På Öjersjö ÅVC kan du nu lämna in din överblivna frukt och låta den bli gas och gödsel.
På Öjersjö ÅVC kan du nu lämna in din överblivna frukt och låta den bli gas och gödsel. Bild: Partille kommun

Här blir fallfrukt biogas – och gödsel

Ett kilo fallfrukt blir en kilometer i biogasbil. På Öjersjö Återvinningscentral kan du nu lämna överbliven frukt för återvinning.

ANNONS
|

Somrar med fint väder brukar innebära att fruktbeståndet hemma i trädgården blir större än behovet av frukt. Men det är inte kört för alla de äpplen som inte hamnar i äpplepajen. Från och med nu kan de bli drivmedel för biogasdrivna bilar.

– Vi har haft separat insamling av fallfrukt på Öjersjö återvinningscentral sedan några år tillbaka. Fallfruktskärlen placeras i regel ut från mitten av augusti och står sedan kvar till dess att personalen konstaterar att behovet inte finns längre, säger Björn Andersson, avfallsansvarig i Partille kommun.

Möglig och skadad frukt

I första hand ska frukten såklart användas som mat men all överbliven frukt samlas in och fraktas sedan till Renovas stora anläggning där processen som gör den till biogas inleds.

ANNONS

– Det är såklart att föredra om befintlig frukt så långt som möjligt kan tas tillvara på ett eller annat sätt. I insamlingen tänker vi främst på möglig och skadad fallfrukt som inte kommer till användning.

En vanlig syn i trädgårdarna.
En vanlig syn i trädgårdarna. Bild: Stefan Bennhage

Slagg blir gödsel

I den så kallade rötningsprocessen, där frukten förruttnar och ger ifrån sig gas, bildas också en kvarvarande slaggprodukt. Den fasta materia som blir kvar finns det numera också ett användningsområde för.

– Biogasen används som sagt som fordonsbränsle. I rötningsprocessen hos biogasanläggningarna utvinns även biogödsel som sedan återförs till åkermarker.

Biogödsel från matavfall har högt näringsvärde och många av de ämnen grödorna behöver. Genom att gödsla med biogödsel kan man återföra näring som annars hade gått till spillo.

Frukt och biogas

* 7,5 kg matavfall ≈ 1 liter bensin ≈ 0,7 kg biogas.

* En personbil kan köra en kilometer på ett kilo äpplen.

* Om 70 procent av allt matavfall från hushåll samlas in och rötas skulle den producerade biogasen kunna ersätta 73 miljoner liter bensin. Det skulle räcka till årsförbrukningen av drivmedel för 85 000 bilar.

LÄS MER:Leksaker innehöll giftiga ämnen – Partilleföretag anmäls för miljöbrott

LÄS MER:Fler gratisbesök på återvinningscentraler för Partillebor

ANNONS