Gratis idrottsutrustning för Partillebor – "viktig satsning”

Att idrotta är både roligt, utvecklande och lärorikt för barn – men det är också dyrt. Därför har Fritidsbanken i Partille fixat så att alla kan låna utrustning gratis i två veckor.

ANNONS
LocationPartille||

Barn växer fort vilket gör att idrottsutrustning ofta måste ersättas långt innan den slits ut. Har man yngre syskon kan prylarna gå i arv, men för många blir de oftast bara liggandes hemma i någon garderob eller hylla i förrådet, utan att komma till användning igen.

– Föräldrar ska inte behöva lägga pengar på idrottsutrustning när barnen växer ur dem så snabbt, säger Mattias Kindstrand, förälder och tränare inom idrottsföreningen SAIK.

Idrottsföreningar ansvarar

Med initiativ från Partille kommun ansvarar olika idrottsföreningar för Fritidsbanken i Sävedalen. Det senaste 1,5 åren har idrottsföreningen SAIK haft huvudansvar för Fritidsbanken och fått pengar från Partille kommun för att bedriva verksamheten. Det är barnens föräldrar inom idrottsföreningen som står och arbetar varje tisdag.

ANNONS

– Det är vi föräldrar som hjälper till och vi behövs för att hålla igång en förening. Det är viktigt att vara engagerad i barnens aktiviteter, säger Mattias Kindstrand.

På Fritidsbanken kan vem som helst låna sport- och friluftsutrustning gratis i 14 dagar. Det är kommunens invånare som lämnat in tidigare prylar och fyllt salen med utrustning. Allt från tennis-, krocket- och brännbollsutrustning till skidutrustning, skridskor och cyklar finns tillgängligt.

– Det är bara att komma och låna för alla, vi har inga åldersgränser, allt som krävs är ett telefonnummer, det kostar ingenting och man får låna i 14 dagar, säger Annika Guldhed, projektledare för Fritidsbanken Partille.

Högsäsong under vinterhalvåret

Mattias Kindstrand berättar att folk hyr som mest utrustning under loven och vintersäsongen och då är det framförallt skridskor och skidor som utlånas.

– Det bildas långa köer utanför, vilket är kul. Det är ju det som verksamheten är till för, säger han.

Annika Guldhed instämmer och tillägger:

– Skridskor och skidor är dyra saker så det är verkligen populärt att låna. Då är det kö utanför, sen är det lite lägre tryck på sommarhalvåret och så är det för alla fritidsbanker.

Fritidsbanken i Partille startades 2019 och har flyttat runt till lite olika lokaler i Partille. Nu finns verksamheten i Sävedalen mittemot Vallhamrakyrkan.

– Vi startade för det var helt enkelt så att det uppkom ett behov. Andra kommuner har en Fritidsbank och vi kände att Partille också borde ha det eftersom det är en så föreningsrik kommun, säger Annika Guldhed.

LÄS MER:God stämning när valstugorna börjar komma på plats

LÄS MER:Lättnader i krav på munskydd för regionens vårdpersonal

LÄS MER:Sävehofs målvakt tuffast – enligt konkurrenterna

ANNONS