Våren 2020 fick studenterna på Partille gymnasium ha ett livesänt utspring till sina anhöriga på distans på grund av coronaläget. Vanja Ekdahl kramar om sina kompisar.
Våren 2020 fick studenterna på Partille gymnasium ha ett livesänt utspring till sina anhöriga på distans på grund av coronaläget. Vanja Ekdahl kramar om sina kompisar. Bild: Mia Höglund

Glädje över hävda restriktioner – nu planeras för studenten

Under torsdagen kom beskedet som många väntat på. Restriktioner hävs och för Partille Gymnasium betyder det att man kan planera studenten utan en oro att behöva ställa in med kort varsel. Eleverna ska äntligen få ha sitt utspring och mötas av familj och vänner på studentdagen.

ANNONS

Beskedet från statsministern om hävda restriktioner och att inte klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom i morse är mer än välkommet på Partille gymnasium.

– Det är jätteskönt. Nu kan vi med hull och hår planera för en student som vi tidigare haft. Det är så härligt, säger Sofie Andrésen, skolledare på gymnasiet.

De senaste två åren har deras studenter inte kunnat ha ett utspring med familj och släkt som man är van vid. Det har varit ett streamat utspring utan familjen som väntat utanför. Tröttheten på alla restriktioner är märkbar och skolpersonalen är lättade över beskedet.

– Vi är så tacksamma, fortsätter Sofie Andrésen.

ANNONS
Sofie Andrésen, skolledare på Partille Gymnasium.
Sofie Andrésen, skolledare på Partille Gymnasium. Bild: Privat

Slipper oro över att behöva ställa in med kort varsel

Beskedet under torsdagen betyder också att gymnasiet kommer kunna planera för viktiga mässor och informationsdagar utan oro över att behöva ställa in med kort varsel eller att begränsa antalet besökare.

– De senaste åren har vi haft en digital gymnasiemässa inför valet, det behöver vi inte tänka på längre. Det kommer att bli skillnad i planeringen framåt också. Vi hade öppet hus för ett par veckor, sedan, men vi hade en föranmälan och vi ville inte ha så många som kunde komma, men så behöver vi inte tänka längre, säger Sofie Andrésen, som upprepar att hon är både tacksam och lättad över att alla restriktioner nu försvinner.

I den dagliga undervisningen för eleverna kommer det däremot inte bli någon större skillnad mot hur det fungerar just nu.

– Vi har sen en tid tillbaka inte haft någon växelvis undervisning. Så konkret i vardagen tror jag inte vi kommer se några större skillnader.

Sofie Andrésen: ”Vi ställer inte in nånting men vi ställer om, så har vi resonerat.”

LÄS MER:Här startar eleverna företag – ”Glasklart” tillverkar växthus för alla

Däremot ser hon på erfarenheterna de gångna två åren som en prövotid som gett dem viktiga lärdomar.

– Vi ställer inte in någonting men vi ställer om, så har vi resonerat. Det har samtidigt varit väldigt lärorikt under den här perioden, dels för att vi har hittat nya metoder men också för att oavsett vad som händer så hittar vi en lösning. Det gör någonting med självkänslan. Det vill vi också förmedla till våra elever som vi naturligtvis vill rusta för framtiden.

Lärdomarna har också fört med sig en del positiva förändringar som kommer att bestå. Att delta i konferenser som är långt bort kan göras digitalt.

– Vi behöver kanske inte åka till Stockholm för en två-timmars konferens, det finns inte med i tanken längre, säger Sofie Andrésen.

Att lösa samtal digitalt är en stor vinst även i den nära verksamheten på gymnasiet.

– Vissa möten kommer vi nog ändå fortsatt hålla digitalt, för att det sparar tid, energi och pengar. Digitala lösningar ger en större flexibilitet, så ser vi det.

Blir inte lika akut att få in vikarier vid sjukdom

Dessutom kommer det vid sjukdom av lärare inte alltid behövas ringa in vikarier.

– En viss del av undervisningen kanske kan ske på distans om det inte går att få tag på en vikarie. Det blir mer som en nödlösning.

Men det finns samtidigt en stor vinst med personliga möten.

– Man får rannsaka sig för när behövs det personliga mötet, för det ger också nånting såklart, resonerar Sofie Andrésen.

Det är eleverna som har ”dragit det tyngsta lasset”, anser hon.

– Sen gör vi vad vi kan naturligtvis, vi har haft lovskolor så att inte eleverna tappar i sin kunskap.

Elever har mått märkbart dåligt under pandemin

Hur fjärrundervisningen påverkat eleverna kommer framtiden utvisa. Men många elever har mått märkbart dåligt under åren med pandemin och skolan har fått satsa på att stötta skolkuratorn i sitt arbete.

– Vi ha sett ett ökat tryck på elevhälsan, att fler elever mår psykiskt dåligt idag. Det har flera orsaker naturligtvis, förklarar Sofie Andrésen.

Dessutom har en extern föreläsare tagits in för att prata om psykisk ohälsa med alla elever i årskurs två under läsåret 2021/2022. Det har varit särskilda undervisningstimmar en gång i månaden om just psykisk ohälsa. Fokus har varit på elever som började gymnasiet hösten 2020 och som nu går andra ring.

– De hade ju sitt första år som var mest skakigt. Vi ser inte effekterna av de här åren kanske på länge än.

Vad har varit det tuffaste för er del under de här åren?

– Det är nog att inte veta, att inte kunna planera och att veta att allt kan ställas på ända imorgon, det är nog det som har varit tuffast.

Sofie Andrésen vill ge en eloge till skolpersonalen som har ställt upp och ställt om otaliga gånger med kort varsel. Inte minst då Covid-19 bredde ut sig som mest på skolorna och en fjärrundervisning blev lösningen. Där fick lärare ställa om så att eleverna kunde få gå i skolan – men på distans.

– Vi har haft personal som har kämpat, de har varit hjältar. Vi är fantastiskt stolta över personalen.

LÄS MER:Ungdomar väljer bort det egna gymnasiet

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS