Hesse och Carlsson om valspurten och valvakan ikväll

De har varit igång under hela våren och haft en intensiv valspurt sista veckorna inför dagens val. Marith Hesse (M) och Torbjörn Carlsson (S) berättar om hur de kämpat ända in i mål och om hur deras nerver sätts på prov under kvällens valvakor i Partille.

ANNONS
|

Socialdemokraternas gruppledare Torbjörn Carlsson valspurtar vid Kullegårdens äldreboende där han stått sedan den öppnade vid klockan åtta under söndagen.

Lite nervös är han allt för slutresultatet.

– Det känns alltid nervigt på en valdag, allting avgörs på ett par timmar känns det som, men jag känner mig ändå rätt lugn med att vi har gjort så gott vi kan här och nu och jag hoppas att det räcker så att vi får se Magdalena som statsminister och lite byten även här i Partille, men sådant vet man aldrig så det är därför man är så spänd.

Hans valkampanj senaste månaden har varit intensiv. Mycket dörrknackning, dela ut flygblad och information på olika torg och arbetsplatser har också funnits på schemat.

ANNONS

– Vi känner oss rätt slitna just nu, jag tycker vi har gjort vad vi kan efter våra förutsättningar, i en liten kommun som Partille så ska vi socialdemokrater räcka till.

Hoppas på fortsatt styre med Magdalena Andersson

Turbulensen bland personalen som slutat på äldreboendet bakom honom och missnöjet med vårdschemat som infördes under våren inom äldrevården är han väl medveten om. Men om det har varit ytterligare avhopp och missnöje sista tiden kan han inte svara på.

Fram till klockan sex står han vid vallokalen utanför äldreboendet, därefter inleds en spänd väntan på valresultatet.

– Sen har vi lite efterarbete och sen har vi valvaka i Folkets hus i Sävedalen, så vi ska se till att ha lite trevligt hoppas vi och framför allt blir det spännande.

Vad hoppas du på när du vaknar imorgon?

– Att Magdalena har fortsatt stort förtroende i landet och att hon kan bilda en stark regering och att vi får se till att förhandla även här i Partille med ett maktskifte efter 24 år med ett borgerligt styre.

Röstade med sonen på Oxledsskolan

Marith Hesse (M), kommunstyrelsens gruppledare, stod utanför Oxledsskolan hela förmiddagen. Även hon har arbetat intensivt med att värva röster sista veckorna innan valdagen.

– Det känns bra och det känns ganska skönt att vara i mål för vi har jobbat ganska intensivt under ganska lång tid, så nu är man ganska trött om jag ska vara ärlig.

Vid lunchtid var hon själv inne bakom valbåset och kompletterade sin förhandsröstning som hon gjort tidigare med att kryssa in rätt personer också.

– Det är speciellt att rösta på valdagen, det är lite högtidligt.

Även en av sönerna var med som förstagångsväljare och fick anvisningar av mamma om var han skulle göra av sina kuvert.

– Efter vad han har sagt till mig så är det självklart vad han röstar på i kommunen. I övrigt vet jag inte riktigt, det är en valhemlighet, men det är klart att vi gnuggar ju politik ganska mycket hemma det får jag säga.

Blir det en framtida politiker tror du?

– Nej, det tror jag inte, han är inte riktigt lagd åt det hållet. Men det vet man aldrig för jag var heller inte lagd åt det hållet som ung, jag har börjat med politik som vuxen.

Intensiva sista veckor innan valet

Marith Hesse valarbetade redan under sommaren med valaffischer som skulle förberedas och olika valmanifest som skulle formuleras rätt. Under höstens första veckor har det varit mycket torgmöten, dörrknackningar i olika bostadsområden och debatter som hon deltagit i på olika håll.

– Det har verkligen varit full rulle. Sedan skulle alla valaffischer upp och nu så ska såklart alla valaffischer ner, säger hon.

Redan idag?

– Vi brukar försöka ligga steget före, så vi ska börja i alla fall lite, och det gäller att ha koll på var man har satt dem, men vi är indelade i olika lag som har olika områden, förklarar Marith Hesse.

Hon är överraskad över det fokus som varit på energifrågan under valrörelsens sista tid.

– Vi får på lokal nivå även mycket frågor på nationella frågor såklart så vi svarar på allt vi kan så gott vi kan, det har varit en härlig tid att träffa invånarna, lägger hon till.

En valutvärdering görs efter valet för att se vad de som parti kunde gjort annorlunda. Nu stundar en valvaka på restaurangen inne vid Partille Arena.

Hur tror du det här slutar, det ser ut att bli en rysare?

– Det kommer det säkert bli, det är frågan om vi ens får resultatet ikväll eller om vi får invänta onsdagsräkningen för då kommer utlandsrösterna, men det är klart att jag hoppas på blå vinst, säger hon segervisst.

LÄS MER:En dag kvar – så tänker de som hade lägst valdeltagande sist

LÄS MER:Guide till regionvalet i Västra Götaland 2022

ANNONS