Högstadieelever i Partille forskar om pollen – på riktigt

Vilken typ av pollen gillar bin allra mest? Det är en av frågorna som högstadieeleverna på Casa Montessori nu ska försöka ta reda på tillsammans med pollenforskaren Natuschka Lee. Åttondeklassaren Alice Holmberg Boström tycker det är kul att kunna bidra till ny kunskap.
– Det känns bra att forskare väljer att lyssna på oss barn, säger hon.

ANNONS
|

I samband med den elfte upplagan av Forskarhjälpen valdes Partillebaserade skolan Casa Montessori ut till att bli en av de 35 skolor runt om i landet ut som en av deltagarna.

Under höstterminen ska alla elever i årskurs 7, 8 och 9 hjälpa pollenforskaren Natuschka Lee vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå Universitet med hennes forskning om bin, pollen och biologisk mångfald.

– Det känns bra att man kan bidra och att forskarna väljer att lyssna på oss barn i ett vuxet sammanhang. Pollinering är viktigt och behövs för att en stor del av all mat vi äter ska kunna finnas, säger Alice Holmberg Boström, en av de åttondeklassare som under torsdagen satte sig framför mikroskopen för att analysera pollenproverna.

ANNONS

Projektet organiseras av Nobelmuseet och bygger också mycket på att det finns en motiverad och engagerad lärare som driver samarbetet mellan eleverna och forskaren. På Casa Montessori är det matte- och NO-läraren Linda Lindberg.

– Vi har varit med i projektet även tidigare år och vi är gärna med igen. Det blir en riktig djupdykning i ämnena i stället för att man går igenom ämnet mer översiktligt, säger hon.

LÄS MER:Ny förskola byggs i Lexby – blir granne med skolan

Ledtrådar om vad bin gillar finns i pollen

Inför att projektet drog igång deltog alla lärare i en egen utbildning och Linda Lindberg har en regelbunden kontakt med forskaren Natuschka Lee via videosamtal. Elevernas huvuduppdrag är att arbeta utefter en vetenskaplig metod och sedan genom den analysera flera olika pollenprover som tagits från bins ben hos olika biodlare runt om i Sverige.

– Eleverna gör det jobb som forskarna inte klarar att göra själva på samma sätt. Förra lektionen färgsorterades pollenkornen och nu ska de försöka räkna hur många av varje sorts pollen som proverna innehåller, säger Linda Lindberg.

Resultaten ska sedan kunna ge ledtrådar om var bina varit någonstans, vilka slags växter de gärna besöker och i vilken typ av område.

– Vi vet ganska lite från forskningen som finns på pollen. Men vet inte riktigt hur det funkar och vad bin egentligen gillar, säger Linda Lindberg.

LÄS MER:Närmare hälften av tjejerna i årskurs nio klarar inte kraven

”Gärna med nästa år igen”

Förutom att eleverna kan känna att de verkligen bidrar till ny kunskap och forskning på riktigt får de också öva på att använda sig av olika tekniker för att kunna titta på de riktigt små beståndsdelarna av det som finns runtomkring oss.

– Jag tror det är andra gången jag jobbar med ett mikroskop. Det är lite svårt att skruva och få bilden i fokus, men det är kul. Vi har mest hittat cirkelformade pollen hittills, säger Elliot Dalmyr.

Flera av eleverna har fått upp ögonen för forskningen och många menar att de inte är helt främmande inför tanken att kanske jobba med något liknande i framtiden. Vilket också är något som är syftet med projektet enligt Linda Lindberg.

– De får en insikt i att NO-ämnena har ett större perspektiv och att man faktiskt kan jobba med det här. Sen blir det också fortbildning för mig genom samarbetet vilket jag tycker är väldigt kul. Vi är gärna med nästa år igen, säger hon.

Projektet avslutas i februari nästa år då två av eleverna får möjlighet att presentera sitt resultat av forskningen på en poster i Nobelmuseet.

LÄS MER:Sonen nekades skolgång i Spanien – familjen åkte ändå

Om forskarhjälpen

Forskarhjälpen är ett projekt i Nobel Prize Museums regi som för samman forskare, elever och lärare.I Forskarhjälpen får skolelever möjlighet att prova på riktig forskning.

Eleverna får en djupare förståelse för vad ett forskningsprojekt kan innebära, och forskarna får samtidigt hjälp med sin forskning. Förhoppningen är att tillsammans bidra med en liten, men betydelsefull, pusselbit i större forskningsprojekt.

Forskarhjälpen är finansierad av Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Källa: Nobelmuseet

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS