Här samlas unga från hela landet för friluftsläger

Friluftsfrämjandet firar varje år så kallat Riksting, då medlemmar från hela Sverige samlas och slår upp läger någonstans i landet. I år var det Partilles tur att stå värd för arrangemanget som lockade hundratals unga ut i naturen.
– Det är mycket bättre än scouterna, säger Olivia Spangfort, en av deltagarna.

ANNONS
LocationPartille||

Var femte år arrangeras friluftsfrämjandets riksting i västra delarna av landet och i år kom turen till Partille. I flera veckor har lokalavdelningen förberett för att över hundra ungdomar ska göra entré och fira friluftslivet ute vid Råhultstugan i Jonsered.

– Det är jättekul att vi samlas här i år, det har varit mycket jobb med att förbereda allt men nu när vi har facit i hand har det varit jättelyckat, säger Carl Axel Ridderstad, ledare och arrangör vid Partilles lokalavdelning.

Över hela området har ett 20-tal tält ställts upp och hela helgen arrangeras alltifrån vandringar till roddturer på sjön intill. En av deltagarna som kommit hit från Lund är Tilde Åkesson. Det är första gången hon är på ting och redan har hon flera favoriter på listan.

ANNONS

– Det roligaste var nog att testa SUP, Stand up paddle, men jag trillade i en massa gånger. Sen har vi också kastat yxa och hälsat på kattungar på en bondgård, säger hon.

Bättre än scouterna

För kompisen Olivia Spangfort är det tredje året hon deltar och för henne är det umgänget som är det roligaste.

– Jag började med att vara med i scouterna men tyckte att det var för mycket regler och krav. Här är det mer fritt och man kan välja mer vad man vill göra och inte, säger hon.

En av ledarna, Jeanette Andersson från Skurup instämmer, och förtydligar att scouterna jämfört med friluftsfrämjandet har mer märken och uniformer.

– Syftet är däremot det samma, vi vill ut i naturen med ungdomarna. Vi ställer däremot inga krav och alla deltar på sina villkor, säger hon.

Tema och traditioner

Rikstinget har flera traditioner som bland annat innebär att tre yxor slås ner i en stubbe när det invigs på torsdagen och inte förrän de lossats från träet på söndagen är tinget slut.

Friluftsfrämjandet har inga märken de delar ut, men under tinget kan deltagarna vinna olika priser beroende på vad de åstadkommer. varje ting har också ett tema och i år är det Astrid Lindgren, vilket framkommer här och var på lägerplatsen.

– Alla aktiviteter inspireras lite från någon av hennes sagor. Nu har vi till exempel en bondauktion där deltagarna kan köpa olika saker medhjälp av guldpengar av choklad som de tjänat in under tidigare aktiviteter, säger Carl Axel Ridderstad.

Deltagaren Alma Melitschiko blev auktionsförrättare.

– Det dyraste vi ropade ut kostade 157 guldpengar, det är nog rekord.

På auktionen fanns alltifrån fiaspel till små klockor man kan ringa i. Deltagaren Mira Kronström fyndade en docka av pinnar och lök.

”Man är ganska mör”

Att det blev just Råhultstugan var först inte helt självklart, men när lokalavdelningen tittade på alternativen visade det sig att förutsättningarna i Jonsered var bäst.

– Vi behöver nära till kommunikation, bussar måste kunna köra fram till lägerplatsen och en större öppen yta för tält måste finnas. Vi funderade på Torpet Freden, men det är svårt att ta sig in där. Råhultstugan visade sig vara ultimat för ändamålet, säger Carl Axel Ridderstad.

På söndag förmiddag avslutas lägret vilket varit intensivt för många.

– Det är många intryck som ska smältas när man kommer hem, man är ganska mör på måndagen efter, säger Johan Kannesten, ledare för lokalavdelningen i Lund.

– Det bästa har ändå varit att kunna komma hit till Partille och få återse så många gamla vänner. Det är som en festival i skogen, jag tror de flesta sover runt två timmar per natt. Man vill få ut så mycket som man kan på den här korta tiden vi får vara tillsammans.

LÄS MER:Nationellt friluftsläger anordnas i Partille

LÄS MER:Expertens bästa vandringstips – platserna du inte får missa i Partille

LÄS MER:Vägföreningen stänger parkering vid Bokedalen: ”Vi hade inget val”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS