Glädjeskrik och spänning när Göteborgslagen möttes på FIFA

Segervrål och expertkommentarer från CMore fyllde Länsförsäkringar E-sport Arena när det vankades Göteborgsderby på en minst sagt unikt sätt.
– Vi har försökt att hoppa in, men vi är inga jättetalanger, säger Marcus Berg, anfallare i IFK Göteborg.

ANNONS
|

Under torsdagskvällen dämpades belysningen ned i hörnlokalen på Kyrktorget. Framför skärmar samlades 22 exalterade fotbollsspelare för att, cirka två veckor innan Göteborgsderbyt, värma upp virtuellt. BK Häcken och IFK Göteborg skulle mötas – men i tv-spelet FIFA och med Partilles egna e-sportarena som spelplan.

Mitt bland IFK Göteborgs-flaggor satt en stor hejarklack från BK Häcken för att stötta lagkamraterna. I publiken fanns även flera spelare.

– Vi är på bänken, säger Lars Larsen, mittfältare i BK Häcken.

När han fick frågan om vem som vinner tävlingen under kvällen svarar han snabbt.

– Det kommer att bli Häcken som vinner.

ANNONS

Både lagen hade toppats med yngre spelare, vilket föll sig naturligt då det är de som oftast spelar FIFA på fritiden. Två som höll sig i publiken var IFK Göteborgs anfallare Marcus Berg och BK Häckens mittfältare Erik Friberg.

– Jag och Erik sitter i samma sits. Vi har två små grabbar som spelar och vi har försökt att hoppa in, men vi är inga jättetalanger, säger Marcus Berg.

Vem kommer att kamma hem vinsten?

– Vi får se, säger Erik Friberg, medan Marcus Berg klappar sig själv på bröstet.

Strax efter klockan 19 tystnade publiken och det var dags för matchstart.

– Vi kommer att vinna såklart, även om vi skulle vara en person färre så vinner vi, säger Erik Sorga, anfallare och en av de allsvenska startelvorna från IFK Göteborg.

Första matchen slutade 4–3 till IFK Göteborg, ett resultat som fastställdes efter ett dramatiskt straffavgörande där blåvitt var stråt vassare. Erik Sorga, som själv har spelat FIFA många gånger, menar att det märktes att det var fotbollsproffs bakom respektive spelare i FIFA-matchen.

– Ja, såklart.

Ny insyn i spelvärlden

I matchen som spelades under kvällen styrde respektive fotbollsspelare sig själv och totalt spelade därför alla 22 spelare samtidigt. Anledningen?

– Nio av tio unga spelar tv-spel, men få vuxna är särskilt insatta i spelvärlden. Det behöver ändras. Det är viktigt att det finns fler trygga vuxna som lyssnar och stöttar barn i deras omgivning och att vi bidrar till ett hållbart samhälle, säger Lisa Bragée, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar som anordnat evenemanget.

Klassisk fotboll och klassisk gaming skapar ett generationsmöte som är intressant, menad Bragée.

– När de allsvenska spelarna nu möts på den digitala arenan som en del vuxna inte har koll på, blir det en härlig mix mellan klassisk livefotboll och gaming som unga och vuxna kan följa tillsammans, säger hon.

Ambulans efter sjukdomsfall

Totalt skulle tre matcher spelas, men plötsligt fick allt avbrytas då en person i lokalen föll ihop. Ambulanspersonal kom dit och tog hand om personen. Vad det var som hände är okänt men det ska ha rört sig om ett sjukdomsfall. Personen fick åka med till sjukhus.

– En ambulans åkte dit, det ska vara ett sjukdomsfall, säger William Kokkonen, teamledare på SOS Alarm.

Då endast en match spelades så blev resultatet i den också resultatet för kvällen. Det innebär att IFK Göteborg kunde titulera sig segrare i det digitala derbyt.

LÄS MER:Ny konstgräsplan till Jonsereds IF – spelklar till våren

LÄS MER:Partille IF:s bidrag gör skillnad i Zambia

LÄS MER:Partilles måldrottning om tidiga succén: ”Superbra”

ANNONS