Glädje och tårar på Björndammens skolavslutning

Fredagen bjöd på högtidlig stämning på Partilles grundskolor vid årets skolavslutningar. På Björndammens skola tog sjätteklassarna farväl av både rektor och lärare inför starten på Stadsparksskolan till hösten.
– Det blev lite tårögt när alla kramades, jag kommer att sakna dem, säger Elina Salmeron, en av eleverna.

ANNONS
|

Trots en regnig start på skolavslutningen i Björndammen lämnade den få oberörda. Dagen inleddes med sång och tal på fotbollsplanen intill skolan innan alla klasser tog sin in till sina klassrum för en mindre avslutning med sina respektive lärare.

Föräldrarna fick i år närvara vid firandet utomhus medan avslutningen i klassrummen reserverades för lärare och elever. Något som skolan upplevt tagits emot bra av eleverna.

– Det blev en mix för oss i år. Efter att ha haft två avslutningar utan föräldrar har vi nu kommit fram till den här mellanvarianten. Det gör att avslutningen blir lugnare, vi lärare och eleverna har kunnat ha tid för varandra på ett annat sätt. Det blir något annat när föräldrarna är med hela tiden, säger läraren Linda Olsson, som från och med nu också tillsatts som ny rektor på skolan.

ANNONS

Ser fram emot att ta över skeppet

Rektor Maria Kaij Helgesen lämnade under avslutningen över den traditionella bjällran till hennes efterträdare i och med att hon själv går i pension.

– Det känns väldigt tryggt och bra, jag har varit biträdande rektor under två års tid så jag har sakta lärt mig rollen. Jag är väldigt stolt och ser fram emot att dra det här skeppet framåt tillsammans med lärarna, säger Linda Olsson.

Förutom att ha arbetat som biträdande rektor i två år har hon även en lång karriär bakom sig som lärare på skolan. Redan 1999 arbetade hon sitt första år och med endast några få avbrott har hon nu spenderat de senaste 14 åren som lärare på skolan.

– Björndammen är mitt hjärta. Det är en så berikande mix av elever här från alla delar av samhället, alltifrån villabarnen till hyreslägenheterna och flyktingar.

”Blev lite tårögd”

Hennes erfarenhet är att en skola som reflekterar samhället på det sätt som Björndammens gör är en styrka i jämförelse med skolor där klasserna är mer homogena. Och att fortsätta att arbeta med att alla ska känna sig inkluderade är ett av hennes huvudmål i sitt kommande rektorskap.

– Alla elever ska kunna känna att de kan och får vara den de är.

Några av eleverna som känner Linda Olsson väl från sin skoltid är sjätteklassarna som i och med skolavslutningen lämnar Björndammens skola bakom sig för att börja på Stadsparksskolan till hösten.

En av dem är Elina Salmeron som under dagen både firat sommarlovets intåg men också sörjt att tiden på skolan är förbi.

– När vi efter firandet utomhus gick in i klassrummen fick vi blommor och kramar av våra lärare. Det blev lite tårögt, jag kommer att sakna dem, säger hon.

Klasskamraten Zejna Basic Ahmetovic instämmer, hon tycker att lärarna är riktigt snälla på skolan, men nu laddar hon och klasskamraterna upp för en höst på Stadsparksskolan.

Väcker blandade känslor

Nu när de tar nästa steg i sin utbildning har vissa av dem redan några tankar kring vad de har för mål i framtiden.

– Jag skulle vilja bli veterinär, därför jobbar jag för att komma in på naturlinjen längre fram, säger Elina Salmeron.

Även för lärarna blev avslutningen känslosam, men enligt Linda Olsson ser de också med glädje på hur deras elever utvecklas och tar sig vidare i livet.

– Det är såklart blandade känslor, jag är ganska blödig av mig, men det blir ett avslut på något sätt. Sjätteklassarna är färdiga här efter sju år på skolan, det är alltid så roligt att få följa dem hela vägen till den här dagen, säger Linda Olsson.

LÄS MER:Storsatsning på skolan – i nyklubbade budgeten

LÄS MER:Skickar fel signaler – att porta föräldrar på skolavslutning

LÄS MER:Sjuåriga Milana går i skolan i Jonsered och lär sig svenska

ANNONS