Här kan du följa Göteborgsgirots cyklister i Partille

I slutet av maj svämmas Partille över av cyklister när tusentals entusiaster under två dagar nöter mil i Göteborgsgirot. Partillebor kan följa loppet från verandan när cyklisterna susar förbi i Jonsered, Lexby och centrala Sävedalen.

ANNONS

Göteborgsgirot körs sista helgen i maj och passerar Partille. Motionsloppet brukar samla mellan 2500 till 3500 cyklister av alla de slag.

– Det riktar sig till vem som helst som kan cykla, säger Sebastian Lindeberger, som är projektledare för Göteborgsgirot AB.

Deltagarna kommer från Göteborg med omnejd, men även cyklister från andra länder brukar dyka upp varje år.

Loppet pågår i tre dagar under sista helgen i maj månad. På fredagen kommer cyklisterna ta sig igenom en 60 kilometer lång bana och passerar genom Sävedalen. Under lördagen är det dags för långloppet. Då ska deltagarna ta sig igenom en sträcka på 150 kilometer och loppet kommer att kunna ses på nära håll av Partilleborna när cyklisterna passerar Jonsered, Lexby och sedan trampar sig genom centrala Sävedalen. Finaldagen på söndag blir ett mountain-lopp på 50 kilometer i Delsjön.

ANNONS

Sebastian Lindeberger: ”Det känns kul och häftigt att vi har lyckats hålla oss kvar”

Det är nionde gången det cyklas, men egentligen firar Göteborgsgirot 10-årsjubileum. År 2020 fick man ställa in på grund av pandemin.

– Det känns kul och häftigt att vi har lyckats hålla oss kvar, säger Sebastian Lindeberger.

Teamet bakom loppet har funderat på varför Göteborgsgirot inte slagit igenom på allvar, eftersom antalet cyklister som deltar legat konstant genom åren.

– Det är många cykellopp, det är det största problemet kanske att det finns många att välja emellan.

Ett lopp som går igenom staden

Det som skiljer Göteborgsgirot från andra cykeltävlingar är annars att rutten går mycket igenom stadsmiljön. Det är vanligare att cykla igenom små städer, men inte genom större städer. Men det kan också ställa en del krav på de som står bakom.

– Många vill att vi ska kunna stänga av vägar också, men det funkar inte så.

Vid en pausstation i Sävedalen kommer det bjudas på sportdryck, banan och choklad men även bullar för den som vill stanna upp för en stund. Det gäller både för 60-kilometersloppet och den långa banan på lördagen.

– Hardcorecyklisterna som vill cykla snabbt stannar inte ens. Men de som är relaxade stannar och tjötar lite och har kanske inte så jättebråttom att komma i mål.

LÄS MER:Efter ägarbyte – nu satsar Partille på ”technoklättring”

LÄS MER:Supertalangen Gabriel, 19, är redo för att möta världseliten

LÄS MER:MMA-proffset som blev lärare – nu slår Rami nya rekord

Göteborgsgirot

Det är tio år sedan Göteborgsgirot drog igång. Det var uppehåll år 2020, på grund av pandemin, men annars har girot rullat på.

Cirka 2500 till 3500 personer brukar vara anmälda för att cykla de tre dagar som girot pågår 27-29 maj.

Samtliga lopp har start och mål mitt i centrala Göteborg, vilket också reflekterar den centrala roll arrangörerna vill att cykeln ska få i samhället.

Göteborgsgirot 150 km utgår från centrala Göteborg och cyklas på en bana runt staden. Det huvudsakliga underlaget är asfalt och landsväg, men banan innehåller även en kort etapp på hårdpackad grusväg, med inspiration från kontinentens stora lopp.

CRC 5-56 Stadsgirot 60 km passar bra för den som är ny i cykelsadeln eller inte har provat ett cykellopp förut. Loppet tar cyklisterna genom staden på vägar och cykelbanor, genom parker och vackra områden.

Göteborgsgirot XC MTB 50 KM är ett lopp som genom Delsjön med omnejd. Loppet utgår från Heden i centrala Göteborg och går i såväl terräng som på stigar, grus och någon kort transport på asfalt.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS