Golfklubbens lyckoträff – låste avtalet innan krisen

Rusande elpriser och svarta rubriker om att elräkningar som väntas slå alla rekord är ett orosmoln för många idag.
En av de föreningar som kunde ha drabbats riktigt hårt är Partille Golfklubb, men ett beslut för 1,5 år sedan gör att man idag kan vara lugna.
– Vi sitter säkert i båten just nu vilket känns bra, säger klubbchefen Claes Leander.

ANNONS
|

Höga elpriser oroar både privatpersoner, näringsidkare och föreningar. Hur dyrt det väntas bli är än så länge oklart och även fast ett EU-förslag väntas ta udden av den värsta smällen kommer räkningarna antagligen bli dyrare än någonsin.

Partille Tidning har kollat på hur de höga priserna påverkar föreningarna i Partille.

En av klubbarna som tar det hela med ro är Partille Golfklubb i Öjersjö, som lyckades tajma in ett nytt kontrakt innan det började spåra ur.

–Vi gör av med en del el men har inte känt av det än så länge. För 1,5 år sedan tecknade vi ett avtal med fast pris som löper under fem år, säger klubbchefen Claes Leander.

ANNONS

Priserna samma som innan

Men de ökade priserna har ändå fått klubben att fundera på att hitta andra källor till el i framtiden.

– Vi sitter säkert i båten just nu vilket känns bra. Vi har för framtiden tittat på lösningar med solpaneler, men med de bidrag som man nu inte längre får för sådant så blir det en väldigt dyr lösning.

Tennisklubben känner av priserna

Partille Tennis har inget fast avtal och har börjat känna av vissa prisökningar. Klubbens kassör Thomas Alm berättar att den verkligt stora smällen inte dykt upp än.

– Vi har ett avtal med Göteborgs energi, men det är en viss eftersläpning och de höga energipriserna kommer att komma ikapp oss, det är bara en tidsfråga och vi har börjat märka av vissa prisökningar redan nu.

Vad gör ni för att hålla nere priserna?

– I styrelsen har vi börjat diskutera vad vi kan göra. Det handlar till exempel om att kanske stänga bastun, som drar mycket el. Sen gäller det hålla stenkoll och släcka ordentligt efter sig. Det händer att några banor haft tänt även på natten, vilket är ett stort tabu, men det är ju vårt eget fel. Vi får försöka ta mer ansvar och hjälpas åt.

Övriga föreningar har avtal med kommunen

Partille Golfklubb och Partille Tennis äger sina egna anläggningar. Trialklubben MHF-ungdom och Spartacus Rugby äger sina klubbstugor och det gör även scoutkåren.

Övriga föreningar i Partille har avtal med de kommunala bolaget Partillebo som har ett fast elprisavtal med kommunen. Partillebo producerar dessutom egen el, vilket mildrar smällen.

– Vi äger fyra vindkraftverk och vattenkraftverket i Jonsered och producerar vår egen el. Vi är alltså både producenter och konsumenter, har Partillebos förvaltningschef Rickard Stadler tidigare sagt.

Är du medlem i någon av de föreningar som äger sina egna klubbstugor? Har ni påverkats av de höga elpriserna. Hör då gärna av er till oss på Partille Tidning.

LÄS MER:Skyhögt elpris för Partillebor i vinter

LÄS MER:Så mycket el drar dina hushållssysslor

ANNONS