Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Högt tryck på ammunition i jaktbutiken i Sävedalen

Coronapandemin och kriget i Ukraina har gjort att trycket på ammunition ökat bland konsumenterna.
På JG jakt i Sävedalen har man märkt att många bunkrar för att ta höjd för en eventuell ammunitionsbrist senare i år.
– De som tillverkar ammunition ställer om till produktion för militärt bruk och det kan påverka tillgången på jaktammunition, säger ägaren Christian Berndtsson.

På JG Jakt i Sävedalen märkte man av en stundande ammunitionsbrist redan något år in i coronapandemin.

– Corona skapade problem med leveranser på material som behövs vid ammunitionstillverkning och så har det sett ut en tid. Jag har varit i branschen länge och såg tendenserna i tid så vi har förberett oss på det här, förklarar JG Jakts ägare Christian Berndtsson.

Anledningen till leveransproblemen har sin grund i hur företag i branschen jobbar med tillverkning av ammunition.

– Det är tack vare att väldigt få jobbar in house på de här företagen. Det är någon som tillverkar hylsan, någon annan som tillverkar tändhatten och en tredje som tillverkar kulan. Dessa skickas sedan till en plats där de sätts ihop. Det är många leveransvägar där det kan krångla.

Ställer om till militär tillverkning

Kriget i Ukraina har också en viss påverkan på tillgången, enligt Christian Berndtsson.

– Nu när det är krig i Ukraina är det många som inte vill vänta med att köpa ammunition tills i höst då säsongen börjar. De som tillverkar ammunition ställer om till produktion för militärt bruk och det kan påverka tillgången på jaktammunition. De som förväntas att få tillgång till ammunition i augusti eller i september kan få långa näsan.

Stefan Arns är vapentekniker i butiken och han har märkt den oro som kriget i Ukraina skapar även hos befolkningen i Sverige och som har fått allt fler att söka sig till dem.

– Vi har många som kommer in och vill köpa portabla vattenreningsverk eller frågar efter gasolkök, stormkök och så vidare. Det är slut på andra ställen och då testar de här. Vi har sådant inne ibland men inte just nu, på grund av att den typen av produkter mest står och samlar damm här i vanliga fall.

Finns det någon risk att ammunitionen tar slut innan jaktsäsongen börjar i höst?

– Jag är inte jätteorolig om jag ska vara helt ärlig, vi har som sagt förberett oss för det här till viss del, säger Christian Berndtsson.

LÄS MER: Så undviker du vildsvin på hundpromenaden

LÄS MER: Jägarna om vildsvinen: ”Svårt jobb att hålla stammen i schack”

LÄS MER: Vildsvinen hotar kyrkogårdarna – nu ber kyrkan om hjälp

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.