Hon undervisar i matematik för elever på andra sidan jorden

Kuchi Bhatla Janhavi har bott i Partille med sin man i tre år nu. Halva den tiden har hon arbetat som lärare i matematik – fast på distans och med datorn som klassrum. Hennes 20-tal elever finns utspridda över hela världen. Själv sitter hon i bostaden hemma på Oluff Nilssons Väg.

ANNONS
|

LÄS MER:Närmare hälften av tjejerna i årskurs nio klarar inte kraven

Intresset för distansundervisning ökade dramatiskt på grund av corona för ett par år sedan nu. Det indiska företaget Cumath hade knappt någon online-undervisning innan dess. Men nu livnär sig Kuchi Bhatla Janhavi, som är utbildad digital marknadsförare från Indien, på att undervisa online för företaget. Hon får sin lön i rupier och det motsvarar ungefär 10 000 svenska kronor i månaden.

– Jag älskar matematik, det var mitt huvudämne när jag pluggade, så jag älskar verkligen att jobba med det här, säger Kuchi Bhatla Janhavi.

Sjuårige Praeel Ghosh tittar nyfiken fram med sina stora ögon från skärmen på den bärbara datorn. Han lyssnar uppmärksamt till sin lärare från hemmet i mångmiljonstaden Delhi i Indien. Kuchi Bhatla Janhavi sitter i en tvåa på Oluff Nilssons väg och har undervisat online i ungefär ett och ett halvt år nu. Vid ett skrivbord i vardagsrummet har hon sin dator och trots det ruggiga vädret utanför med grått novemberväder är det varmt i rummet där ett värmeelement installerats.

ANNONS

Sjuårige Praneel Ghosh undervisas i hemmet i Delhi från Partille

Praneel Ghosh är sju år och går redan i årskurs två i skolan. Hans privatlektioner en gång i veckan med Kuchi Bhatla Janhavi har gett resultat. Hans föräldrar ville att han skulle förbereda sig bättre inför matematikproven på skolan.

– Ibland får jag full pott på proven, säger han från skärmen på engelska.

Han svarar kvickt på frågan när Kuchi Bhatla Janhavi testar honom för att visa vad han kan;

– 100 plus 300? 500 plus 500, hälften av 1000?

Hans svar på varje fråga kommer inom en halv sekund från andra sidan jordklotet. Sjuårige Praneel Ghosh är på en oväntat hög nivå i huvudräkning. Han får en sista fråga. 12 gånger 6?

– 72, säger han självsäkert efter några sekunder.

Varför gillar du att få lektioner online?

– Det hjälper mig att lösa många problem att få de här lektionerna, säger Praneel Ghosh på ett vuxet sätt.

Undervisar 20-talet elever världen över

Kuchi Bhatla Janhavi har ungefär 20 elever från årskurs ett upp till gymnasienivå som hon undervisar varje vecka. De flesta eleverna finns i USA, men en del finns även i Indien, England och Dubai. Hon arbetar främst kvällstid, på grund av tidsskillnaden i USA.

– Jag trivs mycket med mitt jobb och det passar mig att ha ledig tid på dagarna.

Men varför undervisar du inte i matematik för svenska elever på skolorna här?

– Jag och min man kollade upp det när jag var ny här för tre år sedan, men det var för mycket tester jag skulle göra och så skulle jag behöva lära mig svenska flytande innan jag kunde börja jobba. Det blev för komplicerat och skulle ta mig minst tre år innan jag kunde börja undervisa.

Stor ökning av onlinestudier på grund av corona

Kuchi Bhatla Janhavi lär ut matematik på engelska i huvudsak, ibland kan hennes kunskaper i hindi komma till pass också. Hon är utbildad inom elektronik och har tidigare arbetat som konsult och digital marknadsförare. När hon var ny i landet för tre år sedan arbetade hon tillfälligt som digital marknadsförare för ett företag i Malmö. Men efter tre månader fick hon leta annat arbete och hörde talas om det indiska företaget som behövde matematiklärare. Intresset hade exploderat för onlinestudier på grund av covid-19 pandemin och på grund av de stränga restriktionerna i många länder. Det passade henne bra. Och här kan hon bli kvar ytterligare några år.

– Allt är jättebra och jag är nöjd med min lön.

Vill du inte börja jobba här och undervisa svenska elever på längre sikt?

– Jo. Absolut. Men jag har ingen tid att sitta och lära mig svenska och skriva alla prover man måste göra. Hade det inte varit så komplicerat hade jag definitivt gjort det, säger Kuchi Bhatla Janhavi.

Du bor här i Sverige, men du betalar ingen skatt här eftersom du är anställd av ett indiskt företag. Vad tänker du om det?

– Personligen tycker jag att skatten är mycket högre här än i Indien. Vi brukar prata om att skatterna är alltför höga här hemma ibland och min man betalar ju ändå så mycket skatt eftersom han arbetar för Volvo, så det känns som jag också betalar skatt ändå, säger hon med ett skämt.

Om du fick välja då?

– Jag skulle gärna kombinera. Jag trivs med mitt jobb just nu och har en bra relation till mina elever. Det är bra studenter, de klagar aldrig oavsett om jag ger dem mer läxor och uppgifter, säger hon med en glimt i ögat.

LÄS MER:Respekt är ledordet – på prisbelönta fritidsgården

Företaget har ungefär 200 000 studenter över 20-talet länder.

De lär ut matematik och programmering för barn och unga upp till gymnasienivå.

Huvudkontoret finns i Bangalore, Indien.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS