Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Årets säsongsinfluensa kan bli dödligare än någonsin. Arkivbild. Bild: Emma Gustafsson
Årets säsongsinfluensa kan bli dödligare än någonsin. Arkivbild. Bild: Emma Gustafsson

Högdosvaccin ska rädda de äldsta från säsongsinfluensan

Årets säsongsinfluensa risker att bli värre än på länge.
I början av november börjar vaccineringen på äldreboenden och hos riskgrupper.
– Nytt för i år är att vi ger högdosvaccin för en bättre effekt, säger Partille kommuns tillförordnade medicinskt ansvarige sjuksköterska (MAS) John Thunberg.

I veckan kom ett larm om att årets säsongsinfluensa riskerar att bli dödligare än vanligt och anledningen är att coronapandemin slog ut förra årets ”vanliga” influensa och att mångas immunförsvar därför inte är vana att hantera säsongsinfluensan.

Folkhälsomyndigheten har gått ut med en priolista för vilka som ska få sitt influensavaccin först och i början av november inleds det årliga arbetet med att vaccinera först riskgrupper och äldreboenden. Därefter pensionärer, medicinska riskgrupper och vård- och omsorgspersonal.

LÄS MER: Föräldrarnas kritik – informationen om branden kom för sent

Högdosvaccin för de äldsta

I Partille kommun kommer arbetet att göras precis som tidigare år, John Thunberg berättar att planeringen varit igång ett tag och att vanan finns.

– Vi samarbetar som alltid vårdcentralerna och det fungerar fint, de allra flesta som behöver det vill vaccinera sig. Det är frivilligt men de flesta vill. Och sköterskorna i Partille hemsjukvård, som sköter en del av vaccineringen, är rutinerade och mycket duktiga, säger han.

LÄS MER: Barnen får komma till skolan under fredagen

En skillnad från tidigare år, i alla fall så länge John Thunberg jobbat med vaccinering mot säsongsinfluensa, är att vissa kommer att vaccineras med ett så kallat högdosvaccin. Det innehåller fyra gånger högre dos antingen som immunförsvaret reagerar på och är därmed mer effektivt än ”vanliga” vaccin.

– Eftersom bara ett begränsat antal doser har upphandlats nationellt, är det endast personer över 65 som bor på särskilda boenden (Säbo) som kan erbjudas detta vaccin. De som inte bor på Säbo kommer att erbjudas det vanliga influensavaccinet som finns tillgängligt i större mängd.

Mer rutinerade under pandemin

Människors försvagade immunförsvar beror på pandemin men det finns också positiva saker att ta med sig av de ett och ett halvt års jobb som gjorts inom vården. Också i kampen mot säsongsinfluensan.

– Vi har ju alltid jobbat med basala hygienrutiner, men har nog blivit ännu bättre och mer rutinerade under pandemin, säger John Thunberg.

LÄS MER: Så är coronaläget i Partille

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.