Under mannens diskbänk hittades 845 gram kokain, uppdelat i mindre portionsförpackningar.
Under mannens diskbänk hittades 845 gram kokain, uppdelat i mindre portionsförpackningar. Bild: Polisen

Hade knarkgömma värd över en halv miljon – under diskbänken

Efter att en privatspanare bevittnat en knarktransaktion mellan två män i Sävedalen gjorde man tillslag på männens adresser. En av männen, en partillebo i 30-årsåldern, hade kokain till ett värde av närmare 780 000 kronor i en påse under diskbänken. Mannen dömdes till fyra års fängelse i tingsrätten, men hoppades att hovrätten skulle sänka hans straff. Nu står det klart att så inte blir fallet.

ANNONS

Det var i mitten av februari i år som en privatspanare bevittnade hur narkotika överlämnades mellan de två männen i Sävedalen.

En man i 25-årsåldern som är skriven i Göteborgsområdet, satt i en bil tillsammans med en bekant när de fick sällskap av en man i 30-årsåldern.

Den äldre mannen, som är skriven i Partille, hade vid tillfället en ICA-kasse i handen som han placerade i bilens baksäte innan han lämnade platsen.

Efter att polisen fått nys om händelsen utförde man husrannsakan i de två männens bostäder.

Hade ett kilo cannabis i ICA-kasse

Hos den yngre av männen hittade man ICA-kassen, fylld med drygt ett kilo cannabis.

Hos mannen som är skriven i Partille hittade man 845 gram kokain gömt under diskbänken, samt mindre mängder amfetamin och cannabis.

Snittpriset för kokain på gatan är enligt fjolårets rapport från centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning 914 kronor per gram. Det uppskattade gatuvärdet på det beslagtagna kokainet uppgår alltså till närmare 780 000 kronor.

I slutet av juli dömdes männen av Göteborgs tingsrätt. Den yngre av männen fick ett års fängelse för narkotikabrott. Mannen erkänner att han tagit emot och betalat för knarket i ICA-kassen.

LÄS MER:Odlade knark i centrum – nu får han sänkt straff

”Han hade sparade studie- medel som gjorde att han kunde köpa. Partiet motsvarar ungefär en årsförbrukning för honom”, står det i tingsrättens dom.

Fick drygt fyra års fängelse

För den äldre mannen, som är skriven i Partille, blev straffet hårdare då narkotikabrottet bedöms som grovt. Påföljden blev fyra år och tre månader i fängelse.

Han erkänner att han överlämnat cannabis till den yngre mannen och att han tagit emot den påse där kokainet hittades. Han påstår dock att han inte visste vad den innehöll.

LÄS MER:Man åtalad efter knarktillslag i Jonsered

”Han har vidgått att han tagit emot och förvarat en påse med 845 gram kokain, men gjort gällande att han inte hade uppsåt till innehavet, eftersom han inte visste vad det var i påsen”, står det i domen.

Hovrätten fastställde domen

Mannen menar att han hämtat påsen med kokainet i bilen samtidigt som han lämnade påsen med cannabis. Detta förnekar den yngre av männen och bedöms inte som ett sannolikt händelseförlopp av tingsrätten.

Domen överklagades till hovrätten. Förhoppningen hos partillebon var att hans straff skulle sänkas. Under tisdagen föll hovrättens dom:

”Hovrätten gör inte några andra bedömningar än de som tingsrätten har gjort i fråga om påföljdsval och straffmätning. Tingsrättens dom ska därmed fastställas”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS