Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Här finns bästa förskolorna i Partille – enligt föräldrarna

Föräldrarna i Partille ger generellt ett gott betyg till förskolorna i kommunen – men vissa får bättre omdömen än andra, det visar den senaste förskoleenkäten.
Partille Tidning har listat helhetsomdömet för alla Partilles förskolor.

De senaste fem åren har föräldrar och vårdnadshavare fått tycka till om sina barns förskolor genom att svara på en enkät som Göteborgsregionen skickar ut årligen. Där får de säga sitt om hur de upplever alltifrån förskolans miljöer till värdegrund och bemötande.

Utifrån de svaren betygsätts sedan kommunernas förskoleverksamhet i sin helhet på en skala från 1 till 5, där 5 är toppbetyg.

Föräldrarnas samlade helhetsomdöme för Partilles förskolor landade 2021 på i genomsnitt 4,41, en förbättring jämfört med föregående år.

Kommunen klättrar därmed även upp till en sjätteplats bland samtliga kommuner i regionen, något som utbildningsförvaltningens chef Charlotte Johansson gläds över.

– Jag är jättestolt, vi har fina förskolor och duktig personal. Vi är glada att de allra flesta känner sig trygga med att lämna sitt barn på förskolan. Det är viktigt att man som förälder sen kan gå till jobbet i lugn och ro i stället för att oroa sig för hur sitt barn har det, säger hon.

Strävar efter likvärdig förskola

Den kommunala förskola som får högst omdöme av föräldrarna är Besebäcken med 4,69 i snitt och längst ner på listan hittar vi bland andra Gökegård förskola med 3,31 och Anneberg förskola med 3,91.

Vad spridningen i betygen beror på kan enligt Charlotte Johansson ha flera orsaker. Hon pekar i första hand på att förskolorna i sig har olika förutsättningar när det kommer till hur lokalerna och utemiljön är utformad, men också i hur många barn som har en flerspråkig bakgrund vilket kan påverka svarsfrekvensen.

– Vi strävar såklart efter en likvärdig kommunal förskola för alla, vilket jag tycker att vi har. Vi jobbar mycket med Anneberg där vi gjort extra satsningar på språk.

Enligt Annebergs förskolas rektor Ulrika Salwén kan pedagogerna möta upp till 20 olika språk i sin vardag, vilket är en utmaning när de ska kommunicera förskolans innehåll och mål.

– Vi har ofta med tolk för att vi ska kunna nyansera, det är både ömmande, roligt och utmanande. Vi har väldigt många flerspråkiga pedagoger också för att uppmärksamma och ta tillvara på modersmål, säger hon.

En annan faktor som är svår att påverka men som skiljer förskolorna åt är utemiljön och lokalerna, något som både Ulrika Salwén och Charlotte Johansson ser har en påverkan.

– Man kan såklart se att Besebäcken har vackrare lokaler, så är det. Men båda förskolorna har väldigt duktig och engagerad personal, säger Charlotte Johansson.

”Ett stort ansvar”

Robert Nilsson är en av föräldrarna som har dottern Melissa, 4 år på Besebäcken. Han håller med om att lokalerna verksamheten bedrivs i sticker ut till sin fördel.

– Min dotter har gått här i snart två år nu. Det är ett riktigt mysigt hus och det är bra pedagoger, säger han.

Melissa håller med. När hon får frågan om vad som är bäst med förskolan kommer svaret snabbt.

– Allt!

Anki Larsen är rektor för Besebäckens förskola och hon vill främst hylla de pedagoger som arbetar ute i verksamheten för framgången.

– Det är mycket slit bakom de här fina siffrorna så det är fint att föräldrarna ser det. Barnen ska trivas, de kan inte välja att komma hit eller ej och det är ett stort ansvar i det, säger hon.

Linda Petersson är en annan förälder som har sonen Nils, 3 år på Besebäcken och även hon är väldigt nöjd.

– Man märker på sitt barn när de känner sig sedda på förskolan, vilket vi gör med Nils. Sen är det är ju svårt att veta som händer på dagarna men de är väldigt duktiga på att informera om allt på till exempel plattformen Unikum, säger hon.

Fristående föräldrakooperativ i topp

Men, trots att Besebäcken närmar sig ett toppbetyg placerar sig de fristående föräldrakooperativet Casa Montessori allra högst i rankningen med ett betyg på 4,91. Det är däremot inget som förvånar förvaltningschefen Charlotte Johansson.

– Det är en annan verksamhet, där har man som förälder gjort ett aktivt val. Det är bra att de fristående alternativen finns, och exempelvis Montessoripedagogiken, för den erbjuder vi inte som kommun, säger hon.

Förutom att resultatet gör att Partille kan jämföra sin förskoleverksamhet mellan verksamhetsformer och andra kommuner använder de sig också av enkätresultatet för att titta på hur de kan utveckla verksamheten.

De frågor som föräldrarna är mest missnöjda med är dels utvecklingssamtalets möjligheter till dialog, information om mål och innehåll i utbildningen och dels hur digitala verktyg används i verksamheten.

Det som däremot sticker ut mest är att upp till en femtedel av Partilles föräldrar är missnöjda med förskolornas utemiljö, något som man tagit till sig både övergripande och lokalt.

Ta resultatet med en nypa salt

Anki Larsen, rektor på Besebäckens förskola och ytterligare tre i kommunen, menar att det är svårt att åtgärda utemiljöerna.

– Vi arbetar i stället med att ta ut material, rita vägar på asfalten och på andra sätt ta oss ut i naturen. Här på Besebäcken har vi både gräs och bärbuskar och många uppskattar hur huset ser ut, medan Lillegårds förskola länge har kämpat med sin utemiljö, säger hon.

Trots det menar hon att alla förskolorna har en mycket god kvalité och att man bör ta enkätresultatet med en nypa salt.

– Alla förskolor i Partille är bra, man bör i stället tänka på vilken som ligger nära till hands för hämtning och lämning. Det gör också att barnen kan knyta kontakter med andra barn som bor i deras närområde. Sen jobbar vi såklart alltid för att hela tiden bli bättre, säger Anki Larsen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.