Gräsrotsaktivisten Robin trivs i Partille: ”Här är öppet”

Han var känd som ”bögen från Motala” som ordnade Pridefest och satt i RFSL:s förbundsstyrelse. Men han träffade kärleken och hamnade i Partille.
– Jag älskar Partille. Småstadskänsla med storstadsmentalitet. Inte för stort, men ändå öppet och välkomnande, säger Robin Nordh.

ANNONS
|

2018 fick Robin Nordh ta emot pris som ”Årets Motalaförebild” efter att under lång tid varit ”en gräsrotsaktivist som skrikit i rum där jag inte får skrika”. På hemmaplan föreläste han om HBTQ-frågor, jobbade aktivt i frågor om mänskliga rättigheter och startade stans Pridefest. Ett stort och givande arbete som kom med en hel del baksidor.

– Det kom en massa hot, framförallt från nazister. År 2022 tror vi att allt är accepterat men i Motala och andra småstäder är det jättesvårt. HBTQ-frågan fanns inte ens där innan jag tog upp den, säger han.

I RFSL:s styrelse

För att få lite muskler bakom den lokala plattform han startat kontaktade Robin RFSL för hjälp och samarbetet blev så bra att han ett halvår senare nominerades till RFSL:s förbundsstyrelse. Där sitter han fortfarande.

ANNONS

– De ville ha en ung, engagerad kille med småstadsperspektiv och det är verkligen en fjäder i hatten att få sitta i förbundsstyrelsen.

En välkomnande kommun

För två år sedan flyttade Robin till Utby precis på gränsen till Partille för att bo ihop med sin kille. Han fick omgående jobb på en förskola i Öjersjö och trivs otroligt bra både på jobbet och i Partille i stort. De hot och den inskränkthet han fick stå ut med i Motala märker han inget av här, tvärtom.

– Jag kände det direkt jag flyttade hit, det är en välkomnande kommun. Här flaggas med Pride-flaggor under West Pride, biblioteket jobbar med HBTQ-frågor och det var inga problem för mig att sätta upp flaggor på min förskola.

Supertaggad

Robin har alla planer på att fortsätta jobba vidare med de frågor som engagerar honom också i sin nya hemkommun. Han är tillfrågad av chefen att hålla sin föreläsning och är sedan förra veckan del av Partille kommuns HBTQ-grupp.

– Jag är supertaggad på att hitta kontakter och skapa nätverk och jobba för dessa viktiga frågor. Det är snart West Pride och förhoppningsvis kommer jag att vara med där också framöver, säger Robin Nordh.

LÄS MER:I spåret av Pride önskar vi acceptans för alla

LÄS MER:Gråt, skratt och kramar – publiken lyrisk efter Nasrins premiär

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS