Hennes tygkassar ska lära fler att tycka om sin kropp

Hon startade sitt företag efter att ha sett inlägg om småföretagande på Tiktok. Engla Johansson går sista året på gymnasiet och driver ett företag där hon designar tygkassar med kroppsdelar som anses ”fula”.
– För mig är det viktigt att visa upp annat än idealkroppstyperna, man ska kunna känna igen sig och tänka att det är vackert, säger Engla Johansson.

ANNONS
|

18-åriga Engla Johansson går sista året på estetprogrammet på gymnasiet i Partille. Hon startade sitt företag ArtstractFashion som bland annat säljer tygkassar med unika kroppspositiva kroppar sedan ett par år. Under hösten hoppade hon också på programmet Ung Företagsamhet och driver ett UF-företag. Affärsidén blir också hennes gymnasiearbete när hon nu tar studenten.

– Då har jag möjlighet att få ett etablerat företag och får även möjlighet att lära mig att driva ett företag.

Hon målar olika kroppstyper på textilier för att visa att alla kroppar är vackra oavsett hur de ser ut. Hon skickade ut enkäter för att se vilka kroppsdelar som folk skämdes över och utifrån det har hon sedan designat helt egna bilder som hon ritar för hand på ett ljusbord i köket. Det kan vara ett bröst som opererats bort på grund av cancer, eller bristningar i kroppen. Hos killar kan det vara självskadeärr och hår på magen som de inte trivs med.

ANNONS

– Allt det här som folk är osäkra över ska jag göra till något vackert, säger Engla Johansson.

Engla Johansson har eget företag och får hjälp via Ung Företagsamhet att driva företaget.
Engla Johansson har eget företag och får hjälp via Ung Företagsamhet att driva företaget. Bild: Shamiram Demir

Genom att visa upp och framhäva de delarna kan hon påverka och se till att de blir mer synliga och därmed ”normala”.

– För mig är det viktigt att visa upp annat än idealkroppstyperna, man ska kunna känna igen sig och tänka att det är vackert, säger Engla Johansson.

Varför blir de här delarna mer vackra genom att du har dem på tygväskor?

– Det syns inte tillräckligt i media, det som får synas är idealkropparna där modeller ska vara jättesmala. Men genom att jag visar att de här kropparna finns och gör det till nåt fint på en tygkasse gör det vackert, i alla fall för mig.

LÄS MER:Pantea, 33, tog klivet – nu har hon startat sitt första företag

Mobbades av kompisar i grundskolan för att hon var ”tjock”

Hon har själv lidit av att mobbas av kompisar under grundskolan för att hon ansågs vara överviktig. Det är något som har präglat henne under flera år från det hon var nio år gammal.

– Det tryckte ner mig. Jag kunde ligga i badkaret och bara gråta för att jag hatade min kropp. Så redan när man är liten blir man matad med hur man ska se ut, konstaterar Engla Johanson.

Det här problemet tycker hon att skolor ska arbeta mer med för att förebygga. Mobbningen pågick under flera år och räddningen blev egentligen när hon började på gymnasiet.

– Det var helt nya människor och ingen visste om mitt förflutna och då försvann det, säger hon med ett lugn i rösten.

Men det har satt sina spår. Tygväskorna hon skapar och satsar på med sitt företagande är ett sätt att bidra till en förändring, men också att hjälpa andra som går igenom vad hon upplevt.

Allt började på Tiktok

Mamman har drivit företag inom städbranschen i många år, så att ta steget till att starta eget har inte varit så stort för Engla Johansson. Men hela idén började egentligen på Tiktok. På appen såg hon hur andra unga lade upp sådant som de gjorde på egen hand och drev som ”small business”. Det har varit allt inom smycken eller secondhand-shoppar med plagg som de köpt i andra hand och sedan säljer vidare.

– Olika små finurliga idéer. Då blev jag inspirerad och ville prova att också göra detta, så jag öppnade Instagram och provade.

Hennes mamma och gudmor har stöttat henne under processens gång, liksom kompisar som delat hennes affärsidé och produkter i sina sociala kanaler. Hon har också en webbshop där hon säljer sina produkter, vilket föreningen UF hjälpt henne med.

