Här är gänget som cyklar till Paris för välgörenhet

Sedan september har Partillekvartetten hårdtränat inför det 130 mil långa loppet till Paris. Nu är de redo att tillsammans med Team Rynkeby cykla för att stötta Barncancerfonder i deltagarländerna.
– Det kommer att vara något att berätta för sina barnbarn, säger deltagaren Marcus Blidkvist.

ANNONS
|

I solsken som regn och rusk har fyra Partillebor, ett flertal gånger i veckan, trampat mil efter mil tillsammans med resterande i Team Rynkeby Göteborg. Tillsammans har de skrattat, svettats och peppat varandra samtidigt som de var vecka avverkat hundratals kilometer. Allt för att förbereda sig inför den 8:e juli, dagen avfärden går för det 130 mil långa cykelloppet till Paris.

För Mattias Zackrisson, Marcus Blidkvist och Sofia Ingvarsdotter är det första gången de ställer upp i Team Rynkeby.

– Jag har cyklat en del, bland annat Vätterrundan så jag är van att cykla i en klunga och vad man ger sig in på, säger Mattias Zackrisson.

ANNONS

– Det var inte vi, säger Sofia Ingvarsdotter och Camilla Trygg samtidigt.

– Det var svårt att vara fastspänd, tillägger Sofia Ingvarsdotter sedan.

Camilla Trygg som tidigare deltagit som cyklist under tre år ska nu vara med mest som servicepersonal.

– Jag fastnade verkligen för cykling, säger Camilla Trygg som innan hon deltog i Team Rynkeby aldrig ägnat sig åt cykling på det här sättet.

Fakta om Team Rynkeby

Team Rynkeby är ett välgörenhetscykelteam som varje år sedan 2002 cyklar till Paris för att samla in pengar till barncancerstiftelsen i bland annat Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Finland och Schweiz.

En av Rynkeby Foods anställda, den danske Knud Vilstrup, hade fått diagnosen KOL. Han ville därför göra något för sig själv för att bli friskare och rökavvänjning var inget alternativ. Då uppstod idén om att cykla till Paris för hälsan inklusive upplevelsen. Överskottspengarna skänktes till barncanceravdelningen i Odense. Detta blev starten på det välgörenhetsprojektet som idag flertal länder deltar i.

Källa: Team Rynkeby.

Tioåriga dottern Linnea gick bort i cancer

Guldsponsorerna som Allum och Triumf Glass har för egen del hjälpt till med event inför loppet. Även Partille Bilservice engagerar sig som teamsponsor. Alla pengar som samlas in går sedan direkt till barncancerstiftelserna. För en av cyklisterna är det en tragedi som fått henne att vara aktiv och göra allt som går för att samla in pengar till forskningen om cancer. Camilla Trygg drabbades personligen då hennes tioåriga dotter Linnea gick bort i sjukdomen år 2013.

– För mig känns det viktigt att göra vad jag kan så ingen mer familj ska behöva uppleva samma sak. Då behövs det forskning som behöver bekostas. Det är helt fantastisk att Rynkeby samlar in så stora summor varje år. Pengar som går raka vägen till forskning, säger Camilla Trygg.

Gänget räknar med att ta sig i mål efter åtta dagar. Totalt cyklar 2 500 cyklister över startlinjen för att sedan samlas med servicepersonal i den franska huvudstaden.

För alla fyra deltagare är anledningen till att de cyklar att samla in pengar till behövande barn. Att jaga sponsorer, träna och hålla i event förklarar de blir ett heltidsarbete inför långdistanscyklingen till Paris. De lägger dock ner den tiden med glädje.

– Rynkeby är den största givaren till Barncancerfonden, berättar de stolt.

Alla som deltar får själva stå för kostnader av cykel, kläder, mat och boende. Allt för att varenda krona som samlas in ska gå till fonden.

– Jag känner som dansken, som grundade Team Rynkeby, att det är en häftig utmaning, berättar Mattias Zackrisson och tillägger:

– Jag har två barn själv och tanken att de kan drabbas av cancer är hemsk.

Marcus Blidkvist berättar hur hans yrke och omgivning influerat honom till att delta.

– Jag är sjuksköterska i grund och botten och har därför kommit i kontakt med många sjuka barn. Sedan har kompisar varit med i projektet så jag ser vad det ger när så många engagerar sig.

Deltar för utmaning

Förutom att en del av anledningen är insamlingen tycker han likt Mattias Zackrisson att en del av projektet är personlig utveckling och utmaning.

– Det kommer att vara något att berätta för sina barnbarn.

Även Mattias Zackrisson är bekant med några som cyklat för Team Rynkeby.

– Det är kul att fler och fler känner till projektet, att det är vi i de gula kläderna på de gula cyklarna.

Sofia Ingvarsdotter är för sin del tidigare medlem i Unicef och Röda korset, men har mest varit passiv.

– Det är spännande att vara aktiv. Sedan har jag själv tre barn och vill visa för dem att man som ensam person kan göra mycket skillnad. Barnen har också fått vara med och då förstår de syftet med Team Rynkeby, säger hon och tillägger:

– Sedan är det kul att lära mig att cykla med en sådan här cykel. Det kunde jag inte innan.

Bidrar till vänkrets

Något som deltagarna från Partille även uppskattar med projektet är att det bidrar till en gemenskap.

– Det blir väldigt socialt när man cyklar bredvid varandra, säger Mattias Zackrisson.

– Ja, och det är häftigt att få så många nya vänner, säger Camilla Trygg och tillägger:

– Det är en sorg när man kommer fram och inser att det är slut, men jag som har varit med innan träffar fortfarande gamla deltagare.

Vad kommer ni att ta med er från projektet?

– Det är sådan glädje bara jag ser dessa gula människor. Sedan tar jag med upplevelsen och inte bara loppet utan under träningarna har vi haft så kul, säger Sofia Ingvarsdotter.

Mattias Zackrisson berättar att han på sistone har börjat att cykla de nio kilometer han har till jobbet.

– Det är något jag kommer att ta med mig, och det sociala.

– Vi har tränat hårt så jag tror att vi kommer att klara det, säger Sofia Ingvarsdotter.

– Klart ni gör det, uppmuntrar Camilla Trygg.

Hon tillägger:

– Efter loppet känns inget omöjligt. Kan jag göra det så kan alla.

Marcus Blidkvist menar att det är svårt att veta vad man kan förvänta sig av loppet.

– Få av oss har cyklat en lika lång sträcka och få av oss vet hur våra kroppar kommer att reagera på så pass mycket ansträngning, men jag hoppas på att få med mig erfarenheter till Vätternrundan. Det finns mycket glädje som man tar med också.

Farhågor inför loppet

Trots att deltagarna till största del är taggade finns det en oroskänsla för att man ska bli skadad eller sjuk.

– Jag hade blivit jättebesviken om jag inte kan cykla alla mil, säger Mattias Zackrisson.

Att teamet ständigt stöttar varandra blir extra viktigt då man har olika erfarenheter i sitt bagage.

– Första sträckan vi cyklade höll vi oss på 21 kilometer i snitt, sedan ökade vi till 28. Det är kul att vi kan utvecklas tillsammans och att vi har blivit väldigt starka tillsammans, säger Mattias Zackrisson innan Partillekvartetten tar på sina hjälmar och cyklar iväg.

LÄS MER:Från förlossningsdepression till ultralöpare

LÄS MER:Styr & ställ till Partille

LÄS MER:Ja till cykelpool i Partille: ”Hoppas så fort som möjligt”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS