Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hesa Fredrik. Bild: Stefan Bennhage
Hesa Fredrik. Bild: Stefan Bennhage

Hesa Fredrik ljuder som vanligt: ”MSB betonar att det är ett test”

I september var det flera som vittnade om att man inte kunde höra Hesa Fredrik. Men nu ska allt fungera och i dag, måndag, kommer den att tuta som vanligt klockan 15.00.
På grund av det pågående kriget i Ukraina vill MSB poängtera att detta just är ett test.
– Det finns inte anledning till oro, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB.

På måndagen är det också första gången under 2022 som Hesa Fredrik ljuder. Hesa Fredrik har egentligen det officiella namnet VMA, viktigt meddelande till allmänheten, men kom att kallas Hesa Fredrik efter Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter. Han tycke att signalen lät lika hes som han själv, och lyckades mynta uttrycket.

Larmet testades för första gången under 1931. Och det finns i fyra olika signaler: beredskapslarm, flyglarm, viktigt meddelande till allmänheten och faran över. Och larmet är en viktig del av Sveriges krisberedskap.

LÄS MER: Sävedalens löpare gripen i Belarus

Hesa Fredriks fyra olika signaler

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA): Signal 7 sekunder – uppehåll 14 sekunder.

Beredskapslarm: Signal 30 sekunder – uppehåll 15 sekunder.

Flyglarm: Signal med korta stötar under 1 minut.

Faran är över: Oavbruten signal 30 sekunder.

Källa: MSB, ”Om krisen eller kriget kommer”

Varje år görs fyra test av varningssystemet och nu är det dags igen.

– Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att måndagens signal är just ett test. Vi uppmuntrar media att sprida informationen så att allmänheten får vetskap om att det inte finns anledning till oro, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Partille cup säger nej till ryska lag

Hesa Fredrik ska höras utomhus

För Partille Tidning berättar Kenneth Wassberg, varningstekniker på Räddningstjänsten Storgöteborg, att det är signalen VMA som testas. Den signalen kommer att höras i minst två minuter.

Kenneth Wassberg, är varningstekniker på Räddningstjänsten Storgöteborg. Han tar hand om själva tutornas skötsel. Bild: Andrew Malmberg, Räddningstjänsten Storgöteborg
Kenneth Wassberg, är varningstekniker på Räddningstjänsten Storgöteborg. Han tar hand om själva tutornas skötsel. Bild: Andrew Malmberg, Räddningstjänsten Storgöteborg

– Det man ska tänka på är om den hörs bra. Men man ska också tänka på att det är ett system för utomhusalarmering. Sitter man till exempel i ett nybyggt hus eller i bilen är det inte säkert att man hör den, säger Kenneth Wassberg, och fortsätter:

– Men om man alltid har hört den och inte hör den nu då måste man kontakta oss (Räddningstjänsten) eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Vi har ett jättestort behov av att allmänheten hör av sig till oss.

LÄS MER: Efter hot om kärnvapen: ”Det är nu man börjar tänka på att man måste ta hand om sig själv”

Under 2022 testas signalen följande datum:

Tidpunkten för testerna är klocka 15.00 den första helgfria måndagen.

• 7 mars

• 13 juni (obs, 13 juni då nationaldagen är första måndagen)

• 5 september

• 5 december

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Flera tutor tysta vid test i september

Men i september 2021 hördes inte Hesa Fredrik på vissa platser runt om Mölndal och Göteborg. Räddningstjänsten fick även rapporter om att larmet inte hade hörts i Åsa, när man skulle testa signalen vid Ringhals. Enligt MSB hade det blivit ett tekniskt fel i systemet.

– I testet därpå, i december 2021, hördes nästan alla tutor. Och vi visste om felet på de enstaka som inte fungerade. Bland annat berodde det på takrenoveringar eller andra byggnationer.

LÄS MER: Partilleborna Tetiana och Oksana följer krigsutvecklingen

Det kom även rapporter om att man inte hade hört tutorna i Öjersjö. En anledning kan vara att det bara finns en tuta där.

Nu ser dock alla tutor ut att fungera.

– Det var grönt och fint i min karta i morse. Jag tittar på den varje morgon när jag kommer in. Tekniskt sett borde alla fungera, men sedan kan det hända något när man drar i tutan. Systemet brukar då varna oss, men att allmänheten också hör av sig är verkligen jätteviktigt.

Om signalen hörs i skarpt läge ska allmänheten:

• Gå inomhus.

• Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.

• Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.

• Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.

• Ta del av information från informationsnumret 113 13.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.