LÄS MER:Här startar eleverna företag – ”Glasklart” tillverkar växthus för alla

Julia Roempke: ”Du får direkt access med ett engagerat nätverk som tycker det är väldigt roligt med unga företagande.”

Ung Företagsamhet är en ideell förening som finns på grundskolor och gymnasium över hela landet. På gymnasiet får unga som deltar under ett år lära sig att testa på att starta, driva och avveckla ett företag. Föreningen ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Det är många privata företag som sponsrar verksamheten och som stöttar med ideella krafter. Det kan vara engagerade personer i näringslivet, chefer och även anställda på kommunen.

– Du får direkt access med ett engagerat nätverk som tycker det är väldigt roligt med unga företagande. Det här är någonting som gör att man verkligen tar sig utanför skolans väggar, långt mer än ett skolarbete, säger Julia Roempke som är projektledare för event och kommunikation på Ung Företagsamhet.

UF – en karriärväg för många unga

Partille kommun har nyligen förlängt sitt partnerskap med UF och stöttar dem ekonomiskt. De ungdomar som väljer att starta UF-företag får mycket stöd, dels från sin lärare, men också från organisationen Ung Företagsamhet och näringslivet. Enligt deras egna siffror har cirka 30 procent av alla unga som går på gymnasiet i Göteborgsområdet startat eget. En siffra som ökat stadigt de senaste 15 åren.

– Jag tror helt enkelt att fler ser entreprenörskap som en möjlig karriärväg. Och att det blir alltmer efterfrågat från universitetsvärlden och från arbetsgivare att personal eller studenter ska ha förmågan att lösa ett problem, inte bara arbeta. Man lär sig att se lösningar och ha ett utvecklande synsätt, förklarar Julia Roempke.

Flest på gymnasiets ekonomiprogram startar UF-företag. En tydlig trend är också att alltfler satsar på det cirkulära tänket i sitt företagande.

– Jag tror helt enkelt att fler ser entreprenörskap som en möjlig karriärväg. Och att det blir alltmer efterfrågat från universitetsvärlden och från arbetsgivare att personal eller studenter ska ha förmågan att lösa ett problem, inte bara arbeta.

En annan tydlig utveckling är satsningen på hållbarhet i nya idéer.

– En röd tråd är absolut hållbarhetsaspekten. Hur kan vi återanvända något som redan finns. Det cirkulära är en supertrend.

Blivit mer självständig

Engla Johansson tror att fler skulle hoppa på att driva företag under gymnasietiden om de bara visste om möjligheten. Själv är hon glad att ha fått chansen och känner att hon vuxit och blivit mer självständig sedan hon fick kontakt med UF.

– Ta tag i saker som att gå till banken, ha en budget och en plan för allting, men också att lära sig att prata med människor.

Engla Johansson kommer att fortsätta driva sitt företag även efter att hon gått ut gymnasiet.

– Min dröm att få massproducera och få sålt i mindre butiker här i Partille kanske.

Vad hon ska bli framöver är hon inte klar över. Först väntar ett sabbatsår där hon ska jobba och tjäna pengar.

– Det enda jag vet är att jag vill jobba med människor och gärna psykisk ohälsa.

UF-företagande läsåret 2021/2022 i siffror:

• Sedan 1980 har UF utbildat närmare en halv miljon gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

• Sedan 2010 finns UF även på grundskolan.

• Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

• Läsåret 2021/2022 driver 36 273 gymnasieelever UF-företag i Sverige. Av dessa är 3060 i Göteborg.

• Antalet UF-företagare i Göteborg har ökat med 10 procent sedan läsåret 2020/2021.

• UF-företagande bedrivs på 612 gymnasieskolor i Sverige och 48 skolor i Göteborg.

• 128 UF-lärare är i år engagerade i Göteborg.

• Programmen i Göteborg där UF-företagande ökar mest är: teknikprogrammet, naturprogrammet och samhällsprogrammet

• I år driver 23 elever UF-företag på Partille Gymnasium, med totalt 10 UF-företag. De flesta elever går Bygg- och anläggningsprogrammet, näst flest går på El- och energiprogrammet.

Källa: Ung Företagsamhet

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS