Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Personalbristen gör att man nu bara har möjlighet att hjälpa de äldre med det mest nödvändiga. Bild: Mårten Öhman, Pressbild
Personalbristen gör att man nu bara har möjlighet att hjälpa de äldre med det mest nödvändiga. Bild: Mårten Öhman, Pressbild

Hemtjänsten tvingar in ledig personal: ”Väldigt ansträngt läge”

Smittspridningen har denna vecka drabbat hemtjänsten i Partille hårt. Det är så stor sjukfrånvaro bland personalen att man bara hinner hjälpa de äldre med det mest nödvändiga. Tid för promenader blir det sannolikt inte förrän om flera veckor.
– Vi har ett väldigt ansträngt läge just nu, säger avdelningschefen för äldreomsorgen i Partille, Daniel Pus.

Sedan förra veckan är sjukfrånvaron bland hemtjänstpersonalen så hög att det är svårt att få verksamheten att gå runt. Många har testats positivt för covid-19, andra sitter i hemkarantän på grund av sjuka familjemedlemmar.

Personalbristen gör att man nu bara har möjlighet att hjälpa de äldre med det mest nödvändiga.

LÄS MER: Mer än varannan med hemtjänst lider av ensamhet

– Nu ligger prio bara på grundläggande omvårdnad, säger avdelningschefen för äldreomsorgen Daniel Pus.

– Hemtjänsten kommer bara kunna hjälpa till med det viktigaste: Man ska kunna komma upp på morgonen, bli ren, få mat och medicin. Allt annat måste vänta.

Inga promenader

Det som får stå tillbaka är promenader och andra sociala aktiviteter.

I Partille testas hemtjänstpersonalen varje dag och förvaltningen har svårt att hitta vikarier för alla som testat positivt. På grund av personalbristen hinner man nu bara hjälpa de äldre med det absolut nödvändigaste. Bild: Stefan Bennhage
I Partille testas hemtjänstpersonalen varje dag och förvaltningen har svårt att hitta vikarier för alla som testat positivt. På grund av personalbristen hinner man nu bara hjälpa de äldre med det absolut nödvändigaste. Bild: Stefan Bennhage

Smittspridningen har skenat iväg även i Partille den senaste veckan. Värt att notera är att man denna gång har lyckats hålla covidsmittan utanför äldreboenden och hemtjänst.

Värre är det för personalen:

– Förra veckan var det både vinterkräksjuka och vanlig influensa som florerade bland de anställda, utöver covid-19. Denna veckan är det huvudsakligen covid-smitta som anmälts, säger Daniel Pus.

LÄS MER: Ordföranden om bristerna i vården: ”Blir ledsen”

Han har ännu inga siffror för hur stor andel av personalen som är sjuk, men klart är att det är så många att verksamheten blivit lidande och man har fått ta till drastiska åtgärder.

– Vi måste nu tvinga in folk som egentligen skulle ha varit lediga, det känns aldrig roligt.

LÄS MER: Nåddes inte av hemtjänsten på tre veckor – hittades död

Fortsatt svårt flera veckor till

Beräkningarna säger att det kommer vara ett fortsatt svårt läge inom hemtjänsten i Partille ytterligare två–tre veckor innan folk tillfrisknar.

Vad som gäller är hemkarantän minst sju dagar från symptomdebuten. För att komma tillbaks till jobbet måste man ha varit helt symptomfri 48 timmar. I Partille kommer man inte göra avsteg från Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som vissa sjukhus gjort:

– Nej, det är inte aktuellt. Vi vill inte få in smittan i våra boenden, säger Daniel Pus. Vi håller på rekommendationerna.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.