapa en mötesplats, säger Lena Nylund.

Medlemskap krävs

Lena berättar om projektet att få donatorer som vill bidra med mat och andra livsmedelsprodukter. Vilket från början inte var så lätt som man hade tänkt sig.

ANNONS

– Det var svårare än vad vi trodde när vi skulle öppna, vi hade svårt med donatorer i början, säger hon.

För att handla på butiken behöver man medlemskap. Detta gäller för de som är folkbokförda i Partille kommun som behöver hjälp på ett eller annat sätt. Detta på grund av att det finns sociala matbutiker på andra kommuner runt om och man har valt att fokusera på att främst hjälpa dem i Partille kommun. Butiken tar också hjälp av personer långt ifrån arbetsmarknaden för att ge dem en möjlighet till arbetsträning samt en väg att skapa relationer.

– Jag är den enda anställda, detta ställe ska drivas av volontärer, säger Lena Nylund.

Lokala företag från Partille sponsrar med mat

Reaktionerna har varit positiva från kunderna. Det har blivit många medlemskap sedan öppningen. Hur många kan inte samordnaren svara på i nuläget. Men butiken har varit efterlängtad av många.

– Ett bra initiativ, säger en medlem hos den sociala matbutiken, som vill vara anonym.

Willys båda mataffärer, Brödfabriken i Jonsered, Ica Vallhamra samt Göteborg stadsmissions matcentral är med och donerar varor. Dessa produkter är allt ifrån de med kort till utgångsdatum, avvikelser på förpackningar och varor som inte säljs eller ska utgå från butikens sortiment.

– Det är som julafton varje dag, vi vet inte vad vi ska få, säger Lena Nylund.

Partille Tidning besökte Lena Nylund under förberedelserna på förmiddagen för att sedan komma tillbaka klockan 13:00 när butiken öppnats. Bara en kvart efter öppning var många hyllor utplockade och en kö hade formats till kassan.

LÄS MER:SD:s vision av Kyrktorget – kallas ”luftslott” av M

LÄS MER:Skärpta regler kan tvinga bort Hussein från Kyrktorget

ANNONS