Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Massor av jul! I Partille Tidnings guide hittar du tips på julmarknader omkring Partille. Bild: Anna Svanberg/Thomas Carlén/Camilla Moestedt
Massor av jul! I Partille Tidnings guide hittar du tips på julmarknader omkring Partille. Bild: Anna Svanberg/Thomas Carlén/Camilla Moestedt

Här är julmarknaderna du inte vill missa

Knappt hann november börja innan de började dyka upp lite varstans – julmarknaderna. Vill du fly mörkret och skaffa dig den ultimata julstämningen? Då har du kommit rätt! Partille Tidning listar julmarknaderna omkring Partille som får dig att glömma bort slask och regn från sidan.

Under förra vintern stod de inställda julmarknaderna som spön i backen. Men i år är många av dem tillbaka och kanske är suget hos besökarna ännu större än vanligt? I Partille Tidnings guide hittar du förutom välbekanta tips även platser och evenemang som kan vara värda en omväg.

Gunnebo slott och trädgårdar, Mölndal

Det här är knappast någon högoddsare. Gunnebo är ett traditionellt tillhåll för julstämningssökande från hela regionen. Bland utställarna kan du hitta allt från honung, bröd och julgodis till stickat, fårskinn, snickerier och trasmattor. Dessutom finns en kör och en gycklare på plats.

I slutet av november kan du också gå kurs i kransbindning eller halmslöjd.

NÄR?

Lördag och söndag 20-21 och 27-28 november klockan 11-16.

Tjolöholms slott, Kungsbacka

Tjolöholm slott i Kungsbacka är ett välkänt utflyktsmål. Redan 1987 hölls den första julmarknaden på slottet och även här hittar du såväl ätbara fynd som hantverksprodukter. Såser, kaffe och choklad samsas med smycken, damaskusknivar, brickor och lerfigurer. Du kan också hälsa på tomten eller gå en sväng inne i det julpyntade slottet.

NÄR?

12-14 november, 19-21 november och 25-28 november, vardagar kl 12-20, helger kl 10-18.

Pris: För vuxna 100 kronor på vardagar och 120 kronor på helger. 60 kronor för Barn 3-14 år.

Jul i Kvarnbyn, Mölndal

Under första helgen i advent blir det full julstämning vid forsen i Kvarnbyn. Efter både nedläggning och ett uppehåll på grund av pandemin 2020 är Jul i Kvarnbyn nu tillbaka med full styrka. I år blir marknaden både inomhus och utomhus och det utlovas dessutom möjligheter till eget skapande.

– Det kommer vara en hel del marknadsstånd med mat och härliga saker. Vi kommer samla in julklappar till behövande i Mölndal med hjälp av diakonerna. Vi kommer ha kulturinslag, med bland annat musik och teater för barn, och troligtvis kommer tomtefar och tomtemor till Stadsmuseet, sa kultursamordnaren Astrid Ekermo nyligen till Mölndals-Posten.

NÄR?

Lördag och söndag 27-28 november klockan 12-16.

Gräfsnäs slottspark, Alingsås

Strax norr om Alingsås ligger Gräfsnäs slottspark. Slottet byggdes på 1500-talet men har sedan dess brunnit tre gånger. Nu finns endast en slottsruin på udden i sjön Anten. Under helgen före Lucia kläs slottsruinen i ljus och prydnader och till och med tomten är på plats. Det blir bland annat Luciatåg, guidade turer och fiskdamm. Självklart blir det också marknad. Du kan också åka tomtetåg med Anten-Gräfsnäs järnväg.

NÄR?

Lördag och söndag 11-12 december klockan 12-17.

Pris: 50 kronor för vuxna, gratis för barn under 12 år.

Nääs fabriker, Lerum

På ungefär 40 minuter når du Nääs fabriker som ligger strax utanför Floda. Här fanns en textilfabrik i form av ett spinneri. Spinneriet var ett av de tre sista i landet tills det stängde 1981 och Lerums kommun tog över fastigheten.

Under julmarknaden smyckas området med eldar och granar även hit lovar man att tomten kommer. Det blir också aktiviteter för barnen, utställare av hantverk och mat.

NÄR?

Lördag och söndag 27-28 november.

Liseberg, Göteborg

En klassiker, men väl värd att nämnas ändå. Här kan du åka skridskor, köpa julgodis och hantverk eller åka några av de attraktioner som är öppna trots kylan. Kaninerna bjuder på föreställningar och tro det eller ej – även här kommer man att kunna träffa tomten.

NÄR?

19 november - 30 december, varierande öppettider.

Pris: 95-175 kr beroende på dag, gratis för barn under 110 cm.

Tofta Herrgård, Kungälv

Väster om Kungälv på väg ut mot Marstrand ligger Tofta Herrgård. Här hålls julmarknaden i herrgårdens gamla sädesmagasin. Bland utbudet hos utställarna finns slöjd, stickat, fårskinn, julgodis, ost och viltkött.

För barnen finns också särskilda aktiviteter, däribland ponnyridning och öppen ladugård.

NÄR?

Lördag och söndag 27-28 november, 4-5 och 11-12 december klockan 11-17.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.