Glaskross på skolorna i Partille kostar en miljon kronor om året

Glaskross på skolorna i Partille kostar drygt en miljon kronor om året att åtgärda. Och vissa skolor är särskilt utsatta. Furulundsskolan hade omkostnader på över 200 000 kronor för krossade fönster.

ANNONS
|

Det är ingen rolig läsning att få ta del av Partillebos sammanställning över hur mycket fönster som krossades på skolbyggnader runtom i Partille de senaste åren. Ett medelvärde på en dryg miljon kronor årligen, med moms inräknat, går till att reparera förstörda och krossade fönster. Pengar som skulle kunnat gå till annat på skolorna. Utgifterna delas mellan det kommunala bostadsbolaget Partillebo, som förvaltar skolorna, och Utbildningsförvaltningen som är huvudman för skolorna och förskolorna.

En av de värst drabbade skolorna förra året var Furulundsskolan. En skola som vi skrivit om flertal gånger under året som gått och som också fick undervisningslokaler förstörda i en brand under hösten.

ANNONS

LÄS MER:Vandalisering på Furulunds skola – för 100 000 kronor

På skolan som ligger intill centrum i Furulund har vandaler slagit till vid 19 tillfällen under året som gått. På en dag kunde flera fönster krossas. Som värst var det i början av september månad. Och fönster har krossats till ett värde av cirka 225 000 kronor på skolan under 2021.

LÄS MER:Brand på Furulundsskolan

Såhär sade skolledningen tidigare till tidningen om förstörelsen.

– Generellt så blir skadegörelse en ganska stor kostnad för skolan. Vi vill helst lägga pengarna på andra saker, sade dåvarande tillförordnade rektorn Andreas Sandahl.

Nuvarande rektorn vill inte kommentera fjolårets glaskross utan hänvisar till högre chefer på Utbildningsförvaltningen.

Under ett besök i höstas var skolans vaktmästare trött på att både tid och pengar gick åt till att reparera skadegörelsen. Han menade att det måste bli kännbart för vårdnadshavare att deras barn förstör och vandaliserar för stora summor på kommunens skolor.

– Föräldrarna måste ta ansvar och tvingas betala helt enkelt. Just nu händer inget med killarna som åker fast! Det blir en signal till andra att ”det är ingen fara, det här kan du hålla på med, det händer inte mycket”, sade Jan Westlin, som var vaktmästare på flera skolor i kommunen till PT i september.

Jan Westlin är vaktmästare på flera skolor i Partille.
Jan Westlin är vaktmästare på flera skolor i Partille.

Björndammens skola och Öjersjö Brunn också hårt drabbade

Även Björndammens skola, som har elever från förskoleklass upp till årskurs sex har fått upprepade besök av personer som krossat fönster. Under 2021 har det skett vid ett tiotal tillfällen och till ett värde av närmare 220 000 kronor – momsen är inräknad. Rektorn Linda Olsson skriver på mejlen att hon inte vill kommentera skadegörelsen utan hänvisar även hon till sina chefer på Utbildningsförvaltningen.

Likaså har det varit incidenter som anmält vid minst nio tillfällen på Öjersjö Brunn. Här har fönster krossats för 125 000 kronor under fjolåret. Även här hänvisar man till högre chefer för en kommentar.

Över 100 fönster krossade på en helg på Vallhamra skola

På Vallhamra skolan var man hårt drabbade för några år sedan. På en enda helg i februari fick skolan över 100 fönster krossade. Rektorn för årskurs 7-9 Lena Åstedt minns händelsen väl.

– Det var uppståndelse såklart. Övriga elever var förfärade och arga över att någon eller några hade förstört deras skola.

Kostnaden landade på 243 000 kronor, enligt uppgifter från Partillebo. Ingen togs fast för dådet och polisutredningen lades ner i brist på misstänkta gärningsmän.

– Klart att man blir jätteledsen, det är skattebetalarnas pengar och kunde gått till något bättre till våra ungdomar, fortsätter Lena Åstedt.

LÄS MER:Kameror på skolan har varit utslagna i flera veckor

Föregicks det av problem med annat på skolan innan?

– Nej. Vi var jätteförvånade.

Rektorn förklarar att bottenplan till skolans lilla idrottshall används som fritidsgård för ungdomar kvällar och helger. Den används också av andra idrottsföreningar.

