Det vanligaste namnet i Sverige överlag är enligt SCB ”Andersson” med 221 511 personer år 2021. Arkivbild.
Det vanligaste namnet i Sverige överlag är enligt SCB ”Andersson” med 221 511 personer år 2021. Arkivbild. Bild: Ulf Blomgren

Här är Partilles tio vanligaste efternamn

Namn som slutar på ”son” är föga överraskande vanligast i Sverige, men följer Partille strömmen? Här är de tio efternamn som står på flest brevlådor i kommunen.

ANNONS
|

I alla Sveriges kommuner är efternamn som slutar på ”son” vanligast, enligt statistik från SCB. Förklaringen är enkel, enligt namnforskaren Katharina Leibring.

– Fram till mitten av 1800-talet var det en väldigt stor del av Sveriges befolkning som inte hade ärftliga efternamn. Det var som det är på Island nu. Man hette som sin far plus ”son”. I slutet på 1800-talet kom en bestämmelse om att det skulle finnas fasta namn i Sverige och då omvandlades son-namnen till ärftliga efternamn.

I Västsverige tar Johansson hem flest kommuner, i östra Sverige: Karlsson och i Skåne: Nilsson. Uppdelningen härstammar från en tid då landets olika delar inte var lika integrerade med varandra som idag.

ANNONS

– Den här uppdelningen visar var vilka förnamn har varit vanligast i Sverige. Folk har helt enkelt inte hunnit flytta på sig så vansinnigt mycket, säger Katharina Leibring.

Det vanligaste namnet i Sverige överlag är enligt SCB ”Andersson” med 221 511 personer år 2021.

Och Partille då? Det finns några skillnader, men vi utmärker oss inte särskilt mycket jämfört med landet i stort.

LÄS MER:Två olika hastigheter – på samma vägsträcka

LÄS MER:100 lag från Sävehof – Partille erövrar egna cupen

LÄS MER:Stort strul i Partille Cup – alla sändningar låg nere

ANNONS