Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Här är Partillebon som vill bygga discgolfbana i Sävedalen

Petri Tolvanen tog, efter en 16 års paus, upp disc-golfen som en aktivitet att göra tillsammans med sin yngsta son. Men när de spelar får de bege sig till Mölnlycke då en rejäl bana fattas i kommunen.
– En niohålsbana hade varit ett friskt inslag i Sävedalen.

I Sävedalen, på gräsytan mellan Oxledsvägen och Vallhamrakyrkan, brukar Sävedalsbon Petri Tolvanen och hans yngsta son stå och kasta discar i den kulliga terrängen. Under onsdagen har han tagit sig till den öppna ytan där de tränar genom att själva bestämma punkter som de tar sikte på. När de ska spela tvingas de dock att ta sig till discgolf-banan i Wendelsbergsparken i Mölnlycke eller till banan i Skatås. Detta är något Petri Tolvanen vill förändra.

”Friskt inslag i dalen”

Redan under tidigt 2000-tal spelade Petri Tolvanen mycket i Skatås.

– Jag höll på i drygt fem år, sedan träffade jag min sambo och fick barn vilket tog upp all tid. I dag kräver inte barnen så mycket underhåll så man kan plocka upp aktiviteten igen. Det passar bra då jag länge har tänkt att jag ska börja igen.

Tillsammans med sonen började han att spela på niohålsbanorna. Därefter avancerade de sig och kompletterade startkitet med svårare discar. I dag spelar de, när de inte tränar i dalen, en gång i veckan på banor i Göteborgsområdet. Något han har kämpat för på sistone är dock att få byggt en bana på gräsytan i Sävedalen.

– En niohålsbana hade varit ett roligt och friskt inslag i dalen och det tycker jag inte bara som spelare utan även boende i området.

Förutom att boende i området motionerar sig och sina husdjur tycker Petri Tolvanen att inte mycket annat händer i området.

– Det är mestadels kommunen som äger marken och förutom lekplatsen så står den outnyttjad. Jag ser sällan någon som sitter på bänkarna i området och det är inte mer som händer här än att folk springer och går ut med hundar.

Fördelen med dalen mellan Oxledsvägen och Vallhamrakyrkan är enligt Petri Tolvanen att det i området är öppna gräsytor jämfört med banorna i Skatås och Mölnlycke som omges av skog.

– Denna yta är till skillnad från de andra perfekt för nybörjare då det inte är så mycket hinder. Att det inte är mycket träd gör att man inte behöver göra så stora ingrepp, säger han och tillägger:

– Skolan hade även kunnat utnyttja den på idrotten. Både Oxledsskolan och Valhamraskolan ligger i närheten.

Partilles existerande banor

Petri Tolvanen har testat banan i Lexby men tycker att den är alldeles för nära skolan.

– Jag ser mig själv fortfarande som nybörjare och vill därför inte råka träffa skolan och populärt är det nog inte att klättra upp på skoltaket för att plocka ner mina discar.

Banan har även kritiserats på disc-golfhemsidan UDisc för placeringen samt för att linjemarkeringarna för utgångspunkten knappt syns längre.

Mellbys disc-golfbana samt Paradisets bana räknar inte Petri Tolvanen med då dem har för få korgar.

– En bana i Sävedalen skulle bidra till att området användes mer än den görs i dag. Detta tack vare dess centrala placering med bra kommunikationer och parkeringsmöjligheter. Spelare från kommunen och närliggande skulle enkelt hitta dit, tillägger han.

Alternativa banförslag

En discgolf-spelare från Partille, som Petri Tolvanen hade kommit i kontakt med, hade lagt ett förslag om en bana runt Kåsjön.

– Där fanns det naturvärden att ta hänsyn till. Jag kan tänka mig att de blir en massa träd som hade behövts att huggas ned.

Förutom denna kontakt har Petri Tolvanen skapat Facebook-gruppen ”Discgolf i Partille” som hittills har 37 medlemmar. Tanken bakom den är att man tillsammans kan stå bakom ett nytt förslag till kommunen. Sist Sävedalsbon skrev till kommunen fick han svaret:

”Vi får emellanåt frågor från olika aktörer som vill anlägga discgolfbanor, och då ska vi ha detta förslag i åtanke”.

Nu är tanken att han återigen, med stöd från de andra, ska fortsätta att kämpa för att förslaget ska gå genom.

– Frågan om en ny bana har ställts flera gånger men jag vill samla fler folk som vill ha en så att man kan visa att verkligen finns ett intresse.

En ny disc-golfbana hade även enligt Petri Tolvanen lett till fler besökare till kommunen.

– Så fort folk får reda på att det finns en bana så kommer folk. Många spelare åker runt för att få variation.

Men vad är det som är så bra med sporten? Fördelen, enligt honom, är att den riktar sig mot alla och kan spelas när som helst.

– Det är bara att anpassa kläder och vad man har på fötterna. Jag såg några spelare som spelade i Norrland trots att det var halvmeters snö. Det fungerar bra så länge man har färgglada discar så att man hittar dem, säger han och skrattar.

LÄS OCKSÅ: Partille golfklubb kämpar mot vildsvinen – stängsel enda framtida lösningen

LÄS OCKSÅ: Sofias galna prestation – på golfbanan: ”Bra på allt”

LÄS OCKSÅ: Vilken klubb har snyggaste emblemet i Partille?

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.