Hoppborg och sommarfest för barn – i Björndammen

Glädjen var på topp när sommarfesten i Björndammens skateboardpark pågick. Eventet syftade till att lyfta barnen i socioekonomiskt utsatta områden.
– Den första frågan är alltid om det är gratis, säger arrangören Andrej Mahova.

ANNONS
LocationPartille||

Solen lyser och stämningen är upprymd vid Björndammens skateboardpark. Ur högtalaren spelas Beyoncé och ivriga sommarlovslediga barn hoppar upp och ner i hoppborgen. Flera personer har tagit sig så långt som från Strömstad hit, så det är inte konstigt att Områdesteamet från Partille kommun är nöjda. Det är nämligen dem som arrangörer till dagens event.

– Det är superroligt, utropar Andrej Mahova, från Områdesteamet.

Områdesteamet är en satsning av Partille kommun där man ska arbeta för en trygg och hållbar stad. Målet är att stötta och hjälpa barn och ungdomar som riskerar att hamna snett.

– Vårt huvudfokus är här i Björndammen och området runt Oluff Nilssons väg. Det är ju områden som länge har varit mindre attraktiva, och just därför är det viktigt att arrangera roliga saker där, säger Andrej Mahova.

ANNONS

Han berättar att här i Björndammen är det många barn som är hemma. Han jämför med Sävedalen och Öjersjö, där fler barn är borta på semester med föräldrarna.

– Första frågan föräldrar ställer när vi arrangerar event här är alltid ”Är det gratis?” eller ”Vad kostar det?”. Och den frågan får man inte i Sävedalen. Våra event är ju gratis och det märks att det är uppskattat, säger Andrej Mahova.

Gemenskapen

Några av barnen som dykt upp idag är tjejerna tioåringarna Angelina Bengtsson och Stella Nilsson Öberg. De tycker att det roligaste är att träffa kompisar.

– Jag har gått på Björndammens skola och Stella gör det nu, så vi känner många här. Det är roligt, säger Angelina Bengtsson.

Stella Nilsson Öberg håller med.

– Det är kul att hänga med kompisar. Sedan är hoppborgarna roliga också, säger hon.

Några andra som har åkt långväga för att komma hit är tvååriga Theodora Stjärnström och hennes mamma.

– Vi har åkt ända från Strömstad, säger mamman och skrattar.

Theodora Stjärnström och mamman springer mellan hoppborgen, klätterställningarna och ansiktsmålningen. Och när de blir hungriga stannar de vid grillen för en korv.

Feriearbetare

För att anordna eventet har Områdesteamet tagit hjälp av feriearbetare från kommunen. Sjuttonåriga Alma Schönbäck fick förra året en feriepraktik från kommunen där arbetet gick ut på att på olika sätt komma på förbättringsförslag till kommunen. För att ta reda på vad Partilles invånare tyckte, gjorde de enkäter på stan. I år fick hon möjligheten att göra en sak som de tyckte skulle förändras.

– Det var många som sa att det behövdes fler roliga grejer för barn. Saker som är gratis. Och gör vi något som är gratis och roligt för barn, berättar Alma Schönbäck.

Hon arbetar mest med barnen i Björndammen eftersom de utgår från Björndammens fritidsgård.

– Varje dag ska vi göra minst två roliga saker. Ibland gör vi små saker som att pärla pärlplattor och andra gånger åker vi på utflykt, säger hon.

Alma Schönbäck gillar jobbet och hoppas kunna jobba med något liknade efter gymnasiet.

– Kolla här liksom. Massa gulliga barn som springer runt. Det är liksom sjuk att jag får betalt för det här, säger hon och ler.

LÄS MER:Höghöjdsbanor skrämmer inte Partilles ungdomar

LÄS MER:Omtalad dykutställning tar över Knivens fasad

LÄS MER:Mängder med barn vid Kniven

ANNONS