Heléne Norder är forskningsledare och mikrobiolog vid Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin.
Heléne Norder är forskningsledare och mikrobiolog, och hoppas att minskningen kommer hålla i sig. Bild: Thomas Johansson

Glädjetecknet: Ökningen av coronavirus kan vara över i Partille

I snart två månader har halterna av coronaviruset ökat i avloppsvattnet i bland annat Partille, och smittspridningen i samhället har lett till återinförda restriktioner inom vården. Den senaste mätningen visar att kurvan har vänt.

ANNONS
|

Västra Götalandsregionen har återinfört munskyddskravet för vårdpersonal, och Sahlgrenska har infört besöksrestriktioner.

Men efter att veckan inletts med nyheter om en covid-19-ökning kommer nu ett glädjetecken för alla som vill ha en smittfri sommar. De senaste mätningarna i Göteborgs avloppsvatten visar nämligen att halterna av coronaviruset minskar relativt kraftigt.

Gryaab AB som levererar proverna till Sahlgrenska hanterar även avloppsvattnet i Partille.

Corona har ökat sedan mitten av maj

Provtagningen för covid-19 i samhället är sedan flera månader tillbaka mycket begränsad, men mätningarna av virushalterna i avloppet har fortsatt. De har visat hur coronahalterna har stigit i så gott som varje mätning sedan mitten av maj.

ANNONS

Ökningen av coronavirus i avloppsvattnet har samtidigt följts av ett ökat antal bekräftade fall av covid-19 i samhället.

Junimätning högre än flera tidigare vågor

Nedgången som nu syns skulle kunna innebära att antalet sjukdomsfall också minskar inom en till två veckor, om utvecklingen följer tidigare mönster.

– Det är förhoppningen när nivåerna nu sjunker igen, och vi får hoppas att de håller sig nere, säger forskningsledaren Heléne Norder, adjungerad professor vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Sommarens hittills högsta notering, sett till coronahalterna, var i slutet av juni. Halterna var då visserligen lägre än den senaste vinterns extremt höga topp, men samtidigt högre än tidigare pandemivågors toppar.

LÄS MER:Här är grupperna som ska vaccineras på nytt mot covid-19 till hösten

LÄS MER:BA.4 – ny variant av coronaviruset upptäckt

LÄS MER:Kraftig minskning av coronavirus i avloppet

ANNONS