– Det blir ju att ungdomarna använder skolgården. Vi tycker att det är trevligt att de idrottar. Men det är klart att då samlas ungdomar här på skolgården.

Närheten till Göteborg gör att det också kan komma en del unga från andra håll till skolområdet. Numera har Vallhamra, som en av tre skolor i kommunen, kameraövervakning. Dessutom har kommunen röjt upp växtligheten mellan skolan och bilvägen efter händelsen för tre år sedan. Nu är det mindre skadegörelse, och det kan ha kopplingar till åtgärderna, tror rektorn.

– Det tror jag har haft effekt. Nu är det är inte lika attraktivt att vara där för skummisar.

Har ni haft en del skadegörelse sista året?

– Inget uppseendeväckande. Det händer väl småsaker då och då. Men inget som har varit såhär stort, förklarar Lena Åstedt.

I fjol hade skolan glaskross vid sju tillfällen till en ungefärlig kostnad av 40 000 kronor. Efter händelsen för tre år sedan pratade skolan mycket med både elever och vårdnadshavare om vad förstörelsen kostar skolan och att det drabbar eleverna i slutändan.

LÄS MER:Vandalisering på Furulunds skola – för 100 000 kronor

Fler vuxna i rörelse gör skillnad

Närheten till bostadsområdet vid Vallhamra gör att en del vuxna tar kvällspromenader med sina hundar kring skolområdet.

– Jag tror att det spelar roll att vi har mycket vuxna ute på kvällar och helger. Folk i närområdet bryr sig om skolan, säger Lena Åstedt.

Men att förhindra skadegörelse som glaskross helt är svårt, anser rektorn.

– Sen tror jag att det kommer i vågor kring olika skolor.

Kan ni göra mer från skolans sida?

– Vi jobbar alltid med att eleverna ska ha en förståelse för vad vi skulle kunnat få istället. Läromedelsbudgeten är inte så stor, så när man gör sånt här då drabbar det dem själva egentligen.

Kan det bli mer kännbart för föräldrar till exempel?

– Ja, om man får reda på den enskilde eleven. Men det är oftast svårt. Får man reda på att någon har gjort någonting då tar man alltid det med vårdnadshavare. Ibland kan man bli ersättningsskyldighet också. Det är klart att det har hänt nån gång.

Charlotte Johansson är chef på Utbildningsförvaltningen. Hon kommenterar att fönster krossas för cirka en miljon på skolorna på mejlen:

”Det är naturligtvis väldigt tråkigt när vi får lägga pengar på skadegörelse, pengar som vi ska använda till omsorg och undervisning. ”

Charlotte Johansson är chef på Utbildningsförvaltningen.
Charlotte Johansson är chef på Utbildningsförvaltningen. Bild: partille kommun

Hon skriver också att det finns kontinuerliga samtal med eleverna om ”Att vi tillsammans ska vara rädda om skolans saker. Dessa samtal blir olika beroende på elevernas ålder. På många skolor har vi hemklassrum vilket vi ser gynnar att eleverna är mer rädda om inredningen där de ofta befinner sig.”

Även årliga skräpplockar-dagar finns på skolorna för att skapa en trygg miljö för eleverna. Utöver problemen med glaskross finns också skadegörelse som klotter på skolorna runtom i Partille.

LÄS MER:Krav på kamerabevakning efter klotter och förstörelse

Så mycket kostade krossade fönster på skolorna i Partille 2021

Björndammens skola: 220 000 kronor

Öjersjö Brunn: 125 000 kronor

Furulundsskola: 225 000 kronor

Vallhamra skola: 40 000 kronor

Jonsereds skola: 8900 kronor

Skulltorpsskolan: 15 000 kronor

Oxledsskolan: 15 000 kronor

Ugglums skola: 6200 kronor

Vallhamra skola: 39 300 kronor

Partille Gymnasium: 55 600 kronor

Lillegårdsskolan: 32 100 kronor

Lexbyskolan: 9 400 kronor

Kostnaden totalt för fönsterkross på alla skolor:

2021: 925 000 kronor

2020: 892 000 kronor

2019: 1 194 000 kronor

2018: 1 109 000 kronor

2017: 1 090 000 kronor

2016: 753 000 kronor

Källa: Partillebo

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS