”Det är viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig gör det”, menar Kristine Rygge.
”Det är viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig gör det”, menar Kristine Rygge. Bild: Robin Aron samt Paul Wennerholm

Grupperna som rekommenderas en höstdos

Personer över 65 och de i riskgrupp uppmanas att ta en ny vaccindos mot covid-19. Även personer mellan 18 och 64 får ta en påfyllnadsdos om de vill. Så lyder regionens besked för att stärka skyddet inför hösten.

ANNONS

– Det är viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig gör det. Covid-19 brukar spridas mer under höst- och vintermånaderna och vaccinet ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, i ett pressutskick.

Rådet om en höstdos ges till 65-plussare och/eller de personer som tillhör en riskgrupp. Men alla mellan 18 och 64 år får ta en påfyllnadsdos om man vill. Viktigt att tänka på i sammanhanget är dock att det ska ha gått minst fyra månader sedan man tog sin senaste vaccinspruta innan det blir tal om en påfyllnadsdos.

– Risken att bli allvarligt sjuk om man är under 65 år är generellt sätt låg om man har vaccinerats med tre doser. Men risken stiger med åldern och ser olika ut inom gruppen. Därför erbjuder vi alla som är 18-64 år att ta en påfyllnadsdos om de vill göra det, fortsätter Kristine Rygge.

ANNONS

Enligt regionen finns det gott om vaccintider, såväl bokningsbara som via drop-in. Hela listan med lediga tider, och vaccinatörer som erbjuder drop-in, finns på regionens samlingssida, som kan nås via 1177.se.

LÄS MER:Covid-smittan förväntas stiga när skolorna börjar

LÄS MER:Färre fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen

LÄS MER:Överläkaren om apkoppor: ”kommer säkert öka i väst”

Rekommendationer inför 1 september

Rekommendationerna för hur många doser covid-19-vaccin man bör ta skiljer sig mellan olika grupper. Här är Folkhälsomyndighetens råd:

* Vuxna från 65 år samt personer i riskgrupp från 18 år rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong. Rekommendationen gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom: gravida, personer med nedsatt immunförsvar, personer med hjärt- och lungsjukdom med flera grupper. De finns listade på sidan Information till riskgrupper om covid-19.

* Vuxna 18–64 år rekommenderas vaccination med tre doser, med andra ord samma som nuvarande rekommendation. Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, inför kommande säsong kan göra det, men det är en möjlighet, ingen rekommendation.

* Barn 12–17 år rekommenderas vaccination med två doser, det vill säga att nuvarande rekommendation kvarstår. Utöver det rekommenderas barn i särskilda grupper vaccination från 5 års ålder, också enligt nuvarande rekommendation.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS