Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

julshowen i Vallhamra ishall fick ställas in på grund av kylanläggningen slogs ut vid en olycka i torsdag.  Bild: Shamiram Demir
julshowen i Vallhamra ishall fick ställas in på grund av kylanläggningen slogs ut vid en olycka i torsdag. Bild: Shamiram Demir

Hockeyklubb borrade för att få fast mål – slog ut kylanläggning

Det var under torsdagen som olyckan var framme. Partille hockeyklubb försökte sätta fast målen för en A-match på isen, men när de borrade kom de i stället åt kylanläggningen i Vallhamra ishall. Matchen avbröts. Och för andra året på rad tvingades också Partille konståkningsklubb ställa in både julshow och klubbmästerskap med 200 barn och unga.
Ishallen är nu stängd till och med 27 december.

LÄS MER: Välkommet miljöpris till friidrottsklubben i Sävedalen

LÄS MER: Efter tvisten – padelbanorna växer så det knakar

Under lördagen har Partille konståkningsklubb haft ett extrainkallat styrelsemöte. Ordföranden Maria Larsdotter-Spertina är bedrövad över att för andra året på rad ställa in både julshowen och klubbmästerskapet där 200 barn och unga skulle deltagit i under helgen.

– Det är åkarna jag tänker på. All den tid och och träning som de lagt ner tillsammans med tränarna på att förbereda sig.

Maria Larsdotter-Spertina: ”Så vi drog inte i nån handbroms direkt. Vi ville inte hetsa upp alla 200 åkare och alla föräldrar.”

Hon fick beskedet om att Partille hockeyklubb hade borrat i isen för att sätta fast målen inför en match redan under torsdagskvällen, men i stället slagit ut kylanläggningen. Budskapet från kommunen då var att det kanske skulle hinna repareras till helgens julshow och klubbmästerskap.

– Så vi drog inte i nån handbroms direkt. Vi ville inte hetsa upp alla 200 åkare och alla föräldrar. Så tänker man alltid, att det löser sig, lägger Maria Larsdotter-Spertina till.

Även fredagsträningen fick ställas in. Och så under eftermiddagen kom beskedet från kommunen att det inte gick att laga. De tvingades informera alla barn och unga om att den emotsedda julshowen skulle bli inställd – för andra året på rad. Informationen gick ut under fredagskvällen via mejl och telefon. Och reaktionerna är många.

– Några är naturligtvis väldigt ledsna och besvikna, det blir de ju när de lägger ner mycket energi inför det hela. Sen är det klart att man kan bli irriterad också, det blir vi allihop.

Inställd julshow två år på rad

Under lördagens styrelsemöte har det varit mycket diskussioner om hur klubben ska gå vidare. Men också en del om klubben som har ställt till det.

– Då har vi först varit lite arga på Partille hockeyklubb kan man väl säga. Men vi har också pratat om att det är så enkelt att det kan gå fel och att det borde finnas rutiner för detta. Jag var inte medveten om hur lätt det är att det går snett, fortsätter hon.

Under två år har nu både vårshow och julshow fått ställas in för Partille konståkningsklubb, till stor del på grund av coronapandemin. Det betyder också att föreningen också blir utan inkomster från helgens tillställning.

– Vi säljer fika, lotter och tar inträde, så det är en förlust för det blir ingen inkomst för föreningen.

Hade ni behövt det?

–Ja, det är klart för vi har ju utgifter.

Signaler om att isen kan vara i ordning lagom till mellandagarna har kommit. Men riktigt säkra är de inte. Och någon julshow längre fram går inte att klämma in, eftersom julhelgerna är uppbokade för många.

– Jag hoppas att isen fungerar den 27:e december för att vi ska kunna träna. Men vi kan inte planera för nånting helt säkert, säger Maria Larsdotter-Spertina.

Partille hockeyklubb: ”Vi har bra väntat på att det ska hända.”

Leif Gustafsson är ordförande för Partille hockeyklubb. Även han är bedrövad över olyckan i torsdags. Enligt honom var det en erfaren förälder som skulle borra i isen och få ner två piggar till målburen, en uppgift som klubben brukar sköta. Under isen sitter en stålhylsa som fylls igen varje gång man spolar med vatten. Pappan som borrade hittade inte fästet utan lyckades istället borra vid sidan av det.

– När de skulle borra hålet för målet så missade de och träffade ledningen i stället. Så de är tvungna att tömma systemet, för det har kommit in luft, säger Leif Gustafsson.

Kylanläggningen slogs ut och måste repareras. Enligt uppgifter ska kommunen och Partillebo, som äger hallen, fortsätta arbetet på måndag.

Leif Gustafsson menar att det på andra ishallar finns en slags gummiplast på isen som visar man ska borra ner plupparna för målen. Men det gör det inte i Vallhamra ishall eftersom man delar hallen med konståkningsklubben.

Kritisk mot kommunen

Han är kritisk mot kommunen som inte ändrat på rutinen då klubben försökt lyfta frågan nyligen vid ett möte.

– Det påtalade jag för Partille kommun på ett möte för en månad sedan.

Vad ville du att de skulle göra?

– Att vi var tvungna att ha en mall för hur vis ska göra eller att vaktmästaren skulle sköta borrningen.

Enligt Leif Gustafsson sköts borrningen oftast av klubbarna själva på olika ishallar. Så det är inget ovanligt att borrningen görs av Partille hockeyklubb. Liknande incidenter har hänt på andra ishallar men det är första gången olyckan varit framme i just Vallhamra ishall.

– Vi har bra väntat på att det ska hända.

Han tror att en lösning vore att sätta dit en stålplatta mellan isen och plaströren, vilket de nu erbjudit sig att lösa för kommunen.

Att de är orsaken till att Partille konståkningsklubb fått ställa in sin julshow för andra året på rad beklagar han.

– Det känns bedrövligt. Jag har pratat med Maria senast i går och beklagat detta.

Kommer ni kompensera konståkningsklubben?

– Det är klart att jag beklagar detta allra djupast. Men vi kan inte göra nåt, vi äger inte frågan.

Däremot har hockeyklubben erbjudit konståkningsklubben att ta deras tider i början av januari om det vill senarelägga julshowen.

Hockeyklubben måste hitta andra ishallar för A-lagets matcher

Även hockeyklubben dras nu med stora bekymmer att lösa sina hemmamatcher för A-laget, totalt sju matcher som de tvingas hitta andra ishallar i Göteborg och Kungsbacka för att kunna genomföra.

– Vi drabbas också jättehårt.

Ungefär sju matcher kommer inte kunna spelas på hemmaplan.

Även allmänhetens åkning är inställd, meddelar Partille kommun på sin sajt.

LÄS MER: Årets Partillebo kan bli Sävehofs damer eller en granne

LÄS MER: Kö till konståkningen i Partille: ”Det ska fladdra om öronen”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.