Den 13 och 14 september rullar Farligt avfall-bilen återigen in i Partille.
Den 13 och 14 september rullar Farligt avfall-bilen återigen in i Partille. Bild: Göteborgs stad

Hämtar farligt avfall och second hand-fynd i farten – Jonsered nytt stopp

Farligt avfall-bilen rullar snart in i Partille. Denna gång med stopp i Jonsered.
– Bilen tar också emot hela och rena saker som vi lämnar vidare till second hand-försäljning, säger Björn Andersson, avfallsansvarig.

ANNONS
|

Det är inte alldeles lätt för den icke fordonsburne att veta vad hen ska göra av sitt så kallade farliga avfall. Med svårigheter att ta sig till en återvinningscentral blir det lätt så att avfallet antingen blir kvar hemma och tar plats eller kastas på fel ställe. För att få bukt med detta problem turnerar Göteborgs stads Farligt avfall-bil Göteborgsområdet runt och tre gånger om året kommer den till Partille.

Jonseredsvägen nytt stopp

Den 13 och 14 september är det dags igen då den gör nio stopp runtom i Partille (se lista nedan) och nytt för i år är att den stannar också på Jonseredsvägen vid återvinningsstationen den 14 september.

ANNONS

– Med farligt avfall avses produkter eller restavfall som innehåller ämnen som kan vara farliga för människors och djurs hälsa samt för miljön. Exempel är ämnen som är frätande, giftiga, brandfarliga eller explosiva. Naturligtvis är det av stor vikt att farligt avfall omhändertas separat, för att minska dess negativa påverkan på miljön, säger Björn Andersson som är avfallsansvarig på Partille kommun.

Hela och rena saker

Exempel på sådant kan, enligt ett utskick från kommunen, vara batterier, lampor av alla slag, färg, lösningsmedel och bekämpningsmedel. Men också mindre el- och hushållsprodukter som mobiltelefoner och mikrovågsugnar. Däremot går det inte att lämna in vitvaror och stora elektronikprodukter, detta på grund av platsbrist.

Allt farligt avfall körs sedan till Renova där det tas om hand och sedan några år tillbaka finns det också möjlighet att lämna ifrån sig prylar som lämnas vidare till någon av de hjälporganisationer som Partille kommun samarbetar med.

– Det kan handla om hela och rena saker och textilier, exempelvis spel, väskor och kläder med mera, säger Björn Andersson.

Då stannar Farligt avfall-bilen i Partille

13/9

Vallhamra Torg 17.30-18.

Tillfällavägen 18.15-18-45.

Mellbyvägen 19-19.30.

Krondammsvägen 19.45-20.15.

14/9

Jonseredsvägen 16.45-17.15.

Länsmansvägen 17.30-18.

Annebergsplatsen 18.15-18.45.

Furulunds centrum 19-19.30.

Öjersjö centrum 19.45-20.15.

LÄS MER:Här blir fallfrukt biogas – och gödsel

LÄS MER:Smygfirande för Partilles minsta fotbollsklubb

LÄS MER:Partille bibliotek anordnar promenadteater

ANNONS