Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Gymmen om dilemmat med nyårslöften och restriktioner

Efter att ha spenderat slutet av året med fet mat, jästa drycker och lite motion ligger ett nyårslöfte om ett sundare liv nära till hands för många och då ska tecknas gymkort.
Partille Tidning har pratat med några av de som driver gym i kommunen, för att se om de är rustade för att hantera anstormningen av hurtbullar, när restriktionerna kräver ökat avstånd i lokalerna.

Den ökade smittan i samhället, där den nya covidmutationen omikron sprider sig som en löpeld fick regeringen att införa nya restriktioner innan jul och dessa restriktioner gäller även för landets gym.

Fram till åtminstone den 16 januari 2022 måste de som driver gymmen se till att varje person som går dit för att träna har ordentligt med utrymme, närmare bestämt tio kvadratmeter per person.

Men januari är också den månad som många bestämmer sig för att bli mer hälsosamma. Halsbrännan och uppsvälldheten efter julbordet och nyårsmenyn får många att ingå ett löfte om att röra på sig lite mer.

Johan Sommarin har jobbat i gymbranschen i 25 års tid. Nu för tiden är han verksamhetschef på det 1900 kvadratmeter stora Friskis & Svettis i Björndammen.

– Det här med att fler börjar gymma i januari är inget hittepå utan folk vill ha ett omtag i livet och då ingår ofta att ta tag i träningen, säger han.

Kan behöva neka folk

De nya restriktionerna har inte på långa vägar utgjort något problem för hans verksamhet än, men han menar att det skulle kunna bli problematiskt under januari.

– Restriktionerna har inte inneburit någon utmaning under jul och nyår, för då håller folk på med annat. Men det är klart att det är lite dålig tajming sett till att januari normalt är den månad då vi har flest besökare, säger han och fortsätter:

– Det är en utmaning vi står inför, att vi kan behöva neka människor som blir besvikna över att de inte får plats.

Johan Knutsson är vd och platschef på Imrpove Health. Det 1600 kvadratmeter stora gymmet ligger på översta våningen i Partille arena.

Trycket större förr

Han har jobbat i branschen i 28 år och även fast trycket ökar något i januari så är det inte lika extremt som förr, menar han.

– Det har nog varit mindre på senare år än vad det var när jag började i den här branschen. Jag upplever inte att det riktigt är på samma sätt. Jag tycker att gemene man blivit ofantligt mycket mer engagerad i sin träning. Man är duktigare att sköta det över tid än tidigare, säger han.

LÄS MER: Här är de nya lagarna som börjar gälla 2022

Han berättar att man i dag får in ungefär 160 personer, samtidigt som man kan hålla de angivna avstånden. Vill man lyfta skrot medelst fria vikter ”som på den gamla goda tiden” får man alltså plats.

– Det är ingen jätteutmaning för vår del, säger Johan Knutsson.

Gruppträningarna knivigast att lösa

Men det är inte så de flesta tränar på Improve Health, menar han.

– Det som är problemet och alltid kommer vara ett problem, så länge vi har restriktionerna, är att 70 procent av våra medlemmar går på gruppträningar. Det är för att tala klarspråk ett jävligt stort problem.

Normalt sett brukar i snitt 30 personer vara med i varje grupp under passen, vare sig det gäller cykling eller om de befinner sig i gruppträningssalen. De nya restriktionerna innebär att bara tio personer kan delta i gruppträningarna samtidigt.

LÄS MER: Nu kan du som fyllt 50 få din tredje vaccinspruta mot covid

Det ställer till det på flera plan.

– Det är ett logistikproblem för kunden, men jag har inte heller råd att avlöna personalen för att starta fler gruppträningar för mindre grupper. Jag som äger gymmet kan jobba gratis, men jag kan aldrig begära att min personal gör det. Det kommer aldrig på fråga, säger han.

Tipsar nybörjarna

För att försöka hitta en lösning på gruppträningsproblemet håller han i nuläget på att föra dialog med kommunen om en lösning.

– I januari ska jag försöka se om vi kan hitta en lösning med kommunen, där vi kanske kan de konferenslokaler som står helt tomma för stillsamma gruppträningsaktiviteter. Jag hoppas det ska gå, för Partille kommun har hittills varit helt fantastiska när det gäller att hantera pandemin, tycker jag.

LÄS MER: Så många barn bor i hushåll med låg inkomst i Partille

Johan Knutsson passar också på att skicka med några visdomsord till alla dem som bestämt sig för att börja träna under 2022.

– Jag vill hälsa alla nya kunder hos oss, eller alla de som ska börja träna över huvud taget att starta mjukt. Du behöver inte köra två- eller tretimmarspass. Kör två gånger i veckan, på den nivån du själv känner att du får ut något av. Sedan kan du öka på om det skulle vara så att du känner att du mår bra av det.

Partille Tidning har också kontaktat STC vid Partille Port samt Nordic Wellnes på Mellbyvägen, men där har de ansvariga inte gått att nå.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.