Mannen dömdes för den ringa stölden av Göteborg tingsrätt.
Mannen dömdes för den ringa stölden av Göteborg tingsrätt. Bild: Henrik Björnsson

Handsktjuv dömd – får böta 12 000: ”Jag tog ett dumt beslut”

En man i 50-årsåldern slet av prislappen på ett par skinnhandskar inne på Åhléns i Allum under julhandeln, tog på sig dem och lämnade butiken utan att betala. Nu döms han för ringa stöld. Påföljden blir totalt 12 000 kronor i dagsböter.
– Jag tog ett dumt beslut, säger mannen i förhör.

ANNONS
|

Den var den 19 december i förra året, som civila väktare i Allum fick korn på en man i 50-årsåldern som befann sig på herravdelningen inne på Åhléns.

Väktaren såg hur mannen tog ett par skinnhandskar till ett värde av 399 kronor, slet av prislappen och satte på sig dem.

I en händelserapport från väktaren, som Partille Tidning tagit del av, framgår det mannen beter sig nervöst.

”Misstänkt möter sedan upp sitt sällskap och tittar sig omkring hela tiden”, står det i rapporten.

En stund senare lämnar mannen butiken, utan att betala för de handskar han satt på sig.

ANNONS

Erkände stölden på plats

Därefter grips han av den civila väktaren, som tillkallar polis.

LÄS MER:Man snattade för femhundring i Allum – riskerar 16 000 kronor i böter

Mannen erkänner att han gjort sig skyldig till den ringa stölden på plats och berättar samtidigt anledningen till varför han struntade i att betala.

– Jag köpte ett par handskar på Åhléns förra året som nu har gått sönder och dom låter mig varken returnera dem eller byta dom mot ett par nya. Så jag tog ett dumt beslut att ta dem istället, sa mannen till polisen.

Får böta 12 000 kronor

En dryg vecka senare åtalades han för ringa stöld. Åklagaren yrkade i sin stämningsansökan på att mannen skulle dömas till 40 dagsböter à 300 kronor, en summa som totalt uppgår till 12 000 kronor.

Nu har mannen dömts av Göteborgs tingsrätt för ringa stöld, ett brott som tidigare gick under rubriceringen snatteri. Påföljden blir den samma som åklagaren föreslog och mannen tvingas alltså att betala dryga böter för handskstölden.

Ärendet ingår i regeringens projektet med snabbförfarande i brottmål. Försöken med det nya snabba arbetssättet har hittills kunnat minska tiden från ett polisingripande till fällande dom från 22 till ungefär sex veckor.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS