Här är sommarens ätbara växter och svampar – i Partille

Partille Tidning listar ätbara växter och svampar som finns att plocka runt om i kommunen under augusti månad. I dag används de för de mesta som mat, men i den historiska folkmedicinen ansågs vissa ha läkande egenskaper.

ANNONS
LocationPartille||

När livsmedelspriserna skenar iväg tvekar många på att köpa ingredienser som tidigare inte kostat lika mycket. Då passar det perfekt att utforska Partilles natur i jakt på vilda och ätbara växter. Förr i tiden ansågs vissa av dem ha närmast magiska egenskaper. I den moderna forskningsbaserade läkevetenskapen saknas det dock i de flesta fall grund för att de skulle fungera som medicin.

Partille Tidning har inhämtat information från Skogsskafferiets hemsida för att guida dig fram till naturens pärlor.

Tall

Tall hittar du i många delar av landet och i Partille främst i Jonsered, Mellby och Furulund. Tallens olika delar kan förbrukas på varierande sätt. Bark från unga grenar kan ätas färsk, rostas som ett gott mellanmål eller kokas. Under den yttre bruna barken finns det ett lager vit innerbark som man kan göra mjöl av genom att bulta, torka, sönderhacka och mala. Rötter från unga tallar kan man äta färska, koka i soppa eller torka. På barren kan man göra en vitaminrik dryck. Man kan till och med äta kottarna på en tall.

ANNONS

Tall är en växtart som man inom folkmedicinen tillskrev en del läkande egenskaper. Bland annat ansåg man att tallkådan, saven från ung bark och saften i barren hade bakteriedödande verkan. Barken och kådan kan användes på sår och avkok på barr för desinfektion. Terpentinoljan från barren ansågs lindra astma, kikhosta, förkylning och inflammationer i luftvägarna. Har man dessa problem i dag bör man dock uppsöka vården.

Tallen är näst granen det vanligaste trädet i den svenska skogen och har en rad användningsområden.
Tallen är näst granen det vanligaste trädet i den svenska skogen och har en rad användningsområden. Bild: Naturskyddsföreningen

Maskros

Maskros hittar man oftast i ogräs eller rabatter runt om i landet. Dock är maskrosen mer sällsynt i Partille och finns främst att hitta i Furulund. Bladen på maskrosen kan användas färska som sallad, som en smakrik substitut för ruccola, och smakar godast med en vinägrett. Själva blomman kan jäsas till en ljuvlig maskrosvin.

Kokar man blommorna med vatten, socker och citronzest har man gjort den så kallade ”veganhonungen”. Rötterna på en maskros kan användas som utfyllnad i gratäng, bröd, biffar eller paj. En rostad maskrosrot kan även fungera som koffeinfritt kaffesubstitut. Roten på en maskros är dock mycket besk och bör därför kokas av minst ett par gånger innan anrättning.

Maskrosen är känd för sin seglivade natur och stora förmåga att skjuta rotskott till nya plantor.
Maskrosen är känd för sin seglivade natur och stora förmåga att skjuta rotskott till nya plantor. Bild: Carin Rudehill

Lingon

Det kända bäret lingon finns främst i Furulund och Sävedalen i Partille. Lingon används på samma sätt som andra likartade bär – till sylt, måltidsdryck, smoothies, gelé eller dessert. Lingon går utmärkt att förvara i vatten en längre tid utan att mögla då det innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra. Den höga halten bensoesyra gör att mindre socker behöver användas vid syltning. Dock innehåller lingon en lägre halt av C-vitamin än i andra bär.

Lingon mognar mellan augusti och september och finns att plocka i Furulund och Sävedalen i Partille.
Lingon mognar mellan augusti och september och finns att plocka i Furulund och Sävedalen i Partille. Bild: Roger Larsson

Kantarell

Kantarell är en av våra vanligaste matsvampar och finns att plocka i hela landet - främst i barr- och blandskog. I Partille finns många kantareller i Furulund. Dock gömmer de oftast sig under mossa så det gäller att leta noga. Kantareller kan användas i flera recept som grytor och soppor och är god smörstekt eller med olivolja och vitlök.

Det är vanligt att många förväxlar kantareller med narrkantarell som ser likartad ut men har ett mjukare svampkött samt tunna och täta skivor på hattundersidan. Narrkantarellen är inte giftig men saknar matvärde.

Kantarell är en ätlig svamp som växer i löv- och barrskog.
Kantarell är en ätlig svamp som växer i löv- och barrskog. Bild: Aron Engman

Tusensköna

Tusensköna finner man oftast i gräsmattor, strandängar och vägrenar och i Partille gömmer de sig främst i Jonsered och Furulund. Både blomma och blad är ätliga och kan användas i sallader. Tusenskönan är i likhet med tallen en växt man inom folkmedicinen tillskrev många medicinska kvalitéer. Bland annat ansåg man att den kunde lindra feber och användas mot eksem och svamp och som slemlösande medel vid hosta och andra sjukdomar i andningsorganen. Saften i stänglarna ansågs även effektiv mot finnar. Precis som i fallet med tallen finns dock forskningsbaserad hjälp att få om man besöker vården och håller sig till att använda tusenskönan som ett livsmedel.

Under våren är Tusenskönan fräsch och bladen späda – då passar de perfekt att äta i exempelvis en sallad.
Under våren är Tusenskönan fräsch och bladen späda – då passar de perfekt att äta i exempelvis en sallad. Bild: Susanne Engdahl-Jensen

Blomkålssvamp

Blomkålssvamp är mer sällsynt i Partille och finns endast att plocka vid Stenliden i Furulund. Svampen hittar man oftast vid stora tallar och tallstubbar. Blomkålssvamp används främst inom matlagning tillsammans med andra likartade svampar som trumpetsvamp och kantarell. Svampen skall vara särskilt god friterad.

Blomkålssvamp är en ätlig svamp som växer i tallskogar vid stammen på gamla tallar.
Blomkålssvamp är en ätlig svamp som växer i tallskogar vid stammen på gamla tallar. Bild: Privat

Smörsopp

Det är populärt att blanda smörsopp i grytor, soppor, stuvningar eller tillaga smörstekt. Svampens smak är ganska mild och bör därför blandas med smakrikare svampsorter som exempelvis kantarell, karljohan, trumpetsvamp eller taggsvamp. Som den likartade svampen karljohan kan de yngre exemplaren marineras och ätas som råkost. Dock kan det orsaka mag- och tarmproblem för en del. Man hittar smörsopp i sandiga marker, tallhedar, sandiga skogsvägar eller under tall. I Partille finns det en del smörsopp nära Kåsjön.

Smörsopp kan förväxlas med sina nära släktingar slemsopp, lärksopp, grynsopp och örsopp. Alla är ätliga förutom sopparten djävulssoppen som är en mycket giftig men ovanlig art. För att inte förväxla smörsopp med djävulssopp ska du undvika att plocka soppar med rödnyans då djävulssoppen utmärker sig med att ha röd fot och rött rörlager.

Smörsopp växer i hela Sverige och främst i tallskogar. Soppen har gula rör och vit fot med ring samt brun hatt.
Smörsopp växer i hela Sverige och främst i tallskogar. Soppen har gula rör och vit fot med ring samt brun hatt. Bild: Jenny Johansson

LÄS MER:Få växterna att överleva när du åker på semester

LÄS MER:Trots grönsaksstölder är odlingsintresset enormt

LÄS MER:Högstadieelever i Partille forskar om pollen – på riktigt

ANNONS